KANJIŽA
19. jun 2008. godine
 
KAD REKA PROCVETA

koreografija_za_desetku

u_belom

na_izletu

lutka

dama_na_vodi

talasanje

 

Tiski cvet

Vodeni cvet ili Palngenia longicauda, nije biljka i nije jednodnevni insekt, kako se obično o njemu govori.
Tiski cvet, kako ga od milošte zovu, pripada vrsti jednodnevnica, zato što je životni vek odraslih jedinki kratak, dok razvojni period insekta traje tri godine. Uobičajeno je braon žute boje, a ženke su sivo-žute boje i nešto su manje od mužjaka. Živi tri godine, ali skoro sve vreme provodi kao larva na glinovitom dnu reke. Ne može se naći na peskovitom i muljevitom rečnom dnu. Tiski cvet je istovremeno i indikator čistoće Tise, jer se pojavljuje po pravilu svake godine, u junu mesecu, ali samo ako je voda čista.

Svadba na reci

U smiraj dana, oko 17 časova, iz dubine reke kreće svadbeni ples. Iz reke izlaze desetine hiljada mužjaka koji se kao larve u beličastoj čauri pojavljuju na površini vode. Ružna larva se, nakon presvlačenja, za samo jedan minut pretvara u divnog leptira. Još uvek mokrih krila, on leti do najbližeg drveća da se drugi put presvuče i osuši. Rojevi mužjaka se potom vraćaju ka površini vode, gde ih čekaju ženke koje se presvlače jedanput. Počinje svadbeni ples. Oblaci insekata se kovitlaju iznad mirne panonske reke nad kojom se odvija gotovo ritualno parenje. Nakon toga, ženke padaju na vodu i polažu jajašca, a mužjaci od iscrpljenosti uginu ili postaju lak plen pticama i ribama.

Hoangho i Tisa

Smatra se da ženka može da snese i do 7.000 jajašca. Jajašce pada na glinovito dno reke i tri godine akumulira energiju, čekajući da dobije životnu šansu da produži vrstu.

Ovaj jedinstveni prirodni fenomen spaja dve države, jer osim na reci Tisi postoji još na reci Hoangho, u Kini.

Sofija Filipović

foto: Jaroslav Pap

svadbeni_ples

u_plavo_molim

u_oblaku_sam_veslam

letimo_letimo_letimo

svadba_u_belom

plivamo_letimo

gledam_ocima_ne_verujem

u_sumrak

 

 

 

 

 

 

Lovački savez Srbije

Prirodni fenomeni