PETROVAC NA MLAVI
9. februar 2008. godine


© 2004 Lovački savez Srbije
Lovački savez Srbije
ul. Alekse Nenadovića br. 19-23/II
11000 Beograd
tel.: (011) 3442- 467
fax: (011) 3442- 477

XV SABOR LOVACA SRBIJE "LOV NA BAKARNU LISICU"

 • Otvaranje

  U subotu 9. februara 2008. godine, po kišnom i maglovitom vremenu, u malo selo Kamenovo kraj Petrovca na Mlavi, slile su se kolone vozila i lovaca iz svih krajeva Srbije. Manifestaciju je otvorio predsednik LU "Trest", Aca Gera Životić.
  Okupljenim lovcima, kojih je bilo preko tri stotine, zdravicom se obratio i pesnik Rade M. Obradović, koji je umetnički nadareno pozdravio pobratime ispod podkozarja, iz opštine Prijedor u Republici Srpskoj.

  Organizovani lov na lisice, mogao je početi, kada je grupovođa Dragan Lakić pročitao raspored i svrstao lovce u devet grupa koje će loviti bakarnu lisicu i ostale predatore, dok se deseta grupa lovaca, njih oko dvadeset, takmičila u gađanju glinenih golubova u disciplini trap.
 • Dok su lovci svojim vernim  pomagačima, terijerima i   brak jazavičarima pretraživali rupe i jazbine,   šipražja i trnjake u   katastarskoj opštini   Kamenovo i Veliki Popovac,   u centru sela je takođe bilo   živo. Odred izviđača  "Mlava" iz Petrovca,   zajedno sa meštanima,   pakovao je drva i   pripremao veliku lovačku  logorsku vatru, za iskisle i promrzle lovce sa terena.   
  Glavni kuvar, Saša   Antonijević sa svojim   pomoćnicima, pripremao je gastronomski užitak, lovači gulaš za bogatu trpezu. Za petnaesti rođendan bakarne lisice, ogromnu tortu veličine 1,2m x 1,5m i težine 50 kg, u koju je utrošeno 170 jaja i 4 kg oraha, su spremile žena i tašta jednog lovca, Biljana i Rosa Živojinović. Tortu je nosilo 5 lovaca.
  Proglašenje pobednika

  U domu kulture, pred oko 450 zvanica, uz zvuke frule, izvornog instrumenta ovog kraja, dvanaestogodišnji Borko Dimitrijević i predsednik opštine Radiša Dragojević, označili su početak ceremonije proglašenja pobednika u svim kategorijama.

  Prvo mesto, za najlepšu ulovljenu lisicu, Slaviša Milić.
  Najlepši lovački šešir, Ratko Grahovac LU "Srndać", Republika Srpska.
  Naj promašaj, Rade Miladinović iz Krvija.
  Najmlađi lovac, Petar Milić iz Lopušnika, 4 godine.
  Prvo mesto - kup "Lale Perović", profesionalci, Saša Damjanović.
  Prvo mesto, ama
  teri, Bojan Tadić iz Rabrova.
  Prvo mesto, Lovački podmladak, Stevan Životić.

  Otkrivena ploča

  Na predlog Mirka Ljubomirovića, postavljena je mermerna ploča u čast XV republičke lovačke manifestacije. Svečanom činu su prisustvovali predsednik Lovačkog saveza Srbije, Zoran Živojinović, načelnik za lovstvo u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, Blagoje Pejić i mnoge ličnosti iz javnog i kulturnog života ovog kraja.

  Znamen su otkrili deda Boža Milosavljević, Toma i Brana Milić, prva trojka iz Kamenova, koja je lisičarenjem počela da se bavi još šezdesetih godina prošloga veka.

  Aca Gera Životić

   

   

   

   

   

  Lovački savez Srbije

  Lovci i događaji