Valjevo
03. decembar 2016. godine

„Zahvaljujući budžetskom fondu za razvoj lovstva Republike Srbije, naše lovište je postalo pravo radilište i gradilište. Na osnovu kvalitetnih projekata koje smo uradili, danas imamo novu poslovnu zgradu sa hladnjačom za skladištenje mesa divljači, repro-centar za divlju svinju u Jautini, prihvatilište za fazane i na desetine lovno-tehničkih objekata. Snaga udruženja je i u mlađim generacijama kojima u svakom momentu možemo ukazati puno poverenje“, rekao je predsednik LU „Braća Nedići“, Vladimir Pavlović.

LOVCI VALJEVA OBELEŽILI 120 GODINA RADA

Valjevski lovci, kao značajni utemeljivači  organizovanog lovstva Srbije,  obeležili su 120 godina  rada lovačkog udruženja „Braća Nedići“.  

 

 

 

 

 

Lovački savez Srbije

Lovački jubileji


© 2004 Lovački savez Srbije
Lovački savez Srbije
ul. Alekse Nenadovića br. 19-23/II
11000 Beograd
tel.: (011) 3442- 467
fax: (011) 3442- 477

 

Utemeljivači valjevskog udruženja su među prvima u Srbiji izgradili  lovački dom koji i danas predstavlja jedno od najlepših zdanja i mesto okupljanja lovaca ovog kraja. Tu su održane mnoge lovačke manifestacije, izložbe, takmičenja, susreti, seminari  i druženja koja su doprinela  povećanju znanja iz oblasti lovne struke, jačanju međusobnih veza lovaca i njihovog ugleda u društvu.

LSS Press   

Valjevsko udruženje je zvanično osnovano 1896. godine, odnosno skoro istovremeno kada je formiran i Savez lovačkih udruženja u Kraljevini Srbiji.

Ipak, postoji zvanični podatak da je još i 1895. godine, u Valjevu postojao Valjevski lovački klub sa 12 članova.


Detalj sa svečane akademije

Udruženje je dobilo ime „Braća Nedići“ po čuvenim junacima iz Prvog srpskog ustanka, koji su se herojski borili kod manastira Čokešine, u podnožju planine Cer, gde su i stradali 16. aprila 1804. godine.


Detalj sa svečane akademije

Predsednik Lovačkog saveza Srbije, gospodin Dragan Šormaz, uručuje plaketu LSS
za LU "Braća Nedići" predsedniku udruženja Vladi Pavloviću

Prema mišljenju diplomiranog inženjera šumarstva  Vlade Pavlovića, lovci su jedini pravi i aktivni zaštitari  prirode, koji su svojim programima i planovima rada tokom proteklih decenija bili graditelji, čuvari i uzgajivači divljači, zalažući se za očuvanje i zaštitu svega vrednog u prirodi, a posebno retkih vrsta divljači.

On je podsetio sve prisutne da pravi lovci poštuju lovačku etiku, da samom činu lova ne podređuju svoju lovnu aktivnost i da od prirode ne uzimaju više, nego što su u stanju da joj vrate.

Mada se lov i lovstvo spominju u  valjevskom kraju i tokom proteklih vekova, donošenje prve Uredbe o lovu srpskog Kneza Miloša Obrenovića, 1819. godine,  uzima se kao početak lovnog zakonodavstva i brige o organizovanom lovstvu na prostoru tadašnje Kneževine Srbije.  Istorija razvoja valjevskog lovstva se poklapa sa periodom kada je 1896. godine, u Brzanu kraj Lapova, zvanično formiran Savez lovačkih udruženja u Kraljevini Srbiji, kome je prisustvovao i predstavnik Saveznog valjevskog lovačkog udruženja. Tada je u Srbiji bilo samo nekoliko lovačkih udruženja - prvo koje je formirano u Kragujevcu, a potom u Beogradu, Nišu i Valjevu.


Detelji sa svečane akademije održane u Omni centru u Valjevu