IstorijatclanicePravna regulativaKako postati lovacLovna evidencijaSaopstenjaLovni turizamLovacka stampaLiteraturaFilmska produkcijaLovacka opremaLov u umetnosti

Lovački savez Srbije

Crtice sa terena

HOME > LINKOVI > KONTAKT >


LSS je član CIC


LSS je član FACE

31. maj 2008. godine
N I Š

SEMINAR O UZGOJU FAZANSKIH PILIĆA

PRAKTIČNO, UPUTSTVENO I OČIGLEDNO

 

Praktična, uputstvena i očigledna sredstva i ovakav vid rada, promovisani su na seminaru o uzgoju fazanskih pilića, na kome su predavači Zoran Ristić, Aleksandar Pantelić i Jeremija Trifunović skrenuli pažnju prisutnih lovaca iz lovnih oblasti Južna Srbija i Jugoistočna Srbija i ostalih zainetresovanih za ovu temu na važnost svih faza uzgoja. Efikasnom radu su doprineli i izuzetni uslovi i odgovarajući ambijent fazanerije Lovačkog udruženja "Niš" u Nišu, koje je bilo organizator i koje već decenijama proizvodi kvalitetne fazančiće.

IZBEĆI NAJČEŠĆE GREŠKE

Lovci su čuli niz korisnih saveta koji će im, nadamo se, pomoći da izbegnu najčešće greške u uzgoju fazanskih pilića o tome kako pravilno odabrati prostor za prihvatilište, kako organizovati čuvanje fazančića, kako pravilno odabrati terene za puštanje fazanskih pilića, kako pravovremeno preduzeti mere veterinarske preventive, što bi sve trebalo da donese povećan broj fazančića koji će u prirodi preživeti, imati uspešnu reprodukciju i ostaviti plodno potomstvo.

LSS PRess

18. maj 2008. godine
M R Č A J E V C I

LOVAČKA DRUŽBA

Lovci lovačkih sekcija Bečanj i Vujetinci u sastavu LU "Radiša Poštić" -Mrčajevci, ove godine su po dvanaesti put organizovali tradicionalnu lovačku družbu kod lovačke kuće na potezu "Proje -Gornja Bresnica". Glavni krivci za ovogodišnje druženje oko 400 lovaca i njihovih prijatelja su predsednik sekcije Vujetinci, Ranislav Ilić-Ćata i Milovan Belić-Rum, predsednik sekcije Bečanj i predsednik LU, koje broji 300 članova.

Dobra organizacija doprinela je vedrom raspoloženju gostiju iz komšijskih LU , Kraljeva, Kragujevca, Valjeva, Beograda i drugih mesta, koji su se, po njihovim rečima, prijatno osećali u zelenoj hladovini hrastove šume. Družilo se. Delili su se utisci iz lovova i svakodnevnog života. Stara i nova prijateljstva, ruku pod ruku udružena pod geslom, "...nema bolje družbe od lovačke". Ljubazni domaćini, sunčan dan, ukus specijaliteta i muzika raspoloženja, doprineli su da se društvo zadrži do kasno u noć, pod mesečinom.

LSS PRess

16. maj 2008. godine
B E O G R A D

PUNIM JEDRIMA
U prostorijama Lovačkog saveza Srbije,
održana trosatna sednica Komisije za omladinu i lovački podmladak

PRAVILNICI
Razmotreni su predlozi tekstova dva pravilnika. Članovi komisije su se obavezali da za sledeću sednicu, na koju se kako je dogovoreno neće dugo čekati, podnesu pisane predloge dopuna i primedbi na tekst pravilnika, na osnovu koga će lovačka udruženja donositi svoj "Pravilnik o radu lovačkog podmlatka-čuvara prirode lovačkog udruženja".
Detaljno i stručno objašnjenje pravilnika o organizaciji lovno-streljačkih takmičenja za podmlatkare u disciplini vazdušna puška, izneo je Rodoljub Hadži-Cenić.


BEZ UPISNINE

Usvojen je predlog da dotadašnji član lovačkog podmlatka, pošto položi lovački ispit, stekne uslov da bude primljen u redovno članstvo, bez plaćanja upisnine.

NOVI LOGOTIP, FILM i ČASOPIS
Očekuje se štampanje redizajnirane članske karte za podmlatkare na kojoj će biti promovisan novi logotip. Na osnovu njega, biće urađen i bedž, koji prati člansku kartu.
Filmska produkcija Lovačkog saveza Srbije će uskoro biti bogatija za dokumentarni film o lovačkom podmlatku, čije snimanje je u toku.
Predloženo je da se pokrene časopis posvećen lovačkom podmlatku -čuvarima prirode, koji bi uređivala deca. Ideja vredna razmišljanja.

TRAŽIMO NAJBOLJU EKOLOŠKU KAMPANJU
Zainteresovani podmlatkari se mogu uključiti u ekološku akciju na temu "Priroda je moj zavičaj", u okviru koje bi se tretirali prioritetni ekološki problemi u lokalnim sredinama. Polazeći od stanovišta da stare probleme na nov način mogu rešavati samo mladi ljudi i to svojom kreativnošću i novim načinom razmišljanja, želimo da im pružimo priliku da pokažu odraslima kako se to radi.

PODRŽALI SU NAS
Rad sednice pratili su novinari "Lorista" i "Lovačkih novina", kao i Branislav Živković, profesor iz Žagubice, koji će se ubuduće naći na spisku članova ove komisije.

LSS PRess

14. maj 2008. godine
P E R U Ć A C

ZLATIBORSKA LOVNA OBLAST
pojačan rad sa podmlatkom i u lovnom streljaštvu


BAJINA BAŠTA DOMAĆIN
Sednicom zlatiborske lovne oblasti predsedavao je Mihajlo Jevgenijević , u svojstvu predsednika lovne oblasti. Prisutni su bili predsednik i sekretar Lovačkog saveza Srbije, koordinator za ovu lovnu oblast i lovni inspektor Slobodan Stefanović. Pored jedanaest udruženja koliko ih je u ovoj lovnoj oblasti, bili su prisutni i predstavnici Nacionalnog parka "Tara" i JP "Srbijašume".

PODNETI IZVEŠTAJI O RADU
Izveštaji o radu lovačkih udruženja ukazali su na povećanu brojnost predatora i negativan uticaj njihovog prisustva na gajenje plemenite divljači. Izgrađeni su novi lovno tehnički objekti. Sva lovačka udruženja se bave unošenjem divljači u lovišta (fazan, zec, srna). Ove godine će lovci Ivanjice imati redovan odstrel srndaća, a lovci Požege su zadovoljni produktivnošću matičnog jata u uzgajalištu u kome su fazanke snele više od 12.500 jaja. Prema izveštaju "crna divljač" i jarebice su u stagnaciji, dok su populacije ostalih gajenih vrsta stabilne. Predstavnik Nacionalnog parka "Tara" , Milan Alinić, izneo je podatak da je brojnost medveda blizu optimuma (45 primeraka na površini NP "Tara"), a slično stanje je i sa divokozom i divljom svinjom, koje se sporazumno love u saradnji sa LU "Soko" Bajina Bašta.

ZNAČAJ LOVNE EVIDENCIJE
Uredna lovna evidencija je i zakonska i etička obaveza svakog lovačkog udruženja , kao primer pravovaljanog vođenja brige o stanju u lovištu i njegovom redovnom beleženju.

RAD SA MLADIMA
U radu sa lovačkim podmlatkom, pojačaće se sve aktivnosti u narednom periodu. Najmlađa kategorija lovačkih "đaka" u ovoj lovnoj oblasti imaju najbolje predstavnike u Arilju i Ivanjici, gde su najbrojniji i najaktivniji.

LOVNO STRELJAŠTVO
O ovoj temi afirmativno je govorio Dragan Vasiljević iz Čajetine, koji je promovisao ideju da gađanje glinenih golubova (trap i skit discipline), kao svojevrsna škola o pravilnoj upotrebi i rukovanju puškama sačmaricama, u narednom periodu bude popularisano i među lovcima koji nemaju takmičarske ambicije.

POČASNI ČLANOVI
Za počasne članove LU "Soko" Bajina Bašta svečano su proglašeni inženjeri : Zoran Živojinović, Aleksandar Pantelić i Svetislav Tatović.

LSS PRess

08. maj 2008.
L E B A N E

SAVET LOVNE OBLASTI "JUŽNA SRBIJA"

PSI LUTALICE ZVONE NA UZBUNU
Crveno svetlo, ili zvonce za uzbunu, u "Jugu" se upalilo kada je pokrenuta rasprava o nekontrolisanom kretanju brojnih pasa lutalica po lovištu i njihovom pogubnom uticaju na fondove plemenite divljači. Ovaj problem u lovištima se graniči sa elementarnom nepogodom. Predloženo je da se uradi detaljno uputstvo o tome na koji način se mogu psi lutalice humano ukloniti iz lovišta, u skladu sa postojećom zakonskom regulativom.

PODMLADAK

O značaju podmlađivanja lovačkog članstva, što je zadatak na kome radi, bez izuzetka, čitava lovačka Evropa, govorio je Mihajlo Jevgenijević u svojstvu predsednika Komisije za omladinu i lovački podmladak.

REČI UPOZORENJA
Lovni inspektor Nikola Matković, upozorio je da, na žalost, još uvek ima slučajeva lova srneće divljači kerovima, sačmaricom i pogonom. Zajednički stav je da jednom za sva vremena treba stati na put ovakvom nelovačkom ponašanju, što je regulisano i zakonskom regulativom i etičkim kodeksom lovaca Srbije. Načelnik lovne inspekcije niškog okruga Vojislav Ignjatović se glasno zapitao, da li smo učinili baš sve da zaštitimo fondove divljači? On je zaključio, da pomak na bolje koji je ostvaren raduje, ali se ne sme stati.

LSS PRess

08. maj 2008. godine
V L A S O T I N C E

PODMLADAK U ŽIŽI

POSEJANO ZRNO ZNANJA

Lovačko udruženje "Bogiša Popović Giša" je, zajedno sa Lovačkim savezom Srbije, organizovalo predavanje za školarce osnovnih škola "8. oktobar", "Siniša Janjić" i seoske škole "Sveti Sava" iz Gložana. Cilj je pre svega bio da se čuje ekološko zaštitarska poruka koja bi pokrenula konkretne akcije u očuvanju prirode. Bilo je vremena i za brojna pitanja, kao i za emitovanje edukativnog filma "Lovište radionica na otvorenom", iz produkcije Lovačkog saveza Srbije. Skupu je prisustvalo preko stotinu mališana.

LSS PRess

04. maj 2008. godine
S R E D N J E V O

IZBORNA SKUPŠTINA LU "FAZAN" SREDNJEVO

ČETVRTI MANDAT
U godini kada LU "Fazan" slavi 50 godina organizovanog lovstva, u Stigu je održana izborna Skupština lovačkog udruženja. Kako i priliči jubileju, sve je proteklo u prijatnoj lovačkoj atmosferi, u kojoj su jednoglasno usvojeni izveštaji o radu LU. Skupština se, između dva kandidata, odlučila da funkciju predsednika poveri Dragoljubu Milovanoviću, a na zasedanju su se čule pohvale o radu udruženja koje je u toku četvorogodišnjeg perioda izgradilo 150 hranilišta, tri lovačke kuće, lovački dom u Desinama i prihvatilišta za fazansku divljač u Ljubinjama, Češljevoj Bari, Srednjevu, Ceravcu i Kamijevu, ukupne površine 3.500 metara ograđenog prostora. Skupštini je prisustvovao, pored ostalih gostiju, Slaviša Momčilović, predsednik Podunavske lovne oblasti.
PRIJATELJI
Skupu su prisustvovali lovci iz Požarevca, Rabrova, Kovilja, Velikog Gradišta, Petrovca, Braničeva i Zemuna koji su pažljivo saslušali prigodnu besedu o osnivanju i istorijatu udruženja.

LOVAČKI GULAŠ
Lovočuvari Udruženja Oliver Vujičić i Saša Milojković, začinili su skupštinsko zasedanje majstorski pripremljenim lovačkim gulašom i tako pobrali pohvale za pokazano kulinarsko umeće.

POČASNI I ODLIKOVANI
Milovan Kocić, Radiša Stević, Bora Panić, Slavoljub Jonović, Totislav Ivanović, Slavoljub Jovanović, Velimir Paunović i Radiša Stojanović, postali su počasni članovi LU.

Zlatni orden Lovačkog saveza Srbije zaslužio je Vasilije Cvetković.
Srebrni orden Lovačkog saveza Srbije otišao je u ruke Radomira Savića.
Bronzanim ordenom Lovačkog saveza Srbije odlikovani su Radomir Milić, Milisav Miletić, Voja Lazić, Dragan Milićević, Živislav Pantić, Slađan Miletić, Jovan Živković i Desimir Žikić.

LSS PRess

03. maj 2008. godine
S T R A G A R I

XV SABOR LOVACA SRBIJE

Na tradicionalnom Saboru lovaca u Stragarima, na Rudniku, sastali su se predstavnici lovačkih udruženja raspoloženi za uzbudljivo takmičenje u lovnom streljaštvu. Lovački savez Srbije je dodelio pehare najboljim pojedincima i ekipama na Saboru. Najuspešniji u gađanju mete divljeg vepra bio je Vladimir Korićanac iz Guče, a ekipno lovačko udruženje "Dragačevo" Guča. Najuspešniji u gađanju mete srndaća bio je Goran Vukićević iz Guče, a ekipno Dragačevo Guča, dok je u gađanju glinenih golubova prvo mesto osvojio Dragan Janković iz Topole, ekipno LU "Karađorđe" Topola. Pobednik lovačkog višeboja je Zoran Maksimović iz Grocke, po osmi put.

LSS PRess

03. maj 2008. godine
R A B R O V O

GODIŠNJA SKUPŠTINA LU "PEK" RABROVO

U svečarskoj atmosferi i uz prisustvo brojnih gostiju, u Rabrovu je održana skupština LU "Pek". Bio je to i skup podmlatkara ovog udruženja i gostiju iz Srednjeva. Oni su u zajedničkoj akciji obišli priobalje reke Pek, sakupili otpad sa seoske plaže i osvežili znanja iz lovačke prakse. Medijator akcije je bio Bojan Tadić, predsednik lovačkog udruženja. Sumirajući prošlogodišnju lovnu sezonu, koja je ocenjena kao odlična, za najbolju sekciju proglašena je Lješnica. Svi lovci su prisustvovali svečanom ručku na kome je, između ostalih kulinarskih đakonija, kao specijalitet ponuđen bik na ražnju.

LSS PRess

10. mart 2008. godine
S E N T A

BROJANJE DIVLJAČI

Senćani su zadovoljni rezultatima do kojih se došlo u prolećnoj akciji brojanja divljači. Trud se isplatio. Za lovce nema većeg ponosa od očuvanog fonda divljači na svojim terenima.

LSS PRess

10. mart 2008. godine
I V A N J I C A

OSNOVCI I LOVCI NA ISTOM POSLU

Dvodnevno druženje sa lovcima Ivanjice, na X hajci na vukove, počelo je u Osnovonoj školi "Milinko Kušić". Edukativno predavanje za osnovce održao je Aleksandar Pantelić, a Mihajlo Jevgenijević je govorio o značajnoj ulozi lovačkog podmlatka i obavezama mladih lovaca koje ih očekuju na polju osvajanja novih znanja i veština. Zanimljivo je pomenuti da u Ivanjici uspešno radi Odred izviđača (predsednik je Jovan Leković), sa kojim lovci uspešno sarađuju. X Hajka na Golijskog vuka protekla je u znaku lovačkog druženja 400 lovaca. Lovački Svetac, ovoga puta, je bio naklonjen vukovima.

LSS PRess

10. mart 2008. godine
K N I Ć

ODRŽANA IZBORNA SKUPŠTINA

U radnoj i demokratskoj atmosferi, održana je izborna Skupština lovačkog udruženja "Vladan Milošević". Osnovne ideje Skupštine idu ka pojačanim aktivnostima na polju očuvanja staništa, uzgoja i zaštite divljači i jačanja lovno turističke ponude ovog rejona. Za predsednika je, između dva kandidata, ponovo izabran Petar Pavlović, koji je obećao da će se zalagati za primenu zakona i domaćinsko poslovanje. Shodno ovlašćenjima, Skupština je formirala Nadzorni odbor čiji je predsednik Milinko Aleksić, a sekretar Milosav Pantović. Skupštini je prisustvovao predsednik Opštine Knić, Svetislav Nikolić.

LSS PRess

2. mart 2008. godine
N O V I    P A Z A R

ODRŽANA GODIŠNJA SKUPŠTINA

U nedelju je skupštinsko zasedanje lovačkog udruženja "Lovac" u Novom Pazaru, pokazalo svo jedinstvo lovaca ovog kraja. Usvojeni su izveštaji o radu u protekloj godini, utvrđena je članarina, razmatran je i usvojen Statut i raspisani su izbori.. Skupštini su, pored ostalih gostiju, prisustvovali i član UO LSS, Uroš Đoković i Vukić Kostić iz stručne službe LSS.
Za najodgovornije funkcije, lovci Novog Pazara će se izjašnjavati već 30 marta .

LSS PRess

2. mart 2008. godine
M A J D A N P E K   

KIŠA I SNEG SPASLI VUKOVE

Oko 70 lovaca ovdašnjeg lovačkog udruženja organizovalo je hajku na vukove, u rejonu "vučjih" terena na "Bunaru", nadomak flotacijskog jezera RBM i sela Leskova.
Zbog nevremena, praćenog vetrom, kišom i snegom, lovci su se vratili bez trofeja. Za sve lovce organizovan je ručak u prirodi.

LSS PRess

23. februar 2008. godine
K O C E L J E V A   

PETO SABOROVANJE

Manifestaciju lovaca Koceljeve pod nazivom "Kamenička lisica", otvorio je Voja Grujuć. Prvi put do sada, manifestacija je održana pod pokroviteljstvom LSS. Više od 350 lovaca, domaćina i gostiju sa raznih strana Srbije i pobratimi iz Blaca, Mladenovca i Ljubovije, okušali su lovačku sreću poslednje februarske subote.

Sunčano i toplo vreme i kopnina, nisu bili najpogodniji za ovu vrstu lova. Lovci znaju da pravog lova nema bez belog zimskog tepiha, ili, po onoj narodnoj:"Ne pada sneg da pokrije breg, već da svaka zverka pokaže svoj trag".
Ipak, ulov su činile tri "žujke", a najveštiji lovci su bili: Goran Uroševic iz Kamenice, Zlatan Vidaković iz Krupnja i Đorde Vulović iz Obrenovca.

LSS PRess
© 2004 Lovački savez Srbije
Lovački savez Srbije
ul. Alekse Nenadovića br. 19-23/II
11000 Beograd
tel.: (011) 3442-467 
fax: (011) 3442-477