IstorijatclanicePravna regulativaKako postati lovacLovna evidencijaSaopstenjaLovni turizamLovacka stampaLiteraturaFilmska produkcijaLovacka opremaLov u umetnosti

Lovački savez Srbije

Lovna kinologija

HOME > LINKOVI > KONTAKT >


LSS je član CIC


LSS je član FACE

06. mart 2008
Komisija za lovnu kinologiju Lovačkog saveza Srbije


Na sednici Komisije za lovnu kinologiju (predsedavao Aleksandar Mijailović), raspravljalo se o pravilniku o obuci i korišćenju lovačkih pasa, planu jesenjih kinoloških aktivnosti u ovoj godini i teškoćama u radu lovočuvara na terenu.

Najviše pažnje je privukao nacrt pravilnika o obuci i korišćenju lovačkih pasa.
Da napomenemo, ovo su inicijalni predlozi ovih itekako značajnih dokumenata.

Značajno je, takođe, pomenuti da su članovi Komisije usvajanje definitivnih pravilnika oročili za april. Što se tiče plana jesenjih kinoloških manifestacija utvrđeno je da se kvalifikacione utakmice po lovačkim udruženjima održe 16.11.2008. godine, prvenstva lovnih oblasti 22.11.2008. godine, prvenstvo Lovačkog saveza Srbije 29.11.2008. godine, a prvenstvo države, čiji će domaćin biti Lovački savez Srbije, 06.12.2008. godine. Karakteristika ovog skupa bilo je angažovanje svih članova Komisije, naročito Lasla Torme, Pavla Živanovića i Branislava Živkovića, koji je dostavio svoj predlog pravilnika, posebno kada se radi o goničima. Komisija se bavila i pitanjima zaštite prava i obaveza lovočuvara po pitanju obaveze odstrela pasa i mačaka lutalica, rukovodeći se primerom LU "Golub" Bujanovac, u kome je oduzeto oružje lovočuvaru dok je vršio svoju redovnu radnu obavezu. Lovočuvar je odstrelio dva psa lutalice, na mestu i na način, koji je dozvoljen Zakonom o lovstvu Republike Srbije. To je samo jedan od slučajeva koji je proistekao iz pogrešnog tumačenja propisa.

 

LSS
© 2004 Lovački savez Srbije
Lovački savez Srbije
ul. Alekse Nenadovića br. 19-23/II
11000 Beograd
tel.: (011) 3442-467 
fax: (011) 3442-477