BAJINA BAŠTA
novembar, 2012. godine

XI DECENIJA RADA

Lovačko udruženje "Soko" u Bajinoj Bašti
proslavilo jubilej

Soko slavljenik
Jedno od najstarijih lovačkih udruženja u zapadnoj Srbiji, LU "Soko" iz Bajine Bašte,  ove godine napunilo je 110 godina postojanja. Prigodna svečanost, priređena u čast proslave velikog jubileja, održana je pretposlednjeg novembarskog vikenda u hali "Zvezda". Bilo je to svojvrsno druženje preko od 400 lovaca ovog udružennja i njihovih gostiju iz više opština Zlatiborskog okruga, Banatskog Karlovca, a pozivu se odazvao i predsednik Lovačkog saveza Srbije, prof. dr Zoran Popović. Prisutnima je dobrodošlica upućena od strane čelnih ljudi  LU "Soko", Bojana Petrovića, Radovana Stamenića i Miloša Mandića.

Istorijat udruženja
-Početkom XX veka u račanskom kraju, u Bajinoj Bašti, sve više je sazrevala ideja o potrebi osnivanja lovačkog udruženja. Najuporniji je bio Miloš Hadžić, jedan od najistaknutijih lovaca tog vremena, na čiju incijativu je 1902. došlo do realizacije te ideje. Na zboru lovaca izabrana je uprava lovačkog udruženja. Sreskom načelniku Jovanu Leovcu poverena je dužnost predsednika -  pričao je segmente o nastajanju udruženja  Miloš Mandić, potpredsednik udruženja.


- Zbog Prvog i Drugog svetskog rata udruženje je obustavljalo rad, a njegovi članovi stupali su u vojne redove. Posle Drugog svetskog rata udruženje dobija ime „Soko“, članstvo postaje sve masovnije, a danas okuplja 506 lovaca organizovanih u 16 sekcija. Lovište zauzima površinu od oko 48,2 hiljade hektara, a pored lovno tehničkih objekata u lovištu, pažnju ljubitelja prirode privlači sedam uređenih lovačkih česama,  šest lovačkih kuća i lovački dom u Bajinoj Bašti - naveo je Mandić.

Priznanje najboljima
Lovački savez Srbije, za doprinos razvoju lovstva u bajinobaštanskom kraju, dodelio je  priznanja koja je uručio predsednik,  dr Zoran Popović i tom prilikom čestitao jubilej i pohvalio ostvarene rezultate u radu.
Miodrag Radosavljević iz Višesave i Periša Jakovijević dobitnici su Zlatnog ordena LSS. Srebrni orden pripao je Mijailu Petroviću iz Luga, Savi Jelisavčiću iz Zaovina, Milanu Ivanoviću iz Bačevaca, Miroljubu Stefanoviću iz Beserovine i Tanasiju Tanasijeviću iz Bajine Bašte. Bronzani orden su zaslužili Milija Simić iz Okletca, Dejan Milosavljević iz Solotuše, Dragoljub Veizović iz Bajine Bašte, Miloje Prokić iz Zarožja, Goran Petrović iz Luga, Vasilije Jezdić iy Bajine Bašte, Dragan Trišić iz Višesave i Radovan Stamenić iz Bajine Bašte. Plakete su dobili PD „ Drinsko limske hidroelektrane“, Nacionalni park „Tara“ i LU „Soko“.
Plakete LU „Soko“ dobili su Skupština opštine Bajina Bašta, PPUP „ Zarić“ i Miloš Kosić.
-U  ime dobitnika priznanja zahvaljujem se LSS i LU Soko i verujem da smo zaslužili priznanja. Isto tako verujem da ima još dosta pojedinaca i organizacija koji su mogli da se nađu na našem mestu - rekao je na kraju Miodrag Radosavljević, dobitnik najvišeg lovačkog odličja.

za LSS PRess
Vanja Milojević
foto Stojan Vijatov

© 2004 Lovački savez Srbije
Lovački savez Srbije
ul. Alekse Nenadovića br. 19-23/II
11000 Beograd
tel.: (011) 3442- 467
fax: (011) 3442- 477

 

 

 

 

 

Lovački savez Srbije

Susreti lovaca