Zemun
25. decembar 2016. godine

ORGANIZOVANO LOVSTVO U VOJSCI

LU VOJNIK DEO LOVAČKE PORODICE VEĆ 70 GODINA

Lovačko udruženje „Vojnik“ je, u nedelju 25. decembra 2016. godine, sa oko 70 prijatelja iz 15 lovačkih udruženja iz cele Srbije i u prisustvu istaknutih lovnih poslenika iz Lovačkog saveza Srbije i Lovačkog saveza Vojvodine, svečano i „radno“, najpre tradicionalnim novogodišnjim lovom na divlje svinje u lovištu „Nikinci“, a posle uspešnog lova i prigodnim svečanim ručkom i programom u restoranu Doma RV i PVO u Zemunu,  obeležilo vredan jubilej – 70 godina osnivanja Udruženja i isto toliko organizovanog lovstva u Vojsci.

 

 

 

 

 

Lovački savez Srbije

Godina jubileja


© 2004 Lovački savez Srbije
Lovački savez Srbije
ul. Alekse Nenadovića br. 19-23/II
11000 Beograd
tel.: (011) 3442- 467
fax: (011) 3442- 477

U prisustvu dragih gostiju i predstavnika LSS, na čelu sa predsednikom Draganom Šormazom, u svojoj pozdravnoj reči predsednik UO LU „VOJNIK“ Dragosav Lacković, general Vojske Srbije u penziji, podsetio je na nekoliko ključnih detalja iz rada ovog, po mnogo čemu specifičnog lovačkog udruženja, ističući da Udruženje od svog formiranja, 22.decembra 1946. godine (kada je dobilo i ime po Danu tadašnje JNA), neguje izvorne vrednosti lovstva i promoviše ih kod mlađih naraštaja. Kroz Udruženje je, za proteklih 70 godina, prošlo preko 1300 članova, a danas ono broji 130 lovaca, od kojih je više od 1/3 u statusu počasnog lovca, starijeg od 65 godina.


Fotografija nakon završetka grupnog lova

LU “Vojnik“ je član Saveza lovačkih organizacija (LSS) od 1976.godine
Kuriozitet je svakako statutarna odredba da pripadnik LU „Vojnik“ može da bude samo profesionalni ili penzionisani pripadnik Vojske i Ministarstva odbrane, a samo izuzetno lice koje je značajno doprinelo ugledu i radu LU, ukoliko nema bezbednosnih smetnji za ulazak na prostor Lovišta „Nikinci“.Druga posebnost odnosi se na specifičnosti lovišta, koje je ustanovljeno (u kontinuitetu) u skladu sa Zakonom o lovstvu koji je bio na snazi do 2009.godine, na katastarskim parcelama čiji je titular Ministarstvo odbrane. Takav status lovišta determiniše i nemogućnost njegovog korišćenja u komercijalne svrhe, što značajno utiče na izvore finansiranja delatnosti LU, koji se svode skoro isključivo na članarinu koju uplaćuju članovi ovog LU.

Ipak i pored toga, ovo LU spada u red udruženja koja imaju najmanju članarinu u Republici Srbiji, štiteći na taj način ionako nizak lični standard svojih članova.
Predsednik LU „Vojnik“ je apelovao na prisutne predstavnike svih lovačkih i državnih institucija da iznađu prihvatljivo rešenje za ustanovljenje lovišta „posebne namene“, kojima gazduje MO, a u koja posredno spada i lovište „Nikinci“, u skladu sa novim Zakonom o divljači i lovstvu RS.

Pozdravljajući skup, predsednik UO LSS, Dragan Šormaz, istakao je doprinos LU „Vojnik“ razvoju Saveza i lovnog sporta i druženja uopšte, što je rezultiralo dodelom  Plakete  LSS Lovačkom udruženju „Vojnik“ i velikog broja lovačkih znamenja koja su dodeljena najistaknutijim i najzaslužnijim članovima ovog LU. Posebno je istakao da nadležno ministarstvo priprema nacrt izmena i dopuna odredbi Zakona o divljači i lovstvu, koje bi obezbedile da se LSS vrate određene ingerencije koje je imao po ranijem zakonu, kao i da se reše određeni problemi koji su uočeni u praksi primene novog Zakona.
Zatim je predsedniku LU „Vojnik“, Dragosavu Lackoviću uručio Plaketu LSS, a lovačkim  ordenjem odlikovano je: Zlatnim ordenom - 4 lovca, Srebrnim ordenom - 6 lovaca i Bronzanim ordenom - 13 lovaca.

Za posebne zasluge i doprinos razvoju LU i lovišta „Nikinci“, kao i dugogodišnje članstvo u LU, predsednik LU je trinaestorici lovaca, među kojima većina ima preko 30 godina lovačkog staža u Udruženju, uručio je Plakete LU „Vojnik“, koja je posebno za ta priliku pripremljena.
Uz vrhunski pripremljen lovački gulaš, koji je spremao jedan od najboljih vojnih kuvara i druge ukusne đakonije, zalivane dobrim vinom  i praćene zvucima odličnog orkestra i vrhunskih muzičara, lovačko druženje nastavljeno je do duboko u noć.
Na rastanku – iskreni zagrljaji, uz obećanja da će se i iduće godine u isto vreme odazvati pozivu domaćina.


D. Lacković   

Nakon srdačnog dočeka u lovištu, domaćin je za goste i domaće lovce obezbedio bogat lovački doručak. Za to vreme stručna služba Udruženja pedantno je prikupila sve podatke o lovcima, neophodne za pravilnu organizaciju lova, ali i za ispunjenje rigoroznih zahteva u vezi evidencija o gostima, koje traže nadležni vojni organi.
Trubni znak označio je početag lova prigonom, a prvi pucanj koji je nedugo zatim usledio rasterao je i poslednji pramičak magle u lovištu „Nikinci“, kojim ovo LU uspešno gazduje od momenta njegovog prvog ustavovljavanja, sada već daleke 1951. godine, ali i poslednju sumnju „nevernih Toma“ u uspeh lova.

Grupa od petnaestak, uglavnom mlađih lovaca, pod rukovodstvom potpredsednika UO LU, ojačana sa nekoliko iskusnih lovaca i desetak lovačkih pasa, demonstrirala je lovcima raspoređenim na štandove i čelnicima LSV „vojnički preciznu i disciplinovanu“ organizaciju pogona. Konačan rezultat lova bilo je šest odstreljenih jedinki divlje svinje, a bar duplo veći je broj lovaca koji analizira razloge i traži izgovor za promašaj.

Po završetku  lova, organizovano je izvlačenje odstreljene divljači, odavanje poslednje pošte i grupno fotografisanje, nakon čega se „lovački karavan“ uputio ka Zemunu.

Predsednik Lovačkog saveza Srbije, gospodin Dragan Šormaz dodeljuje plaketu LSS predsedniku LU "Vojnik" iz Zemuna, generalu Dragosavu Lackoviću

 

Ambijent restorana Doma RV i PVO u Zemunu, takođe tradicionalno, postao je mesto svih važnijih događaja iz života i rada LU „Vojnik“. Ovog puta, to je bila svečanost povodom obeležavanja značajnog datuma iz istorijata LU.