©2004 Lovački savez Srbije
Lovački savez Srbije
ul. Alekse Nenadovića br.19-23/II
11000 Beograd
tel.: (011) 3442- 467
fax: (011) 3442- 477

 

Sa 53. Generalne Skupštine CIC
01.-05.05.2006. godine, Limasol

 • O učesnicima

  U prisustvu preko 100 nacionalnih lovačkih delegacija i preko 50 nacija, okupilo se 340 delegata iz celog sveta. U radu su učestvovali i najviši predstavnici srodnih organizacija FACE, AIWA, CMS, CITES, Safari club International i drugih.

 • Kiparski političari poželeli dobrodošlicu lovcima

  Zasedanju skupštine i svečanoj ceremoniji otvaranja prisustvovao je i najviši državni i politički vrh zemlje domaćina, u čije ime je ministar unutrašnjih poslova Andreas Christou, inače lovac i predsednik
  organizacije "Fond divljači Kipra", poželeo gostima dobrodošlicu i u naznakama ih upoznao sa stanjem fondova divljači.

 • Izveštaji o radu CIC za 2005. godinu

  Predsednik CIC Dieter Schramm i njegovi saradnici Kai-Uwe Wollscheid, Judit Fekete, Szabolcs Steiner i Kristof Hecker, kao i predsednici komisija CIC koje su istovremeno održavale svoje sednice i sumirale godišnje rezultate rada i svoja postignuća, sačinili su i predstavili izveštaje o radu u proteklom periodu. "Raduje nas što je u protekloj godini zabeleženo povećanje broja članova CIC. Imamo 80 novih individualnih članova, 19 novih mladih članova, pridružio nam se i Lovački savez Švedske, Udruženje rančera divljači Južne Afrike i asocijacije PHASA i CHASA.", rekao je direktor K.U. Wollscheid.
  U pogledu finansijskog poslovanja, CIC je smanjio troškove za 14% u odnosu na proteklu godinu.
  Aktivnosti CIC-a vezane za pojavu ptičjeg gripa su bile pojačane. U okviru programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu i operativne grupe Konvencija za migratorne vrste, predložen je i realizovan niz mera. Posebno u odnosu na pogrešno shvatanje da odstrel predstavlja opasnost od širenja ptičjeg gripa. U prilog tome, CIC je aktivno lobirao protiv zabrane lova.
  Poseban odjek ove aktivnosti, uspešno je vođen na nivou Vlade Republike Nemačke, što je u tamošnjim medijima propraćeno na adekvatan način.

  Posebno značajan rezultat, između dva skupštinska zasedanja, predstavlja angažovanje CIC da se dugoročna saradnja sa Republikom Kinom ostvari na polju očuvanja prirode, gazdovanja divljači i lovstva zasnovanog na održivom korišćenju. Tokom ove godine, pružiće se pomoć ovoj mnogoljudnoj zemlji da osnuje lovački savez Kine, da sačini zakonske okvire za lovnu delatnost i da ustanovi i upravlja rejonima u kojima bi se odvijao održivi lov.
  Pored toga, saradnja na projektu pronalaženja i razvoja najboljih praktičnih rešenja za programe lovstva odvijala se i sa Kanadom, kako bi se lovački interes prilagodio najboljim praktičnim rešenjima.

  Valja pomenuti, a to je na skupštini posebno istaknuto, da Švajcarska obeležava ove godine uspeh u reintrodukciji alpsog kozoroga u područja koja je ranije naseljavao, u čemu je uloga CIC bila veoma značajna.


  Ovogodišnje 53. zasedanje skupštine CIC na Kipru radilo je u plenumu, ali i po komisijama koje itekako doprinose ostvarivanju ciljeva promovisanih kroz ideju o održivom lovu kao socio-ekonomskom faktoru i delu eko-turizma, pridržavajući se načela da održivi lov postaje deo nacionalnih strategija o biodiverzitetu. Tome valja dodati i druge principe i smernice utvrđene u Adis Abebi, da se teži sveopštem razvoju koji ne dovodi do gubitka prirodnog  biodiverziteta kao osnovice održivog razvoja i baze ekonomije.

  Ono što u narednom periodu CIC apostrofira kao smernice u delu održivog lovnog turizma, svodi se na doprinos očuvanju divljači i pre svega njenih staništa. Ocenjeno je da veštačko u lovstvu nije održivo, baš kao ni doping u ishrani divljači, zarad postizanja trofejne vrednosti.
 • Muzej

  Značajna aktivnost CIC, realizovana pre svega kroz rad komisije za lov u umetnosti, istoriju i muzeje, jeste "povratak" CIC u kuću u kojoj je, daleke
  1928. godine, rođena ideja o njegovom osnivanju. To je istovremeno i prestižan prostor u mestu Polarikovo (Slovačka) za održavanje međunarodnih konferencija. CIC delegacija Slovačke i Slovačka služba šumarstva (koja je odgovorna za dvorac Polarikovo), pružili su veliku podršku i pomoć CIC u ovom poslu, kojim se uobličava imidž CIC.

 • Endem

  Kiparski muflon (Ovis orientalis ophion) je endemska vrsta, koja dominira u rejonu Pafos. Predstavlja nacionalni simbol Kipra.
  Domaće zakonodavstvo striktno štiti ovu vrstu, kao i najstrožiji režim zaštite kojim EU štiti najvažnije evropske vrste. Današnja populacija procenjuje se na oko 3.000 jedinki, a najviše ih ugrožavaju psi lutalice.


 • Predstavljanje Srbije

  Našu delegaciju na 53. generalnoj skupštini CIC predstavljali su predsednik Lovačkog saveza Srbije, Zoran Živojinović, vođa delegacije, direktor uprave za šume Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, Aleksandar Vasiljević, predsednik skupštine grada Beograda Milorad Perović i stručni saradnik PR Lovačkog saveza Srbije, Sofija Filipović.

  Tom prilikom Srbija, Beograd i Lovački savez Srbije predstavili su se kao budući domaćini naredne 54. generalne skupštine CIC, koja će se održati u periodu 1 do 5 maja 2007. godine.
  Takođe, ostvarena je saradnja sa brojnim inostranim delegacijama i prikupljena iskustva i ideje za organizovanje skupštine u Beogradu.

  Ostvarena je i komunikacija sa visokim predstavnicima Svetske lovačke organizacije, posebno sa predsednikom Dieterom Schrammom i njegovim saradnicima, a razgovaralo se o brojnim pitanjima vezanim za buduću organizaciju skupštine, tekućim aktivnostima LSS, planovima i budućoj ulozi Srbije na lovačkoj mapi jugoistočne Evrope.
  U razmeni iskustava ostvarena je saradnja sa predsednikom FACE Gilbertom de Turckheimom, sekretarom FACE, Yves Lecocqom, kao i sa delegacijama Italije, Holandije, Švajcarske, Austrije, Češke, Poljske, Slovačke , Bugarske, Rumunije i Slovenije.
 • Dobrodošlica

  U svom govoru, u ime Vlade Republike Srbije i Lovačkog saveza Srbije, Aleksandar Vasiljević pozvao je prisutne da dođu naredne godine u Srbiju rečima:"Dobro došli u Srbiju", a potom je emitovan istoimeni promotivni film iz filmske produkcije Lovačkog saveza Srbije.

  Na svečanoj ceremoniji zatvaranja intonirana je himna i podignuta nacionalna zastava Srbije, kao budućeg domaćina sledeće generalne skupštine CIC.

  Na kraju, recimo da sa Kipra stižu glasne poruke o zajedništvu, podeljenoj odgovornosti i znanju u velikoj svetskoj lovačkoj porodici.  [MAJ 2006.]
                                    povratak na vrh strane

 

  

Zajedništvo, podeljena odgovornost, znanje


U periodu od 1. do 5. maja 2006. godine, održana je 53. sednica Generalne Skupštine Međunarodnog saveta za divljač i očuvanje prirode -CIC, pod nazivom:

"Očuvanje migratornih ptica - podeljena odgovornost".

Mediteranska ostrvska zemlja koja se nalazi na susretu tri kontinenta Kipar i grad Limasol, bili su domaćini ovogodišnje skupštine.

 

srpska_delegacija_sa_predsednikom_cic

Dieter_Schramm_govori

srpska_delegacija_02

Aleksandar_Vasiljevic_govori

sala_cic

srpska_delegacija_i_Dieter_Schramm

pocasno_mesto_predsednik_LSS

dodela_nagrade_Edmond_Blanc

srpska_delegacija_03

motiv_limasol

predsednik_lss_i_Josef_Hromas

zastava_Srbije_i_zastava_CIC

logotip_53__skupstine_CIC


 

 

 

Lovački savez Srbije

KIPAR - 53. GENERALNA SKUPŠTINA CIC