Aktivna zaštita grlice
maj 2018. godine

 

OBAVEŠTENJE

Pre dve godine, radi zaštite i regulisanja brojnosti populacije grlice (Streptopelia turtur), bila je preduzeta mera lovostaja ove zaštićene vrste divljači (osim u slučaju sprečavanja i suzbijanja zaraznih bolesti, organizovanog hvatanja povređenih grlica i radi naučnog istraživanja, uz saglasnost ministarstva nadležnog za poslove lovstva), koja je trajala do 31. marta 2017. godine. Nakon završetka ovog perioda dvogodišnje zabrane lova, nastavljamo sa preduzimanjem mera aktivne zaštite grlice, kroz redovne aktivnosti u lovištu.

*Izvinjavamo se zbog greške nastale usled tehničkih propusta.

Podsećamo, da su kod nas zabeleženi slučajevi uginulih grlica usled prskanja suncokreta hemijskim preparatima. Dinamika seobe utiče na dostupnost hrane neophodne za stvaranje rezervi i kondicije za daleki put. Prekomerna upotreba pesticida u poljoprivrednoj praksi  ima negativan uticaj  na opstanak migratornih vrsta ptica tokom seobe preko naših krajeva.

Zadatak lovaca koji se bave uzgojem i zaštitom divljači i planskim i racionalnim gazdovanjem je da sačuvaju i migratorne vrste divljači, jer na taj način čuvaju raznolikost i bogatstvo prirode.

LSS press

 

 

 

 

 

 

 

Lovački savez Srbije

Aktuelnosti


© 2004 Lovački savez Srbije
Lovački savez Srbije
ul. Alekse Nenadovića br. 19-23/II
11000 Beograd
tel.: (011) 3442- 653