Brisel
12. jul 2016. godine

 

“Mi bismo želeli da se zahvalimo poslanicima Evropskog parlamenta koji su podržali dobro upravljanje i održiv lov na trofeje kao alat za očuvanje divljih životinja i što su odbili neosnovane pokušaje zabrane ove prakse. Zajednica lova i očuvanja biodiverziteta posebnu zahvalnost duguje predsedniku parlamentarne intergrupe: “Biodiverzitet, lov, ruralni razvoj”, kao i poslaniku Evropskog parlamenta Norbert Lins koji su imali ključnu ulogu u obezbeđivanju neophodne podrške za mudar i uravnotežen pristup na komitetu”, istakao je Johan Svalby, Direktor pravnih i javnih poslova u FACE-u.

Nacrt teksta rezolucije, koji je jednoglasno usvojen od strane komiteta za životnu sredinu Evropskog parlamenta (ENVI), biće predlog finalnog glasanja na plenarnoj sednici koja je zakazana za septembar.

 

za LSS
Anđela Popović

 

Evropski parlament je podržao održivi lov na trofeje

 

Brisel, 12. juli 2016.god. – Evropski parlament –

 

Poslanici Evropskog parlamenta su podržali predlog da se uvedu međunarodne smernice vezane za trgovinu i mogućnost praćenja lovačkih trofeja.

Istovremeno su odbili predlog zabrane lova na trofeje kao i zabrane prodaje trofeja.
Komitet za zaštitu životne sredine u Evropskom parlamentu (ENVI) usvojio je nacrt rezolucije o strateškim ciljevima Evropske Unije za veliku međunarodnu konferenciju o globalnoj trgovini divljim životinjama koja će se održati u Johanesburgu, u Južnoj Africi od 24. septembra do 5. oktobra ove godine.

Poslanici Evropskog parlamenta su podržali predlog Evropske unije kojim se traži da se obezbede dodatne garancije kojim bi se potvrdilo da je lov na trofeje predmet dovoljne kontrole u smislu održivosti i legalnosti. Ono što je takođe važno jeste da ovaj predlog koji je podržan od strane poslanika Evropskog parlamenta, prepoznaje da je ”adekvatno rukovođenje i održivi lov na trofeje važan alat za očuvanje životne sredine i koji istovremeno pruža kako mogućnosti opstanka ruralnih zajednica tako i podsticaj za očuvanje staništa, a ostvaruje se i profit koji može biti uložen za očuvanje biodiverziteta.

 

 

 

 

 

 

Lovački savez Srbije

Evropski parlament


© 2004 Lovački savez Srbije
Lovački savez Srbije
ul. Alekse Nenadovića br. 19-23/II
11000 Beograd
tel.: (011) 3442- 467
fax: (011) 3442- 477

 

Poslanik Evropskog parlamenta, Karl-Heinz Florenz, Predsednik intergrupe: “Biodiverzitet, lov, ruralni razvoj” je tom prilikom istakao: “Održivi i legalni lov na trofeje je bezbedan".

 

gdin Karl - Heinz FLORENZ, poslanik evropskog parlamenta

 

Poslanici su takođe usvojili amandmane ističući ulogu lokalnih zajednica koje će nastaviti da budu deo procesa donošenja odluka i koje će moći da profitiraju od upravljanja divljim životinjama.