Reagovanja
februar 2016. godine

 

NEOSNOVANI NAPADI NA LOVCE
U SLUČAJU TROVANJA MESOM

Nećemo dozvoliti da budemo dežurni krivci 

Povodom  januarskog trovanja mesom divlje svinje u Čajetini, kada se otrovalo bezmalo 300 ljudi, među kojima ima i dece

 

Iako meso divljači  ne predstavlja značajnu stavku u ishrani ljudi u našoj zemlji, sa aspekta higijenske ispravnosti i zdravstvene bezbednosti ljudi-potrošača, izuzetno je značajno, naročito ako se ima u vidu specifičan način dobijanja.

 

 

Lovački savez Srbije će tražiti odgovornost načelnika veterinarske inspekcije, koji je nekoliko puta, na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, označio lovce i lovačke organizacije  kao krivce povodom slučaja trovanja mesom divlje svinje u Čajetini, ne navodeći pri tome činjenice, kao ni rezultate rada inspekcijskih službi, od kojih je jedna upravo ustanovila da je lice koje je obavljalo veterinarski pregled mesa, već duže vreme raspolagalo neadekvatnom opremom i reagensima, neophodnim za pravilno provođenje postupka digestije i trihineloskopije, te da zato nije ni smeo da pregleda mesao, niti da izdaje verodostojne nalaze o tome.

Dakle, u nadležnosti načelnika veterinarske inspekcije je bilo da nadzire i kontroliše rad veterinarskih stanica, da otkriva prevare i spreči krivotvorenje nalaza o ispravnosti i bezbednosti hrane, zaštiti ljude od bolesti, (krivotvorenja i prevare), jer da je to radio načelnik inspekcije bi otkrio nepravilnosti u radu ovih službi. Zabranio bi još prošle godine rad stanici u Čajetini i do strašnog epiloga ne bi ni došlo.

Da bi opravdao svoje greške, posegnuo je za optuživanjem dežurnih krivaca, lovaca, navodeći da su krivolov i neprijavljivanje mesa odstreljenog u krivolovu uzrok, propuštajući da izgovori istinu sa čijim posledicama se suočio i sam veterinar koji je pregledao  meso i koji se još uvek nalazi u pritvoru.
Da li je neko pogrešio kada je osnovano produžio pritvor  veterinaru koji je izdavao lažna uverenja o ispravnosti mesa, rizikujući tako živote ljudi?

Kolika je odgovornost veterinarskih službi, veterinarskih inspekcija i načelnika veterinarske inspekcije,  za javno zdravlje i da li je to načelnik veterinarske inspekcije makar spomenuo u svojim javnim nastupima?

Istovremeno, nadležna lovna inspekcija je utvrdila  da su u predmetnom lovu u organizaciji LU “Zlatibor” iz Čajetine bili  ispunjeni svi zakonski  uslovi za izvođenje lova, kao i da je kompletna dokumentacija koja prati svako  odstreljeno grlo bila uredna i potpuna, obuhvatajući i dokumentaciju da je meso bilo podvrgnuto obaveznom pregledu na trihinelozu.
Nezakonitog lova nije bilo. 
Osim, krivolova kao dobrog izgovora, za sve koji u svom delokrugu posla nisu radili odgovorno.

 Lovački savez Srbije

 

 

 

 

 

 

 

 

Lovački savez Srbije

Reagovanja


© 2004 Lovački savez Srbije
Lovački savez Srbije
ul. Alekse Nenadovića br. 19-23/II
11000 Beograd
tel.: (011) 3442- 467
fax: (011) 3442- 477