BEOGRAD
28-29. oktobar, 2011. godine

115 GODINA LOVAČKOG SAVEZA SRBIJE

Obeležen jubilej

Stopetnaestogodišnjak među NVO u Srbiji

Lovci Srbije su jedna od retkih nevladinih organizacija koja potvrđuje izuzetak, da se u državi Srbiji drži do tradicije i da se ona neguje.

Na raskršću istorije i na geostrateškoj vetrometini balkanskih prostora, na istoku Zapada i na zapadu Istoka, uvek prinuđeni da počinjemo iz početka, neretko, iz gubitaka.

Daleke 1896. godine lovci Srbije su se zavetovali da će časno nositi lovačko znamenje.

Nasledstvo

Prirodna dobra, pozajmljena od predaka, treba valjanim upravljanjem ostaviti u nasledstvo mladim pokoljenjima. Nema odustajanja od elementarnih lovačkih vrednosti, koje svaka društvena kriza iznova stavlja na proveru.

dom garde na topčideru

svi_svi_svi

intoniranje_himne

gosti

u_društvu_prijatelja

izlozba_slika_ljubise_marinovica

dr Imrich Šuba

pogled_iz_publike

svečani ručak

predsednik LU Grocka, Slobodan Starčević

svečani ručak

ljubiša_marinović_na_na_otvaranju_svoje_izložbe_slika

ilija_injac_i_goran_domaći_lovci

 

 

 

 

 

Poruka

"Bez lovačke organizacije nema lovstva, a danas na ovom stepenu razvoja ne postoji druga energija, koja bi zamenila ili nadomestila lovačka angažovanja", poručio je u svojoj besedi, predsednik Lovačkog saveza Srbije, prof. dr Zoran Popović.

Društvo prijatelja

Dom garde na Topčideru je monumentalnim ambijentom doprineo proslavi jubileja. Uvaženi direktor Saveza lovačkih asocijacija Evropske unije -čiji je član LSS postala 2003. godine, kada je i država Srbija postala član Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope, Angus Middleton, ovim povodom, prvi put je posetio Srbiju. Potpredsednik Međunarodnog saveta za očuvanje prirode i divljači -čiji je član LSS postala od osnivanja 1930. godine, dr Imrich Šuba, predstavljao je CIC, ali i Lovački savez Slovačke, kao njegov izvršni direktor. U ime CIC, skupu se obratio predsednik CIC Koordinacijskog foruma za jugoistočnu Evropu, Anton Vrščaj. Prisustvovale su delegacije Lovno ribolovnog saveza Bugarske -predvodio je predsednik Ivan Petkov, Centrale austrijskih pokrajinskih lovačkih saveza -predvodio je generalni sekretar dr Peter Lebesorger, Češkomoravskog lovačkog saveza -predvodio je Josef Feuereisel, Lovačkog saveza Republike Srpske -predvodio je generalni sekretar Dragan Pavlović, Lovno ribolovnog saveza Rumunije -predvodio je dr Dan Sipos, Lovačkog saveza Crne Gore -predvodio je general Jovan Lakčević, kao i predstavnici diplomatskog kora Grčke, Austrije i Kipra, koji su zajedno sa domaćim lovcima, svojim dolaskom obeležili svečanost.

dom garde na topčideru

svi nagradjeni

intoniranje_himne

gosti

g-din Aleksandar Ceranic i g-din Anton Vrscaj

izlozba_slika_ljubise_marinovica

dr Imrich Šuba

pogled_iz_publike

svečani ručak

predsednik LU Grocka, Slobodan Starčević

svečani ručak

ljubiša_marinović_na_na_otvaranju_svoje_izložbe_slika

ilija_injac_i_goran_domaći_lovci

 

 

 

 

 

Priznanja

Uručene su povelje i zahvalnice najzaslužnijima. Među nagrađenima su: Lovački savezi Grčke, Rusije, Mađarske, Slovenije, Republike Srpske, Herceg Bosne, Hrvatske i BIH, časopis "Lorist" iz Novog Sada, Petar Tomić, Ljubiša Dimitrijević, MPTŠV RS i MUP RS.

Izložba slika

Povodom 115 godina LSS, priređena je izložba slika Negotinca, Ljubiše Marinovića, dokazujući da lovac inspirisan prirodom, rado menja lovački pribor za slikarski, kome je jednako po veštini dorastao.

Knjiga o jarebici

Nišlija, Nebojša Stojanović, latio se pera i predstavio javnosti svoju knjigu "Poljska jarebica, prijatelj polja", objavljenu povodom 115 godina LSS. Lovačka biblioteka "Sveti Evstatije" broji još jedan naslov o kome će se govoriti.

LSS PRess

© 2004 Lovački savez Srbije
Lovački savez Srbije
ul. Alekse Nenadovića br. 19-23/II
11000 Beograd
tel.: (011) 3442- 467
fax: (011) 3442- 477

dom garde na topčideru

tradicionalna_dobrodoslica

horska_tacka

predsednik_Zoran_Popovic

folklor_stevan_štrbac

predsednik_skupstine_Marko_Tica

pogled_u_publiku

pogled_u_publiku

g-din_Ljubiša_Dimitrijević

g-din Petar Tomic

zdravica

miroslav_i_goran_domaći_lovci

priznanje

domaći_lovci

 

 

 

 

 

 

 

 

Lovački savez Srbije

Značajni datumi