Niš
12. jul 2016. godine

 

LOV POLJSKE JAREBICE


Dana 12.07.2016. godine, u prostorijama LU Niš, održan je sastanak  pet lovnih regiona na jugu Srbije (Pirotskog, Nišavskog, Jablaničkog, Pčinjskog i Topličkog), tema sastanka bila je lov i zaštita poljske jarebice, pored predstavnika udruženja sastanku su prisustvovali predsednik Lovačkog saveza Srbije Dragan Šormaz i predstavnik Uprave za šume Aleksandar Radosavljević.
Stav lovačkih udruženja na jugu Srbije, gde je brojnost ove vrste na zadovoljavajućem nivou je da zabrana lova ove divljači nije dala očekivane rezultate, jer je brojnost poljske jarebice varirala u zavisnosti od vremenskih i stanišnih uslova. Očekivali smo da će se usled zabrane lova, brojnost poljske jarebice drastično povećati i da će krenuti njeno širenje na prostor sa manjom brojnošću, međutim do toga nije došlo, jer poljska jarebica nije migratorna vrsta.


Naš predlog je da se pre otvaranja lova na poljsku jarebicu izvrše kontrolna brojanja, kako bi se izvršila što realnija procena brojnosti i donela odluka o lovu. Slažemo se da poljsku jarebicu treba zaštiti, jer su lovišta na jugu Srbije poslednja oaza ove vrste, gde se ona nalazi u dovoljnom broju. Lovci su ti koji je čuvaju i štite kada je to najpotrebnije, a satisfakcija za njihov trud i rad bio bi lov ove vrste. U strogo kontrolisanom lovu, odstrelna kvota na osnovu ukupne brojnosti poljskih jarebica je od 5 do 10%, što nikako ne ugrožava opstanak ove vrste.
Lovci su ti koji u hladnim zimskim mesecima iznose hranu i čuvaju poljsku jarebicu, ono što je uočeno na terenu, je da poljska jarebica najveću štetu pretrpi u reproduktivnom periodu i to kada su sušne godine, jer podmladak ove vrste teško dolazi do vode, ili nije u stanju, a bez rose koja im je neophodna teško preživljavaju. Naš predlog je da se u tom smislu unapredi gazdovanje poljskom jarebicom i stimuliše izgradnja što većeg broja pumpi za vodu i pojilišta u lovištu.
Zaključak sa sastanka je da smo svesni bogatstva koje poljska jarebica predstavlja, ali molimo javnost Srbije i Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine da shvate da su za eventualno smanjenu brojnost populacije i poljske jarebice kao i ostale sitne divljači u lovištima Srbije krivi vremenski uslovi, nestručno primenjena agrotehnička mera u poljoprivredi, urbanistčko i infrastrukturno širenje, sekundarni predatori ali i vakcinacija lisica...
Lov u Srbiji je kontrolisan i održiv i ne predstavlja opasnost za brojnost populacije poljske jarebice i ostale sitne divljači.

 

za LSS Press
Nikola Vojinović

 

 

 

 

 

 

 

Lovački savez Srbije

Saopštenja


© 2004 Lovački savez Srbije
Lovački savez Srbije
ul. Alekse Nenadovića br. 19-23/II
11000 Beograd
tel.: (011) 3442- 467
fax: (011) 3442- 477