KOSJERIĆ
11. maj, 2013. godine

GASTRONOMSKI SABOR KOSJERACA

Najbolji gulaš skuvali lovci iz Višegrada

Čarobni lovački kotlić

Kao i prethodne godine, popularno šetalište „Livadice“ uz reku Skrapež, bilo je „domaćin“ druge po redu lovačke manifestacije - Takmičenje u pripremanju lovačkog gulaša - „Čarobni lovački kotlić - Kosjerić 2013“.
Oraganizator ove mafestacije, bilo je Lovačko udruženje „Kosjerić“ iz Kosjerića, a pokrovitelji Opština Kosjerić, Lovački savez Srbije i Turistička organizacija Kosjerić.
Manifestaciju su otvorili g-din Dragan Vujić, zamenik Predsednika Opštine Kosjerić i g-din Marko Tica, Predsednik Skupštine Lovačkog saveza Srbije.
Za takmičenje, organizatoru se prijavilo sedam ekipa. Spremne ekipe, lep i sunčan dan obećavali su dosta uzbuđenja tokom takmičenja. Takmičari koji su zaboravili poneti nešto od pribora ili  začina, nisu morali da brinu, obzirom da je međusobna solidarnost bila na najvišem nivou. Međutim, u želji da baš njihov gulaš bude najbolji, svako od njih je imao svog „keca u rukavu“. Pre početka takmičenja žiri je obišao sve ekipe, evidentirao vrste mesa od kojih se priprema gulaš, dodelio brojeve ekipama i poželeo im uspeh.
Pažnju prisutnih, na kratko je prekinuo defile mladih biciklista iz Kosjerića, Požege, Arilja i Prijepolja, učesnika međuopštinskog takmičenja „Šta znaš o saobraćaju“, koje je organizovala Opština Kosjerić u saradnji sa MUP Republike Srbije.  

Turizam u usponu

Više nego lepu sliku na „Livadici“ upotpunio je i štand Turističke organizacije Kosjerić. Turistički radnici Kosjerića potrudili su se, da na pravi način promovišu Kosjerić i njegovu okolinu, kao sjajnu turističku destinaciju, a prisutnima je podeljen i zanimljiv reklamni materijal.

Podrška izdavaštvu

Na štandu Turističke organizacije Kosjerić je promovisana nova knjiga, šarmantni priručnik za lovce početnike, "Ženo imaš li još šta da kažeš- reći ćeš kod kuće " i treće izdanje istorijskog romana „Subjelski dani“. Autor obe knjige je g-din Dragan Marković-Kudro, poznati lovac, novinar i publicista iz ovog kraja.   

Uzorni domaćini

Da se organizator ovog takmičenja ozbiljno potrudio, govori i podatak da su žiri ove godine činili naši najeminentniji gastronomi iz Asocijacije šefova-kuvara Srbije. Predsednik žirija g-din Jovan Vukelić i članovi žirija g-din Ivo Andrić i g-din Vladimir Acin, vrlo profesionalno i odgovorno, gotovo bez emocija, „gluvi“ na „navijanje“ publike, doneli su odluku o plasmanu svih takmičara.
Restoran „Izvor“, nadaleko poznat po pripremanju dobre hrane, bio je mesto gde su posle takmičenja, uz nezaobilazne zvuke trube, proglašeni pobednici i gde je nastavljeno druženje i naravno degustacija gulaša koji su pripremili pobednici i ostali učesnici.  

Reč predsednika

Zahvalivši se svim takmičarima i gostima, sve prisutne je pozdravio Predsednik Lovačkog udruženja „Kosjerić“ g-din Milomir Jovanović, a pobednike ovogodišnjeg takmičenja, proglasio g-din Milijan Stojanić, Predsednik Oštine Kosjerić.

Najbolji

Prvo mesto, po oceni stručnog žirijia, osvojila je ekipa Lovačkog udruženja „Panos“ iz Višegrada, drugo mesto pripalo je ekipi iz Lovačkog udruženja „Bukulja“ iz Aranđelovca, a treće mesto je osvojila ekipa iz Lovačkog udruženja „Čemernica“ iz Ivanjice.

Utisci

Za više nego dobru organizaciju takmičenja, ljubaznost i gostoprimstvo, domaćinima se mogu uputiti samo reči hvale. Organizatori su svim učesnicima i gostima poželeli da se iduće godine ponovo sastanu na istom mestu, a do tada, dobro zdravlje i sreću.

 

za LSS PRess
Svetislav Tatović

© 2004 Lovački savez Srbije
Lovački savez Srbije
ul. Alekse Nenadovića br. 19-23/II
11000 Beograd
tel.: (011) 3442- 467
fax: (011) 3442- 477

 

 

 

 

 

Lovački savez Srbije

Gastronomija