Kraljevo
11. decembar 2016. godine

Lovci ovog kraljevačkog kraja, 30. novembra 1896. godine, u prisustvu majora Dvora - Ljubomira Lešjanina, osnivaju Savezno lovačko udruženje u Kraljevu i za predsednika biraju Andreju Milivojevića, artiljerijskog majora. Među imenima tadašnje Uprave nalazimo dobre industrijalce, domaćine i trgovce.
Od tada do danas ovo Lovačko udruženje menjalo je naziv u: „Lovačko udruženje žičkog sreza“, „Stari lovac“, Lovačku organizaciju opštine Kraljevo, „Jelen“, „ Gočke partizane“ pa sve do današnjeg naziva Lovačko udruženje „Kraljevo“.
Detalj sa svečane akademije u Kraljevu

- Svaki jubilej bio je prilika da se oceni pređeni put i daju dalje smernice rada i aktivnosti u ovoj itekako važnoj oblasti. Na tim osnovama i danas su temelji rada ovog udruženja, gde kroz narodno lovstvo jačamo ugled, brinemo o divljači, štitimo biodiverzitet, čuvamo prirodu, vršimo selekciju divljači a kroz savremena uzgajališta i lovno uzgojne reprocentre unosimo divljač u naša lovišta, rekao je Uroš Đoković, predsednik ovog udruženja. Zahvaljujući Budžetskim sredstvima za razvoj lovstva u Srbiji, mi danas raspolažemo sa savremenim uzgajalištima i objektima, kakvi su repro-centar za zeca u Vitanovcu, repro-centar za divlje svinje u Godačici, repro-centar za srne u Bogutovcu, savremena fazanerija u Vitanovcu i mnogi drugi objekti.

- Formiranjem Lovačkog saveza Centralne Srbije, čiji smo i osnivači, dat je značajan zamajac lovstvu ovog kraja ali i ukupnom lovstvu Srbije. Nauka i struka, iskustvo i programi, strategija i rad, moto su osnivanja ovog saveza koji uspešno deluje i radi u okviru Lovačkog saveza Srbije, kao nacionalne asocijacije lovaca, naglasio je Tomica Radosavljević, predsednik LSCS.

Da je veoma plodonosna saradnja sa lokalnom samoupravom i drugim kraljevačkim strukturama koje su bile uz dobre programe, lovaca potvrdilo je i prisustvo gradonačelnika Kraljeva, dr Predraga Terzića, kao i predstavnika mnogih institucija, škola i šumarskih i veterinarskih stručnjaka.

S. Madžarević

 

 

 

 

 

Lovački savez Srbije

Lovački jubileji


© 2004 Lovački savez Srbije
Lovački savez Srbije
ul. Alekse Nenadovića br. 19-23/II
11000 Beograd
tel.: (011) 3442- 467
fax: (011) 3442- 477

 

- Zahvaljujući plejadi bivših lovaca, ovo udruženje ostalo je stub lovstva u ovom kraju, brinući o divljači i boreći se da svojim radom na terenu uvek doprinose razvoju i unapređenju lova i lovstva, istakao je Dragan Šormaz, predsednik LSS.


Predsednik Lovačkog saveza Srbije, gospodin Dragan Šormaz, uručuje plaketu LSS za LU "Kraljevo" predsedniku udruženja Urošu Đokoviću

TRAGOM JUBILEJA LOVACA KRALJEVA

U dugom i bogatom istorijskom hodu kroz tri veka, Lovačko udruženje „Kraljevo“, ostvarilo je rezultate i uspehe kojima se dostojanstveno ponosi plejada sadašnjih lovaca čitave Srbije.
Mada su koreni lovstva u ovom kraju dugi i datiraju još od vremena stare srpske države i bogate vlastele, koja se okupljala u manstirskim portama Studenice i Žiče, odakle je kretala u mnoge lovove.