Novi Sad
jul 2015. godine

Divljač ne poznaje granice.

Wildlife knows no borders!

Sledi direktan link na saopštenje: http://www.lovackisavezvojvodine.com/saopstenje-za-javnost-upravnog-odbora-lsv/

Wildlife knows no borders!

PRENOSIMO
SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
LOVAČKOG SAVEZA VOJVODINE

POVODOM PODIZANJA ZIDA NA GRANICI IZMEĐU MAĐARSKE I SRBIJE

 

"Zid između Mađarske i Srbije, čije je podizanje najavljeno na granici između dveju zemalja, u oštrom je neskladu sa prilikama i odnosima za koje mislimo da treba da obeleže 21. vek. Zid na granici neće sprečiti nesrećne ljude koji su rešili da pobegnu iz svojih zemalja da stignu tamo gde misle da će naći spas od nevolje koja ih je isterala iz njihovih kuća.

U skladu sa svojom misijom, lovci se trude da budu korisni za ljude i životinje. Lovci nemaju pravo da odlučuju o kretanju ljudi jer to pravo pripada zemaljskim vlastima. Ali, lovci su pozvani da brinu o slobodi životinja, kao što stalno brinu o njihovoj hrani i zdravlju. Staništa i životni prostor u kojem se kreću životinje ne može se ograničavati. Takav pokušaj bio bi u neskladu sa međunarodnim pravilima i zakonodavstvom u našoj i u susednim zemljama. Životinje moraju imati slobodu da se nesmetano kreću. Za njih ne važe, niti su važile, i ne smeju da važe ljudske granice i zidovi.Podsećamo da u najnaprednijim zemljama Evropske unije, čak ni saobraćajnice nisu međe preko kojih ne mogu prelaziti životinje. Tamo se za divljač grade koridori preko kojih divljač nesmetano može da prelazi, na primer iznad i ispod auto-puteva. Uprkos humanoj praksi prema divljim životinjama u Evropskoj uniji, sada smo suočeni sa najavom pregrađivanja prostranstva i staništa.

Protivimo se podizanju zida na granici dve zemlje. Apelujemo na kolege lovce u susednim i zemljama Evrope da se suprotstave ideji o podizanju zida na mađarsko-srpskoj, ili bilo kojoj drugoj granici u Evropi. Uvereni smo da zemaljske vlasti mogu naći mnogo bolja rešenja da rešavaju probleme, pa i problem migracije ljudi. Tamo gde ispaštaju životinje – nije dobro ni ljudima.

Lovački savez Vojvodine poziva kolege lovce da stanu u odbranu međunarodnih pravila i zemaljskih zakona humanosti."

 

 

 

 

 

Lovački savez Srbije

Aktuelno


© 2004 Lovački savez Srbije
Lovački savez Srbije
ul. Alekse Nenadovića br. 19-23/II
11000 Beograd
tel.: (011) 3442- 467
fax: (011) 3442- 477