IstorijatclanicePravna regulativaKako postati lovacLovna evidencijaSaopstenjaLovni turizamLovacka stampaLiteraturaFilmska produkcijaLovacka opremaLov u umetnosti

Lovački savez Srbije

Crtice sa terena

HOME > LINKOVI > KONTAKT >


LSS je član CIC


LSS je član FACE

2011. godine
KUČEVO


LOVCI KUČEVA SVOJI NA SVOME

Pravda za lovački dom

Nakon više godina, lovci Kučeva uspeli su da se izbore sa nepravdom koja im je davno naneta i koju su dugo trpeli. Na pravdi Boga, izgubili su velelepno zdanje pokraj Peka, lovački dom, a nedavno su dobili rešenje o povraćaju svoje imovine. Kada je građen, pre kusur decenija, bio je to objekat kakav se poželeti može.

- Sada kada je lovački dom pravosnažno vraćen u prave ruke, onome ko ga je decenijskim radom prethodnih generacija lovaca gradio i stvarao, vratićemo mu stari sjaj, kaže generalni sekretar Lovačkog udruženja "Jelen" Kučevo, Dragan Mišić. Pratile su nas razne peripetije, ali smo dobili Rešenje za povraćaj naše imovine. Sada se ne žurimo, a u sklopu lovačkog doma, planiramo edukativni park divljači jer imamo dosta prostora, zatim planiramo dečji park, kao kutak za najmlađe sa klackalicama i ljuljaškama. Objekat će biti savremeno opremljen sa video opremom poslednje generacije, a planiramo i osnivanje lovačke biblioteke.

Značajno je pomenuti i to, da se lovački dom nalazi bizu lovnog revira Banjsko polje i Kisela voda, što u perspektivi otvara mogućnost bavljenja lovnim turizmom. Ovaj potez obiluje zecom, poljskom jarebicom i fazanom. Razmišlja se i o stvaranju uslova za smeštaj skromnijeg kapaciteta, obzirom da će lovački dom imati u svom sastavu i restoran.

Poželimo im sreću, za pravdu su se sami borili i izborili. Biće to i dobar primer lovačkim udruženjima koja takođe, po Zakonu o udruženjima, pred sudovima moraju da dokazuju da su svoje lovačke kuće i domove oni, njihovi očevi, dedovi i pradedovi sami gradili, svojim sredsvima i sopstvenim rukama.


LSS PRess

2011. godine
UŽICE

 

GATER U UŽICU DAO RAZULTATE

                       Kroz obuku prošlo za pet godina oko tri hiljade pasa

 

Kada su se Užičani opredelili za izgradnju gatera na prostoru poviše „Đurovića Brda“,  niko nije ni sanjao da je to dobar potez sa srpsku kinologiju i za ceo taj kraj koji gravitira Užicu, od Ivanjice, Arilja, Kosjerića i Požege, sve do Prijepolja, Priboja, Nove Varoši i Čajetine. Isprva bojažljivo, a zatim sve smelije i smelije, lovci su dovodili pse na obuku, praksu ili probu na gater, koji je imao nekoliko funkcija. gonic srpski
-Prvo je bila edukacija, zatim razmena iskustava, a gater je služio i za probu onih pasa koji su predmet legalne trgovine, kaže Žika Đoković iz sela Buar, kome su srpski goniči prirasli za srce. Pored prakse koju su naši psi imali u radu na divlju svinju, značajna pažnja se posvećivala odvikavanju goniča da rade na srneću divljač.Tu su postignuti izuzetni razultati,  kaže Đoković.

Kako se pretpostavlja, kroz kapije gatera je na obuci bilo, za pet godina, oko tri hiljade pasa. Objekat su, po najvećim standardima, gradili Lovački savez Srbije, koji je i projektant i LU „Aleksa Dejović“, a od kad je Zakon o dobrobiti životinja stupuo na snagu, ostaje da se svi mi zamislimo, šta je sa urođenim osobinama pasa? Kako će da se vrši selekcija? I, konačno,  da li pod sumnju dovodimo i samog Darvina. No, to je neka druga priča. Ova iz Užica je nezavršena, a žarko bi želeli da se ona nastavi, a ovo što rekosmo ide u rubriku -mišljenja.LSS PRess

2011. godine
VELIKO GRADIŠTE


LOVAČKO UDRUŽENjE
         „GOLUB“
VELIKO GRADIŠTE

                                                N A J A V A

„-VIII ZLATNI GULAŠ SRBIJE“
VELIKO GRADIŠTE 2011.

Lovno  turistička manifestacija „VIII ZLATNI GULAŠ SRBIJE“ VELIKO GRADIŠTE 2011. pod pokroviteljstvom Lovačkog saveza Srbije, održaće se 25.06.2011.godine u Velikom Gradištu.
Manifestaciju je ustavnovio Lovački savez Srbije kao stalno godišnje takmičenje lovaca u pripremanju lovačkog gulaša.
Takmičenje se održava u kategoriji kuvanja lovačkog gulaša od divljači. U takmičenju učestvuju isključivo lovci predstavnici lovačkih udruženja, koji se blagovremeno prijave organizatoru i domaćinu takmičenja, dokumentujući lovačko članstvo odgovarajućom lovnom kartom ili dopisom lovačkog udruženja ili društva.
Prijava takmičara je najkasnije do 24.06.2011.godine, do 11.30 časova. Takmičenje počinje u 12.00 časova. Napominjemo, da se pripremanje gulaša vrši isključivo na drvima. Pripremanje gulaša se vrši od donete divljači i začina.  Takmičari donose kotlić, bakrač ili tavu u čemu pripramaju gulaš. Drva obezbeđuje organizator.        
Nadamo se da će učesnici manifestacije pored dobrog druženja i lova uživati u prirodnim lepotama našeg kraja. Mnogi su se u to uverili, a drugi će  tek nakon ovogodišnje posete Podunavskom kraju i Velikom Gradištu.

Veliko Gradište je malo mesto, ali po lepoti prirode i duhu njegovih stanovnika veliko. To je grad u koji vredi doći i kome ćete se uvek rado vraćati.

KONTAKT

Lovačko Udruženje “GOLUB“ VELIKO GRADIŠTE

          Za sve informacije u vezi učešća na manifestaciji pozovite:
tel/faks-012/7662-172; 060/575-1200; 062/808-1244; 063/747-7453


LSS PRess

2011. godine
B R A N I Č E V O

MUKE S POŽARIMA- i noću i danju

                                             
Ne birajuči doba dana, lovište „Peskovi“ je pod udarom  nesavesnih seljana. Navike, od kojih je teško pobeći i odustati, skupo će da koštaju podmladak svih vrsta divljači gajenih u tom lovištu.
- Pali se sve živo, kaže upravnik lovišta Dejan Stokić. Na udaru su međe, tršćaci, a često pod vatru odu i vinogradske i druge kolibe. To je veća šteta, nego korist, a čak je i bezbednosni rizik nešto što se ne može olako procenjivati. Kroz požar se
uništavaju mikroorganizmi, zemljište se osiromašuje, stradaju jaja, mladi zečevi, neretko i lanad. Borimo se kako znamo i umemo, ali je malo rezultata, loše navike su jače od stalnih upozorenja. Jedno je jasno, ne dolazi niko iz, na primer Ničijezemlje da pali, nego to čine naši nesavesni meštani. Nebriga je velika muka.

- Ni protivpožarci ni inspekcijske službe takođe nemaju rešenje. Nedostaje edukacija svih, počevši od meštana do naročito zainteresovanih korisnika prostora poljoprivrednika, pa i nas lovaca, kaže predsednik LU „Pek“ Dejan Stević. Pokušaćemo da iscrpimo sve mere, pre nego što posegnemo za radikalnim, a to su prijave na osnovu katastartskih parcela na kojima su se požari dogodili.

LU „Pek“ godišnje, od požara na prelazu proleće-leto, pretrpi štete u visini od 200.000 dinara samo na divljači, ne računajući lovno tehničke i lovno uzgojne objekte i štete na staništu.

 

 


LSS PRess

2011. godine
S E L E N Č A

LOVCI U AKCIJI POŠUMLJAVANJA

Lovci iz Selenče su u nedelju 3. aprila, odložili lovačke puške i zamenili ih ašovima i lopatama i krenuli u jednu vro korisnu akciju, akciju pošumljavanja. Lovci su zasadili 320 sadnica topole i 80 sadnica javora na parceli koja  je udruženju pripala nakon komasacije. Sadnice topole  su dobili besplatno  na zahtev od  preduzeća Vojvodinašume  koja sprovodi akciju „Zasadimo svoju šumu - ozelenimo Vojvodinu“,  a sadnice javora su dobili od Petković Đerđa. Po lepom i prijatnom prolećnom vremenu  u akciji je učestvovao veći  broj aktivnih lovaca.
Nadamo se da će lovci i ubuduće nastaviti sa uspešnim i korisnim akcijama i tako doprinositi poboljšanju i oplemenjivanju životne sredine.

Za LSS PRess, Juraj Beređi-Đuki

 


LSS PRess

2011. godine
B E O G R A D

STRUČNI SEMINARI U LSS

U Lovačkom savezu Srbije održani su seminari namenjeni stručnim licima, upravnicima lovišta, o izradi planskih dokumenata za gazdovanje lovištem i drugim aktuelnim praktičnim pitanjima. Nastavak seminara biće u sedištima lovnih regiona.

LSS PRess

2011. godine
VELIKO GRADIŠTE

VEDRO NA BROJANJU DIVLJAČI

Nikada do sada, lovci nisu sa toliko pažnje, znalački i pedantno pretresali parcelu po parcelu, inventarišući stanje gajenih lovnih vrsta u svom lovištu, kao što su to uradili ovog puta. Odziv je bio odličan, vreme je bilo vedro i pogodovalo je ovakvom zadatku. Brojanje je izvršeno na četiri ogledne površine, sa pripadajućim atarima.
Stručna služba i upravnik lovišta "Ramski rit" Goran Cvetković, uz nadzor lovnog inspektora Nenada Perovića, su uspeli da obrade ukupno 2450 hektara lovno produktivne površine lovišta.
-Dok se ne sliju svi podaci, mogu da kažem da je brojanje bilo temeljno i pre svega realno. Brojani su Mali rit, Topolovnik, Đurakovo, Popovac, Kisiljevo, Biskuplje, Požeženo, Kusiće, Kumane, Gradište, Ostrovo, Zatonje, Ram, Kurjače, Mailovac, Sirakovo. Nije bilo šacimetrije, jer ona ne vodi ničemu relevantnom, a mi smo ozbiljni ljudi.
Primetno je da je divljači manje nego prothodnih godina, a na nama je da ustanovimo razloge i saznamo zbog čega i zašto, rekao nam je upravnik lovišta Cvetković.

Sve pohvale lovcima na poštovanju stručnih pravila u prebrojavanju divljači, kao i tehničkoj organizaciji celokupnog posla.


LSS PRess

2011. godina
S E D L A R E

sakali NAJEZDA ŠAKALA

LUKAVA ZVER NIJE LAK PLEN

 

 

 

U Lovačkom udruženju "Fazan" u Sedlaru poslednjih godina imaju problem povećane brojnosti šakala. Iz godine u godinu šakal sve više "taktički" napreduje, a njegova populacija konstatno raste. Broj odstrela stagnira i blago opada. Da bi podstakli lovce da odstreljuju ovu atraktivnu zverku i smanje štete koje pričinjava plemenitoj divljači, uprava LU je odredila stimulativne nagrade, u skladu sa svojim mogućnostima, u cilju smanjenja broja šakala i očuvanja podmlatka divljači.
Organizovan je lov za 10-15 lovaca, sa obučenim psima koji se pokazao uspešnim. Lovci se međusobno dobro poznaju, imaju iskustvo u ovakvim organizovanim lovovima, disciplina je na najvišem nivou i rezultati su merljivi.
U nekoliko manjih organizovanih lovova u revirima Potoci i Klokočar, gde je populacija šakala brojna, odstreljeno je 6 šakala i 1 lisica. Šakal je vrlo lukava zver i teško ga je odsreliti jer uspeva da umakne lovcima. Vrlo često se pritaji kao zec na logi i pusti lovce i kerove da ga prođu, a onda se kroz najgušće trnje polako izvuče iz kruga. Dešava se da čeka do poslednjeg momenta i kada ga lovci i kerovi priteraju, izlazi na samom kraju lova. Ima slučajeva i da ga lovci odstrele pri pokušaju da se vrati u lovni teren.

U ovom lovu učestvovali su vešti lovci koji u lovačkoj karijeri imaju prethodno ostvaren uspeh u odstrelu lisica i vukova, koji su radi da svoje lovačke tajne prenesu na mlađe lovce: Dimitrijević Bratislav, Živorad Vojkanović, Borko i Boriša Dimitrijević, Saša Ilić, Gile Savić, Nenad Rakić, Branko Jovanović, Nenad Malenović i Dejan Krcunović.

LSS PRess

2011. godina
L A J K O V A C

lajkovac

 

 

PROLEĆNO BROJANJE DIVLJAČI

LOVNA AKCIJA

U svih jedanaest sekcija LU "Dragan Radović" u Lajkovcu, održano je prolećno brojanje divljači. Odziv lovaca bio je više nego zadovoljavajući. Po završetku brojanja sumirani su rezultati, a po rečima predsednika udruženja, Dušana Mitrovića, rezultati su dobri, posebno u pogledu fazanske i srneće divljači, dok je brojno stanje zečeva lošije nego prethodnih godina. Na stanje fondova divljači uticale su velike poplave koje su zadesile lovišta na prostoru oko reka Kolubare, Ljiga i Toplice.
Brojanju divljači je prisustvovao i lovni inspektor, Božidar Nikolić.
 

LSS PRess

2011. godine
H O M O L J E

LOVCI STIGA I HOMOLJA U LOVU

 

      PONOS SREDNJEVA I ŽAGUBICE                              

 

 

 

Godinama traje druženje koje su započeli Radiša Stanisavljević i Ratko Bogdanović. Predsednici lovačkih udruženja "Stig" u Srednjevu i "Jovan Šerbanović" u Žagubici, Dragoljub Milovanović i Branislav Živković su zadovoljni što su njihove kolege prihvatile izazov vremena i lovački brod zaplovili u mirne vode prijateljstva, uzajamnog poštovanja i tolerancije. Tako se odvija druženje sela Disine i Jošanice, a na delu se iskazuje kako lov može da bude plemenita aktivnost u svim svojim segmentima.
Ovoga puta, na potezu su bili Stižani. U velelepnom lovačkom domu, ugostili su
lovce Jošanice. Ne možemo ne pomenuti lovce koji su svojim radom to zaslužili: Radiša Đorđević, Slađan Miletić, Toplica Živojinović, Neđa Andrić, Radomir Radovanović, Srđan Jović, Boban Rosić i Milanče Radenković. Lovački podmlatkari su plenili svojom držanjem i pojavom, a naročito mladi Marko Đorđević, Mirko i Nikola Radenković, Mladen Milenković, Aca Miletić i Milan Stokić, koji su se dobro umorili u želji da sve bude kako treba i da gosti i domaćini nemaju zamerke na njihov rad.
Organizovan je i lov predatora. Krenulo se iz susednog sela Kamijeva, onda nadomak Pečanice i Mailovca, ali bezuspešno, čitavih dvadesetak kilometara. Viđeno je nekoliko srna i krdo divljih svinja, ali šakali i lisice su se pritajili. Što zbog vremena, što zbog predatorskog predosećanja, ali nisu se dali ni videti.
Druženje je priča za sebe. Još jedan dan upisan je u lovački tefter.

 

LSS PRess

2011. godine
P O Ž A R E V A C

POŽAREVAČKA ŠAKALIJADA

 

    NADMUDRENO OSAM DREKAVACA                                   

   

 

 

Na ovogodišnjoj šakalijadi je učestovalo oko 300 lovaca. Sve je bilo pripremljeno po redu. Bezbednost u prvom planu, organizacija odlična, disciplina učesnika na visokom nivou, pokazane veštine, takođe. Inače, lovci ne bi nadmudrili čak osam šakala, što je i zvanični učinak ovogodišnje šakalijade. Lovilo se na terenima Klepečke I i II, Ostovo, Deda, Rus, Dubravice, Živice, Batrovca i Ostrovca.
Šakale su odstrelili  mr Petar Mrmoš, Dragan Radivojević (2), Marinko Trajić, Slaviša Jovanović, Zoran Lukić, Žarko Blagojević i Dragiša Milivojević. U konkurenciji zaista lepih primeraka, onaj koga je odstrelio Dragan Radivojević nosi primat, drugi je po lepoti i težini šakal Marinka Trajića, a treći premerak koga je odstrelio Loran Lukić. Ocenjivači su bili uglavnom jednoglasni, jedino je nejasno kojim kranimetrijskim metodama je ocenjivana starost jedinki.
U šakalijadu je ozbiljan trud uložilo LU "Vojvoda Milenko" u Požarevcu, pre svih, predsednik Dragan Mitić, Siniša Avramović, Saša Antić, Boban Lazić, Sreten Milošević, Miroslav Živojinović, Bojan Zlatković, Dejan Krstić, Slaviša Stepanović i operativci na lovnim terenima Ljubiša Blagojević, Miroslav Stepanović, Darko Stoičević, Saša Gavrić, Zoran Ljubimirović, Dragan  Radivojević, Zoran Lazić, Boban Savić, Nebojša Jovanović i Predrag Krčmarević.
Druženju lovaca prisustvovali su, pored ostalih, nečelnik Braničevskog okruga Goran Petrović, član UO LSS SLađan Marković, inžinjeri Svetislav Tatović, Živko Radosavljević i drugi.

LSS PRess

2011. godine
C R E P A J A

SVEČANA SKUPŠTINA LD "LISAC"

 

      O REZULTATIMA

 

 

Nakon radnog dela Skupštine, održana je svečanost povodom završetka ovogodišnje lovne sezone i predstojećih obaveza koje se stavljaju pred lovce, ne samo Crepaje, već čitavog južnog Banata.Ovom prilikom izkazana je nesebićna pomoć lokalne samouprave, i lično predstavnika Janu Hološu, Janku Birešu i Janu Tifenbahu na angažovanju oko prikupljanja dokumentacije za dogradnju i adaptaciju toliko željenog lovačkog doma.
Govoreći o aktuelnom lovačkom trenutku u Vojvodini i Srbiji, predsednik LU "Livade" u Kovačici, Slobodan Ilić, je istakao da novi Zakon o divljači i lovstvu stavlja pred lovce zahtev za drugačije ponašanje i poglede, a da su lovci spremni da ispoštuju sve odredbe Zakona u praksi. Rečeno je, takođe, da je LD "Lisac" donelo odluku  da ostane u Lovačkom udruženju "Livade"u Kovačici. Sva dokumenta, uključujući i Statut, su uz lično izjašnjavanje lovaca, izmenjeni.
Ukazano je i na pitanje slobodne nomadske ispaše, gde posle boravka nomada ostaje prava pustoš u lovištu. Pale se čeke i hranilišta, a sav trud odlazi u nepovrat.
 
POZIVNICA ZA USKRŠNJI SABOR LOVACA

- Iskoristili smo priliku da naše uvažene goste, predsednika LSV Miloša Beukovića i predsednika Skupštine LSS Marka Ticu pitamo da nam pojasne neka od pravila ponašanja u daljem radu, kao i da najavimo tradicionalni Uskršnji sabor lovaca koji će se u Crepaji održati 24. aprila 2011. godine, rekao je staro-novi predsednik Goran Josifović.
Bilo je prilike na ovom skupu da se sumiraju rezultati lovne sezone koja se
kreće u granicama planskih dokumenata, a s obzirom da je ovo izborna godina,
pored usvojenog Statuta, izabrano je i novo rukovodstvo i sve komisije. Na predlog
sada već bivšeg sekretara, Žarka Pešića, na tu finkciju je imenovan Milan Živković.
Druženje su upotpunili orkestar "Bane" i pesnik Lazar Laušev, koji su bili zaduženi za prijatnu atmosferu.

LSS PRess

2011. godine
V I N Č A

 

 

DRUŠTVO SOKOLARA SRBIJE

 

Na desnoj obali Dunava, 11 km nizvodno od Beograda, u Vinči, odakle potiče jedna od tehnološki najnaprednijih praistorijskih kultura Evrope, nalazi se sedište Društva sokolara Srbije, čiji je predsednik poznati sokolar i akademski slikar, Milenko Aćimović -Aćim.

Skoro sve zemlje u Evropi imaju svoja udruženja sa različitim brojem sokolara. Engleska prednjači sa 11.000 sokolara (od kojih je 7.000 aktivnih), Amerika ima 3.000, Nemačka 2.000, Italija 600, Francuska 600, Španija 350, Austrija 300, Mađarska 200 i Holandija 100 članova.

Mnogi ne znaju, imaju predrasude ili samo nejasnu predstavu o tome šta je sokolarstvo. Društvo sokolara Srbije se zalaže da tako ne bude, već da se pročuje sokolarska priča o umetnosti lova sa istreniranom pticom grabljivicom i njenom uzgoju.

Baš kao što je Vinča dokaz o značaju balkanskih prostora u formiranju Evropske kulture, očekujemo da će i Društvo koje ima Vinču za svoje sedište, naslediti deo slave i svojim radom steći makar približan značaj.

LSS PRess

 
LSS PRess
© 2004 Lovački savez Srbije
Lovački savez Srbije
ul. Alekse Nenadovića br. 19-23/II
11000 Beograd
tel.: (011) 3442-467 
fax: (011) 3442-477