BEOGRAD
22. novembar, 2012. godine

INICIJATIVA ZA UKIDANJE POREZA NA ORUŽJE

POREZ KOJI NE POSTOJI (NI U JEDNOJ DRŽAVI U EVROPI)

Liberalizacija Zakona o oružju i municiji

Zajednička inicijativa

U prostorijama Lovačkog saveza Srbije održana je pres konferencija Nacionalne asocijacije za oružje Srbije i Lovačkog saveza Srbije, na kojoj su saopšteni zahtevi da se ukine porez na oružje, da se izmeni Zakon o oružju i municiji i da se donesu propisi o legalizaciji vatrenog oružja koje građani poseduju bez dozvole.

Sprečiti porast ilegalnog prometa oružja

Imajući u vidu svakodnevna dešavanja - tragedije izazvane vatrenim oružjem (često legalnim ali najčešće nelegalnim) u porodici, na radnom mestu, na javnim mestima gde se okuplja veliki broj građana, NAOS i LSS su pokrenuli inicijativu da Vlada Srbije,  odnosno nadležna ministarstva, pripreme i donesu odgovarajuća pravna akta koja će omogućiti legalizaciju vatrenog oružja.

Ciljevi inicijative

• Da se bar delimično stavi pod kontrolu deo vatrenog oružja koji je trenutno van legalnih tokova u posedu građana;
•Da se na taj način,učini korak u susret građanima koji bi da se oslobode nelegalno pribavljenog vatrenog oružja, čije držanje građanima uopšte nije dozvoljeno, a ne znaju kako to da učine, zbog straha od moguće odmazde države - potencijalne krivične odgovornosti, osude i posledica osude;
•Da se posle deset godina ponovo pruži mogućnost građanima da bez posledica prijave nelegalno pribavljeno vatreno oružje (poslednji akt države u tom pravcu bio je Naredba o legalizaciji i predaji oružja iz 2003.godine

Visina poreza najčešće prelazi vrednost oružja

Pitanje koje duže vreme opterećuje legalne vlasnike oružja jeste obaveza plaćanja godišnjeg poreza na oružje, po Zakonu o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara. Paradoksalno je da visina poreza često prelazi tržišnu vrednost oružja, čime se legalni vlasnici oružja gotovo kažnjavaju i dovode  neravnopravan položaj.

Evo kako to izgleda na jednom primeru: porez za držanje oružje za ličnu bezbednost (koji plaća najveći broj fizičkih lica) - pištolja i revolvera iznosi za 2012. godinu 2.920,00 dinara a tržišna vrednost pištolja marke „Zastava M57“ ne prelazi 2.500,00 dinara. Nije teško izračunati da vlasnik takvog oružja plaćanjem poreza svake godine „otkupljuje“ sopstveno oružje.

Lekarski pregled -pre nabavke oružja

Ukoliko bude usvojen predlog izmena Zakona o oružju i municiji, oružje će biti podeljeno na četiri kategorije, kako nalažu međunarodni standardi.  Novo je i to što bi svako lice  koje želi da nabavi oružje, moralo prethodno da prođe obavezan lekarski pregled. Po novom predlogu, municija bi se nabavljala na osnovu oružnog lista.  

Opao legalan promet oružja

Zbog činjenice da postoji porez na oružje, u izuzetno velikoj meri je opao legalan promet oružja. Time su direktno ugoroženi privrednici - proizvođači i trgovci oružjem, samim tim i zaposleni u pomenutim preduzećima i trgovinama.

Povećava se broj nelegalnog oružja

Zbog osiromašenja najvećeg broja građana naše zemlje, kao posledica se javlja i nemogućnost plaćanja ove vrste poreza. Dalja posledica je pojava, da pojedini vlasnici oružja prijavljuju da im je oružje ukradeno ili nestalo, samo da bi izbegli plaćanje poreza. Ovakvim postupcima povećava se broj nelegalnog oružja, a nastala šteta je višestruka.

Streličarstvo

Mi smo jedna od pet država u svetu u kojoj se luk i strela smatraju oružjem. Nastojaćemo da se to promeni, obzirom da se radi o streličarskom sportu koji je olimpijska disciplina, čiji je razvoj na ovaj način otežan, a mnogi mladi talenti uskraćeni za ozbiljno bavljenje ovim sportom, rekao je Borislav Krstić, predsednik Streličarskog saveza.  

Na potezu državni organi

Predsednica Nacionalne asocijacije za oružje Srbije ,  mr Zorica Subotić, upoznala je prisutne sa sadržinom dopisa koji su  upućeni generalnom sekretarijatu predsednika Republike Srbije i ministru finansija i privrede, koji se odnose na pokretanje inicijative za legalizaciju vatrenog oružja i  ukidanje poreza na oružje.

Uspešna pres konferencija

Nacionalna asocijacija za oružje Srbije  i Lovački savez Srbije su uspeli, pored novinara,  da okupe sve zainteresovane saveze i strukture koje se bave oružjem. Zahvaljujemo se svima koji su prisustvovali, a posebno predstavnicima novinskih kuća Danas, Odbrana, Beta, Studio B, Večernje novosti, Tanjug,  Kalibar, Zov,  kao i predstavnicima  MUP-a, Streljačkog saveza Srbije, Streljačkog saveza za leteće mete Srbije, Streličarskog saveza,  Lovačkog saveza Vojvodine, Lovačkog saveza centralne Srbije, Snajpera, kao i pojedincima,   vrhunskim sportistima u sportskom streljaštvu i penzionisanim pripadnicima MUP, na pokazanom interesovanju i podršci, rekao je Duško Ilić, predsednik Komisije za lovno streljaštvo Lovačkog saveza Srbije na kraju konferencije.


mr Zorica Subotic

Mr Zorica Subotić
predsednica Nacionalne asocijacije za oružje Srbije

detalj sa konferencije

detalj sa konferencije

detalj sa konferencije

detalj sa konferencije

Lovstvo

Aleksandar Ćeranić se obratio prisutnima u uvodnom delu konferencije, sledećim rečima: "Lovački savez Srbije kao institucija i lovačka udruženja imaju problem što nije razdvojeno držanje lovačkog oružja od nošenja lovačkog oružja i predlažem da se u novom zakonu razdvoji držanje od nošenja i da nošenje lovačkog oružja bude uz lovnu kartu ministarstva."

Izjava Aleksandra Pantelića: "U komercijalnom lovu, ako lovac poseduje lovnu kartu i dozvolu za lov, ima pravo nošenja oružja koje važi samo u terminu naznačenom u dozvoli za lov.Kao član nacionalne lovačke organizacije, što se dokazuje potvrdom LSS na osnovu evidencije o članstvu LSS, lovac stiče pravo nošenja oružja, kao aktivan i punopravan član lovačkog udruženja, odnosno lovišta kojim udruženje gazduje, gde je u obavezi da učestvuje u nizu radnih i lovnih akcija  koje se ne mogu obavljati bez lovačkog oružja, kao alata i sredstva za obavljanje niza planiranih poslova i sprovođenje lovne osnove. Lovac stiče pravo nošenja oružja na godišnjem nivou, obnavljanjem članstva u lovačkom udruženju i u nacionalnoj lovačkoj organizaciji LSS.  Naveo bih pozitivne primere iz našeg okruženja, gde važi pravilo da nema nošenja oružja, ako niste član nacionalne lovačke organizacije, kao što je u Hrvatskoj. Lovački savez Srbije će se zalagati da se ovi stavovi uvrste u tekst budućeg zakona. 

detalj sa konferencije

Nezadovljstvo vlasnika oružja za ličnu bezbednost

Posebno treba istaći  veliko nezadovoljstvo aktivnih i penzionisanih pripadnika bezbednosnih službi  (Vojska Srbije, MUP, BIA ...),  koji imaju dozvolu za nošenje sopstvenog oružja za ličnu bezbednost. Razlog za osećaj nepravde je njihov rad i uloga koja doprinosi povećanju bezbednosti svih građana, a ovim porezom se prosto kažnjavaju, što brinu o ličnoj bezbednosti. Porez za nošenje sopstvenog oružja za ličnu bezbednost  je 14.550,00 dinara za 2012. godinu, a ovaj iznos i dozvolu za nošenje godišnje, prema poslednjim podacima uplaćuje 1700 lica.  

detalj sa konferencije

detalj sa konferencije

 

Posetite veb sajt Nacionalne asocijacije za oružje Srbije na linku: NAOS

LSS PRess
foto Stojan Vijatov

© 2004 Lovački savez Srbije
Lovački savez Srbije
ul. Alekse Nenadovića br. 19-23/II
11000 Beograd
tel.: (011) 3442- 467
fax: (011) 3442- 477

detalj sa konferencije

Porez koji ne postoji (ni u jednoj državi u Evropi)

Potrebno je krenuti u liberalizaciju važećeg Zakona o oružju i municiji. Obzirom na činjenicu da naša država teži standardima EU, porez na oružje je neprimeren i ne postoji ni u jednoj evropskoj državi, što nalaže izmene i dopune Zakonu o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara. Ako smo uspeli da ukinemo razne parafiskalne namete građanima Srbije i ukidanje poreza na oružje bi bio dobar korak u tom pravcu, navela je predsednica Nacionalne asocijacije za oružje Srbije,  mr Zorica Subotić.  

 

 

Tamna brojka

Takozvana tamna brojka, predstavlja broj cevi vatrenog oružja koji je van legalnih tokova u posedu građana. Od 2002. godine kada je objavljena procena MUP-a da ima oko 60.000, a potom korigovana na 220.000 ilegalnih cevi, po novinama su se provlačile razne pretpostavke koje su ove godine narasle na čak 3.000.000, što je besmisleno i bez ikakvih prihvatljivih argumenata.

 

detalj sa konferencije

detalj sa konferencije

detalj sa konferencije

detalj sa konferencije

detalj sa konferencije

detalj sa konferencije

 

Umesto zaključka

I ovaj skup je pokazao da je oružje tekovina  civilizacije, svedočanstvo vremena i epoha, istorijska kategorija, deo materijalne kulture i nesumnjivi deo nacionalne baštine. Tome svakako treba dodati upotrebnu vrednost kao lovačkog ili sportskog oružja, čime oružje postaje i alat za obavljanje niza poslova. Ove odrednice treba i da kreiraju i presudno utiču na sadržaj budućeg Zakona o oružju i municiji i da mu daju primenljivost, kako bi bio savremeni regulator brojnih pitanja koja proističu iz ove složene materije.
Na kraju ove konferencije, lebdeo je kao moto ove inicijative stav - zaključak:   libelarizacija da, ali uz povećanu odgovornost, disciplinu, proveru opšte i zdravstvene sposobnosti, obučenost i znanje lica koja poseduju i nose oružje u svim kategorijama. To neminovno podrazumeva oštrije, i u postupku efikasnije kaznene odredbe u slučaju povrede ili nepoštovanja zakona i propisa koji regulišu ovu delatnost.

 

 

 

 

 

 

 

Lovački savez Srbije

Press konferencija