LESKOVAC
09. jun, 2013. godine

U JEKU SEZONE -LOVNO STRELJAŠTVO

Nastavljena
KUP takmičenja na jugu Srbije pod pokroviteljstvom LSS

Leskovac domaćin četvrtog kola

U organizaciji LU „Dubočica“ iz Leskovca, preduzeća "Canona" iz Leskovca i Lovačkog saveza Srbije održano je četvrto kolo KUP-a LSS u lovnom streljaštvu. Bile su zastupljene dve takmičarske discipline (lovački karabin-nepokretna meta srndaća i ameriken trap). Na pet kilometara od Leskovca, u Milanovu istovremeno je organizovano i takmičenje u kuvanju lovačkog gulaša.

Učesnici

U streljačkom takmičenju učestvovali su takmičari iz Preševa, Bujanovca, Surdulice, Vladičinog Hana, Vranja, Kruševca, Aleksandrovca Župskog, Svilajnca, Šetonja, Varvarina, Grocke,  Velike Plane, Petrovac na Mlavi i Sombora. Sekretar Komisije za lovno streljaštvo LSS, Rodoljub Hadži Cenić je ocenio da je dobro što se širi lovno streljaštvo na jugu Srbije. Uskoro se očekuje i formiranje južne lige.

Rezultati

U pojedinačnom takmičenju, u disciplini ameriken trap, učestvovalo je 90 strelaca. Prvo mesto u pojedinačnoj konkurenciji  osvojio je Zoran Đurić iz  Šetonja, drugo mesto je osvojio Goran Nikolić iz  Varvarina, a treći je bio Faton Bajrami iz Preševa.
Među pet ekipa, koliko se ekipno takmičilo, prvo mesto u disciplini ameriken trap zauzelo je LU “Mirko Trifunović” iz Aleksandrovca, drugo mesto je pripalo ekipi LU “Dunav” iz Grocke, a treća je bila ekipa “Canona” iz  Leskovca.

Nepokretna meta

Stelište za nepokretnu metu je odlično opremljeno, po oceni strelaca. Ispunjava sve uslove i standarde propisane zakonom i merama bezbednosti. U disciplini 100 metara,  nepokretna meta srndaća, učestvovalo je 22 pucača. Pobedio je Zoran Maksimović iz LU “Dunav” Grocka. Drugo mesto je zauzeo Saša Mladenović iz Vranja, a treće Zoran Đurić iz Šetonja.

Kulinarstvo

U kuvanju gulaša pobedila je ekipa “Mažestik” iz Leskovca u sastavu Perica Stanković, Dragoslav Petrović, Bratislav Begović, Slaviša Đorđević, Danilo Stanković, Stefan Petković, Bogdan i Ilija Petrović i Jelena Cvetković. Drugo mesto je osvojila ekipa "Progres" iz Vranja. 

Reč predsednika 

"Pratim lovačku literaturu, domaće i strane časopise o lovstvu. Kada govorimo o prilikama u srpskom lovstvu, ne možemo da se ne osvrnemo na opštu tešku ekonomsku situaciju. Uprkos tome, uspeli smo da obezbedimo sredstva za  šestonedeljne fazanske piliće, tako da ćemo 1.200 fazančića uneti u volijeru koju već imamo, a potom ćemo ih sukcesivno puštati u lovište. Planiramo da naredne godine izgradimo još jednu volijeru i da unesemo 2.000 fazančića u lovište. Naše lovište je orijentisano na sitnu divljač, zastupljeni su zec, fazan,  prepelica, divlja plovka. Imamo 220 članova lovačkog udruženja, dok je broj lovaca prošle godine bio oko 260. Negujemo i ideju lovačkog podmlatka u kome imamo 20 članova, mladih ljudi koji  vole prirodu i životinje. Planiramo aktivnosti u oblasti edukacije lovačkog podmlatka. Smatramo da decu treba na vreme uputiti u pravila, propise i zakone kojima se uređuje lovstvo i regulišu legalni tokovi, jer kako kaže naš narod,  ko ih privi inficira, nema više prepravki. Naše lovačko udruženje ima svoje prostorije i mogućnost da ostvaruje prihode  od izdavanja poslovnog prostora, tako da domaćinski vodimo brigu o našoj staroj lovačkoj kući sa dvorištem, koja se nalazi  u centru Leskovca. Bavimo se i lovnim turizmom, a  poljsku jarebicu ne lovimo poslednjih 13-14 godina, koliko dugo organizujemo obuku pasa ptičara za domaće i strane lovce. Svaki dinar nam je bitan u vreme ekonomske krize, tako da ćemo intenzivirati utakmice pasa ptičara i sa te strane, ali i imajući u vidu da je lov bez pasa nezamisliv. Na žalost, poljska jarebica je dosta stradala pretprošle zime, kada je bio visok sneg, ali se brojno stanje popravlja, čemu će doprineti i zabrana lova na jarebice. Rešeni smo da sačuvamo prirodno blago juga Srbije, jer ne zaboravite da poljske jarebice nema nigde u svetu, osim na jugu Srbije. Italijani imaju jarebicu koju veštaški uzgajaju, ali jarebicu iz prirode ima samo jug Srbije", istakao je u razgovoru Ivan Đorđević, predsednik leskovačkog lovačkog udruženja “Dubočica”.

Oblačinska višnja

Zaštitni znak ovog kraja je oblačinska višnja, koja je ime dobila, po obilnom rodu, koji podseća na oblake.

Poziv na roštiljijadu

Ovo je treća godina za redom kako Leskovčani organizuju streljačka takmičenja. Godišnje se održavaju  dva tradicionalna takmičenja, jedno kup takmičenje pod pokroviteljstvom LSS i drugo pred kraj roštiljijade, u prvoj suboti u septembru. Domaćini su pozvali zainteresovane da ove godine ne propuste da probaju leskovački roštilj i da tom prilikom učestvuju na takmičenju, koje će najverovatnije biti održano  7. septembra.
Leskovčani su uputili ponudu Lovačkom savezu Srbije da budu domaćini finala kupa LSS.


za LSS PRess
Stojan Vijatov

© 2004 Lovački savez Srbije
Lovački savez Srbije
ul. Alekse Nenadovića br. 19-23/II
11000 Beograd
tel.: (011) 3442- 467
fax: (011) 3442- 477

 

 

 

 

 

Lovački savez Srbije

Lovno streljaštvo