PIROT
10. februar, 2013. godine

MAGLA SPASLA VUKOVE

Sabor u Pirotu

Zimska idila

Pirotski Sabor lovaca je u zimskom ambijentu ugostio oko četiri stotine lovaca. Najviše ih je bilo iz Beograda i Novog Sada, ali i iz drugih mesta širom Srbije. Gusta magla koja se iznenada pojavila upravo u trenutku kada je krenuo pogon, skratila je trajanje lova. Lovci su disciplinovano ostali na svojim mestima, čekajući da organizator objavi kraj lova.

Tradicija

Na zbornom mestu, čuvenom crvenom trgu, gde se nalaze i prostorije lovačkog udruženja, okupljenim lovcima, njih oko četiri stotine među kojima je bilo i žena lovaca, obratio se predsednik lovačkog udruženja domaćina.

-Godine 1998. organizovali smo prvu lovno turističku manifestaciju ove vrste u Pirotu, koja se uspešno nastavlja. Želim da napomenem da u tome imamo dobru saradnju sa lokalnom samoupravom i da su nam predstavnici opštine Pirot, koji su ovde prisutni, obećali sa svoje strane pomoć, kako bi se ova manifestacija održavala i u budućnosti, što je naš zajednički cilj. Najbitnije je da se današnji lov završi bezbedno i da disciplina bude na nivou, rekao je Zoran Aleksić, predsednik Lovačkog udruženja "Ponišavlje" Pirot i član Upravnog odbora Lovačkog saveza Srbije.

Vučji teren

-Ove godine imamo dosta vukova, naši tereni su izuzetno dobri i atraktivni za lov vuka. U dogovoru sa rukovodstvom lovačkog udruženja, naredne godine ćemo lov organizovati na većoj teritoriji lovišta, jer očekujemo više gostiju, kazao je Ljubiša Stanković, upravnik lovišta.

Gde se lovilo

Ujutru su se lovci okrepili uz vruć čaj sa limunom, a onda su krenuli put lovnih revira u mesnim zajednicama u koje su bili raspoređeni u Temskoj, Sopotu, Oreovici, Pokrivštici, Pokroveniku, Nišoru, Dobrom Dolu i Gradašnici.

Najuspešniji

Antić Dejan iz sela Pokrovenik, član LU "Ponišavlje" Pirot, odstrelio je lisca. Preneo nam je svoje utiske o lovu.

- Pri razmeštanju grupe u pokretu, iznenada iz grmlja je iskočio lisac. Odreagovao sam brzo i lovačka sreća me je poslužila. Bio bih zadovoljan i da je prošlo drugačije. Ceo dan se družimo, zimski ambijent je bogomdan, ne može se tražiti više od toga", rekao je najuspešniji lovac današnjeg dana, Dejan Antić.

Magla

U toku organizovanog lova, odmah na početku prvog pogona, pucana su tri vuka koji su se uspešno izvukli. Zbog guste magle, koja se iznenada spustila, nije više bilo uslova za izvođenje bezbednog lova. Lov je prekinut pre vremena, a bogatiji ulov je izostao. -Ostaje žal što su prethodni dan, kao i sutradan, bili mnogo bolji za lov vuka, a nas je ovih sat vremena pod gustom maglom omelo da radimo u skladu sa satnicom. Međutim i to je deo lova, priroda je puna iznenađenja, rekao je predsednik lovačkog udruženja Zoran Aleksić.

Saradnja sa PU Pirot

Ovdašnje lovačko udruženje ima izuzetnu saradnju sa Policijskom upravom u Pirotu i graničnom policijom, čiji su pripadnici učestvovali u organizaciji i pružili stručnu pomoć. Bila je ovo prilika da se domaćini javno zahvale svim pripadnicima ovih službi na podršci i razumevanju, Dejanu Tošiću načelniku odeljenja policije i Madić Slavoljubu načelniku PU Pirot. Među pripadnicima granične policije ima dosta lovaca, koji su članovi lovačkog udruženja "Ponišavlje".

Zasluge

Najveće zasluge za ovako uspešnu organizaciju pripadaju rukovodstvu, predsedniku Zoranu Aleksiću i stručnoj službi lovačkog udruženja, Bratislavi Džunov jedinoj dami u udruženju, Ljubiši Stankoviću upravniku, Spasić Nenadu i Milošu Stankoviću lovočuvarima. Posebno treba pohvaliti sve vođe grupa koji su odlično uradili svoj deo posla.

Pirotski brendovi

Nakon lova održan je svečani ručak u "Vili Dijana". Ova lovno turistička manifestacija polako postaje jedan od zaštitnih znakova Pirota. Većina gostiju nije sebi dopustila da iz Pirota ode bez čuvenog pirotskog kačkavalja i peglane kobacice, za kojima je bila prava jagma.

LSS PRess
foto Stojan Vijatov

© 2004 Lovački savez Srbije
Lovački savez Srbije
ul. Alekse Nenadovića br. 19-23/II
11000 Beograd
tel.: (011) 3442- 467
fax: (011) 3442- 477

 

 

 

 

 

Lovački savez Srbije

Sabori lovaca