Beograd
08.06.2016. godine

 

INICIJATIVA ZA IZMENE I DOPUNE PODZAKONSKIH AKATA  ZA SPROVOĐENJE  ZAKONA O ORUŽJU I MUNICIJI

NASTAVAK AKTIVNOSTI

Održan drugi sastanak na vrhu


Dana 08.06.2016. godine u Beogradu, u Ministarstvu unutrašnjih poslova je održan drugi sastanak povodom inicijative da se izmene podzakonska akta u vezi sprovođenja Zakona o oružju i municiji.

Lovački savez Srbije su na ovom sastanku predstavljali predsednik saveza Dragan Šormaz i članovi Upravnog odbora dr Aleksandar Milovančev i Tomislav Radosavljević, zatim advokat Snežana Rakočević, Zoran Petronijević -predstavnik Nacionalne asocijacije za oružje Srbije i Dragan Savić -predstavnik Sektora proizvođača i trgovaca lovačkim i sportskim oružjem, municijom i opremom.
Razgovaralo se o svim otvorenim pitanjima  do tančina, a naročito u pogledu obuke i posudjivanja oružja.
Može se zaključiti  da je Lovačka komora Srbije, u konsultacijama  koje su vođene, po našem saznanju  još  iz  vremena prethodnog ministra, predlagala neadekvatna i  pogrešna rešenja za lovce, (što se može videti navedeno u četvrtom pasusu, na drugoj strani, dopisa upućenog iz Kabineta ministra unutrašnjih poslova).

U Ministarstvu unutrašnjih poslova su priznali da su pogrešili što nisu konsultovali Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, odnosno Upravu za šume i  Lovački savez Srbije, koji su i na ovom primeru pokazali da su daleko kompetentniji od lovačke komore, posebno u temama životno važnim za lovce.

Dogovoreno je da se održi još jedan sastanak i da naši predlozi  uđu u nove pravilnike. Očekujemo da posle formiranja  nove Vlade Republike Srbije pravilnici i zvanično budu promenjeni,  u skladu sa našim predlozima.

Obavešteni smo da se i Pravilnik o utvrđivanju zdravstevne sposobnosti fizičkih lica za držanje i nošenje oružja (koji je u nadležnosti Ministarstva zdravlja RS), menja  u skladu sa našim predlozima.

Na žalost,  ovakav kakav je, još uvek je važeći i nije stavljen van snage,  iako su pojedini lovački mediji  najavljivali da će se to dogoditi zbog nečijih intervencija.
Pokazalo se da država mnogo ozbiljnije radi i da joj je potreban ozbiljan partner poput Lovačkog saveza Srbije, koji može da brani i zastupa  interese lovaca, a ne uticajni pojedinci. Očekujemo da će se i taj pravilnik uskoro izmeniti.

U prilogu možete pročitati originalni dopis upućen LSS-u iz  Kabineta ministra unutrašnjih poslova, kao i sažetak najnovijih predloga.

LSS Press

Originalni dopis upućen LSS-u iz  Kabineta ministra unutrašnjih poslova:


Sažetak predloga LSS: "Imamo nekoliko primedbi na odgovor MUP-a u vezi inicijative LSS-a i NAOS-a:
1.       Pre svega pohvaljujemo napor i razumevanje nadležnih za našu inicijativu i volju da se neke naše primedbe na ZOM i Pravilnike prihvate.
2.       Ipak, postoje i dalje neka neslaganja u sagledavanju određenih rešenja, npr.: prilikom obuke malokalibarskim oružjem i lovačkim karabinima gađanje u ležećem položaju nema nikakvu praktičnu primenu u “životnim okolnostima” običnog građanina ili lovca, sem u veoma retkim, zanemarljivim situacijama. Lovac lovi, odnosno puca stojeći, klečeći, sedeći i retko ležeći. Lovački karabin se najčešće koristi sa visokih čeka pucanjem iz sedećeg stava! Ležeći stav je tipičan za vojno-snajperske ili takmičarske discipline pucanja na ekstremno velikim daljinama. Dakle, smatramo da je ležeći stav potpuno nepotreban u obuci rukovanja oružjem za civilno stanovništvo.
3.       Zatim: onesposobljavanje oružja je jedna stvar i EU sa svojom direktivom misli na aktivno oružje u smislu razoružavnja stanovništva u krajevima gde su se dešavali oružani sukobi i gde je povećan broj raznog oružja, a upotrebna svrha nije jasna. Mi nismo takav slučaj, a trofejno oružje može imati izrazitu ekonomsku, istorijsku i emotivnu vrednost i ne sme se onesposobljavati, jer je time zauvek uništeno. Time se gube vrednosti i od nacionalnog važnosti.
4.       Davanje oružja na poslugu je izvučeno iz konteksta, jer se koriste iskustva i rešenja Javnih preduzeća, a ne Lovačkih organizacija i vekovne lovačke prakse. Ta rešenja upravo i LSS treba da jasno razdvoji u narednim promenama Zakona o divljači i lovstvu. Dakle, lovac ili vlasnik oružja može da pozajmljuje oružje drugom licu sa sličnim dozvolama i da ga ovaj koristi bez potrebe prisustva stvarnog vlasnika oružja. Tako je bilo i do sada i funkcionisalo je besprekorno..."

 

 

 

 

 

 

Lovački savez Srbije

Pravna regulativa


© 2004 Lovački savez Srbije
Lovački savez Srbije
ul. Alekse Nenadovića br. 19-23/II
11000 Beograd
tel.: (011) 3442- 467
fax: (011) 3442- 477