Lovačka slava
3. oktobar 2018. godine

 

SVIM LOVCIMA ČESTITAMO LOVAČKU SLAVU, SVETI JEVSTATIJE.

LOVAČKI SAVEZ SRBIJESveti Evstatije - Jevstatije zaštitnik lova i lovaca


Krajem prvog i početkom drugog veka u doba Rimskih careva Tita i Trajana živeo je vojskovođa Plakida (70-120 g.n.e).

U mladosti je bio strastven lovac i veliki ratnik.

Legenda kaže da je jednom prilikom u lovu, na praznik Veliki petak, u šumi naišao na jelena i da se Božijom promisli među velikim jelenskim rogovljem pojavio u obliku svetlosti krst, a onda mu se prikaza i glas Gospodnji koji mu reče da ode hrišćanskom svešteniku da se krsti.

Plakida sa ženom i dva sina ode svešteniku. Na krštenju dobi ime Evstatije-Jevstatije. Po krštenju ponovo ode u onu istu šumu na isto mesto, i zablogadari Gospodu što ga je priveo Hristovoj istini. Ponovo se začu glas Gospodnji i predoči mu veliko stradanje zarad vere, njegovo i njegove porodice. Jevstatije odmah sa ženom i sinovima napusti  Rim i u tajnosti ode da živi u Egipat, gde je sa porodicom u miru, radu i molitvama proveo 15 godina.

Ali u neko doba Varvari napadoše Rimsko carstvo. Car Trajan posla dva vojnika da po carstvu traže voskovođu Plakidu i da ga dovedu u Rim. Božijom pomoći vojnici pronađoše Plakidu i zajedno sa njim dođoše u Rim. Plakida porazi Varvare. Po povratku u Rim car Trajan beše umro, a na prestolu ga je zamenio novi car Adrijan. Car pozva vojskovođu Plakidu da u znak velike pobede nad Varvarima prinese žrtvu bogovima. Evstatije-Plakida reče da je on Hrišćanin i da Hrišćani ne prinose žrtve. Adrijan se naljuti i naredi da se Evstatije zajedno sa porodicom baci na velike muke, a podom baci divljim zverima. Zveri im ništa ne učiniše, pa ljutiti Adrijan naredi da se sa ženom i sinovima baci u telo užarenog velikog metalnog vola. Posle tri dana izvadiše Evstatijevo mrtvo, ali neizgorelo telo i sahraniše ga. Gospodnje svedočenje se obistini.

Već u trećem veku po Hristovom rođenju, u doba cara Konstantina, lovci Hrišćani počeše da slave Svetog Evstatija-Jevstatija velikomučenika i velikog lovca kao zaštinika lova i lovaca. Srpski lovci 3. oktobra po novom kalendaru, slave slavu Sv. Jevstatija kao svog zaštnika. U velikom broju lovačkih udruženja u Srbiji obeležava se ovaj dan na svečan način, zarad uspomene na sveca i u slavu lovačkog zaštitnika.

 

 

 

 

 

Lovački savez Srbije

Lovačka slava


© 2004 Lovački savez Srbije
Lovački savez Srbije
ul. Alekse Nenadovića br. 19-23/II
11000 Beograd
tel.: (011) 3442- 653