BEOGRAD
22. oktobar 2016. godine

 

DOSTOJNO OBELEŽENO 120 GODINA LOVSTVA SRBIJE


Lov u Srbiji - simbol vekovnog trajanja


Lovački savez Srbije, a time i organizovano srpsko lovstvo, dostojno svoje tradicije i prošlosti ali okrenuto budućnosti, 22. oktobra 2016. godine, u prisustvu oko hiljadu lovaca iz Srbije i više delegacija iz inostranstva kao i predstavnika državnih institucija, obeležio je prigodnom akademijom u Domu sindikata u Beogradu, 120 godina organizovanog lovstva Srbije.

Čitav pređeni put, od tada do danas, bio je iskrena želja lovaca da se lovstvo uzdigne na tron dostojnih i uspešnih organizacija, bez obzira na mnoge teškoće sa kojima se suočavalo tokom svih proteklih  decenija.
- Uloga Lovačkog saveza Srbije, kao cenjene članice CIC-a i FACE-a, veoma je značajna i uticajna, a glavna poenta, bila je i ostala, negovanje narodnog lovstva, kao značajnog pokreta za očuvanje tradicije, kulture i običaja našeg naroda, rekao je Dragan Šormaz, predsednik Lovačkog saveza Srbije, u uvodnom referatu, dodajući, da uz sve to, i očuvanje biodiverziteta, prirode i divljači, zaštita prirodnih resursa i održivog razvoja, ključna su pitanja koja dosledno sprovode lovačka udruženja širom Republike.

Danas, kao članice Lovačkog saveza Srbije, deluju: Lovački savez Vojvodine, Lovački savez Kosova i Metohije i Lovački savez Centralne Srbije, kao i lovni okruzi. Preko 80.000 lovaca, u ovim vremenima, predstavljaju izuzetnu snagu u domenu očuvanja divljači i njihovih staništa, zaštite prirode i stalnoj brizi o biodiverzitetu na prostoru čitave Srbije.
Poseban akcent ovoj svečanosti lovstva Srbije, dao je Akademski hor „Obilić“, pevajući himnu i druge horske pesme, kao i gosti iz inostranstva: potpredsednici CIC-a i FACE-a Imrih Šuba i Srećko Žerjav, kao i delegacije lovačkih saveza Hrvatske (Ivica Budor), Makedonije (Vančo Dimitriev), Bugarske  (Ivan Petkov), Slovenije (Lado Bradač), Republike Srpske (Savo Minić), kao i Borivij Nikolić iz Rumunije.

Obraćajući se učesnicima akademije kao i lovcima Srbije - Šuba, Žerjav i Budor, su istakli da su lovci spona sloge i zajedništva na ovim prostorima ali i protagonisti zaštite prirode i divljači, uvek okrenuti vizijama razvoja i napretka čitavog društva.
U ime ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislava Nedimovića, prisutne je pozdravio direktor Uprave za šume, Saša Stamatović, rekavši da je malo organizacija u Srbiji koje su svoju tradiciju gradile na različitosti u svakom pogledu ali okrenute vizijama budućnosti i napretka.

Primajući najviše priznanje – Plaketu povodom 120 godina lovstva Srbije, u ime Ministarstva unutrašnjih poslova, prisutnima se obratio direktor policije Vladimir Rebić, rekavši da su udovoljeni određeni zahtevi lovaca i da je ministar Nebojša Stefanović, doneo odgovarajuće izmene  Pravilnika o polaganju ispita za rukovanje vatrenim oružjem. I, to da lovci koji imaju oružane listove neće morati da polažu ispit o rukovanju vatrenim oružjem, zatim je kod polaganja ispita izbačeno pucanje u ležećem stavu, a date su i olakšice za prelazak granice sa oružjem stranim državljanima koji dolaze u lov u Srbiju, kao što je i smanjen broj časova obuke i gađanja vatrenim oružjem.

Plakete povodom ovog velikog jubileja lovstva Srbije, uručene su još  Upravi za šume, CIC-u i FACE-u.
U ime žena lovaca prisutnima se obratila gospođa Milosava Matejević, predsednica Komisije za popularizaciju lovstva kod mladih i žena.

Na ovoj svečanosti prikazan je i dokumentarni film „LSS – ovako smo nastajali“, koji na istorijskim činjenicama i sa mnogim novim podacima govori o istorijskom putu razvoja lova i lovstva u Srbiji, od nastanka do danas.

U programu je još učestvovao i poznati pevač vojvođanskog melosa Milan Prunić sa tamburaškim orkestrom Mileta Nikolića iz Novog Sada.

Poseban pečat ovoj sečanoj akademiji dao je glumac Bane Tomašević, koji je znalački, rečito i nadahnuto vodio program.

Tako su lovci Srbije na dostojanstven način, kako im i tradicija nalaže, obeležili 120 godina organizovanog lovstva ukazujući na dalje puteve rada i razvoja i sveukupnog napretka.  

Slede čestitke telegrami:

Predsednik CIC CF C/E Evrope, Toni Vrščaj: čestitka_CIC.pdf

Generalštab Vojske Srbije, Stevan Kotarlić, načelnik: čestitka_GVS.pdf

Lovački savez Mađarske: čestitka_OMVV.pdf

(MEP), član Evropskog Parlamenta: čestitka_KHF.pdf

 

za LSS press
Sveta Madžarević

 

 

 

 

 

 

 


© 2004 Lovački savez Srbije
Lovački savez Srbije
ul. Alekse Nenadovića br. 19-23/II
11000 Beograd
tel.: (011) 3442- 467
fax: (011) 3442- 477

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lovački savez Srbije

Godina jubileja