LJIG
02. februar, 2013. godine

ZLATNA RAJAČKA LISICA

XXII Sabor lovaca u Ljigu

Zavejani Rajac

Rajac je na samo 100 km od Beograda, ali su na putu za ovu planinu, vremenske prilike i snežna mećava tog dana, ostavili mnoge lovce duž trase, tako da svi zainteresovani nisu uspeli da stignu na mesto okupljanja. Rajac i Suvobor sa Ravnom Gorom pružili su neverovatan pogled na raskošnu snegom okupanu prirodu, koju svi rado pohode. Najviši vrh Rajca je na 848 m, a organizovani lov se izvodio na nadmorskoj visini od oko 600 metara. Tako je čuvena kosidba na Rajcu, kao letnja manifestacija, zahvaljujući lovcima dobila svoj zimski pandan, "Zlatnu rajačku lisicu".

Tradicija lisičarenja

-Sada već daleke 1988. godine, Lovačko udruženje "Rajac" u Ljigu organizovalo je Zlatnu rajačku lisicu. Bila je to prva manifestacija ovog tipa u Srbiji, obzirom da je jedino Zlatibor u to vreme imao organizovan lov vuka. Ponosni smo na ovu tradiciju i na odziv lovaca, jer nam uvek dolaze gosti iz gotovo cele Srbije, rekao je Zoran Đurđić, upravnik lovišta.

Sabor

Sabor lovaca, "Zlatna rajačka lisica" je bio izvanredno organizovan. Zborno mesto je bio planinarski dom na Rajcu, gde se okupilo preko tri stotine lovaca iz Beograda, Šapca, Čačka, Mionice, Belanovice, Aranđelovca, Valjeva, Lazarevca, Gornjeg Milanovca i drugih mesta. Na početku Sabora, lovcima se obratio predsednik lovačkog udruženja Branko Milovanović, a u ime Lovačkog saveza Srbije prisutne je pozdravio Rodoljub Hadži Cenić, koji je i otvorio manifestaciju.

Gde se lovilo

Lovci su bili raspoređeni u tri grupe, na lokalitetima Planina, Beli potok i Provalija. Prethodnu noć je padala kiša, koja je tek ujutru prerasla u sneg, tako da je odziv bio ipak bolji nego što se očekivalo.

Najuspešniji

Odstreljeno je pet lisica, od kojih su proglašene dve najlepše. Odstrelili su ih Arsenijević Mileta iz Jajčića, kao prvoplasirani i Maksimović Marko iz Paležnice, kao drugoplasirani.

Glineni golubovi

Na organizovanom takmičenju u gađanju glinenih golubova učestvovalo je 114 prijavljenih. Pobedio je Danojlić Dušan iz Ivanovaca, drugi je bio Milutinović Stanimir iz Skobalja, a titulu trećeplasiranog je osvojio Milovanović Ilija iz Slavkovice.

Smotra pasa

Na smotri pasa je učestvovalo 25 pasa. Pobedio je srpski gonič Džafer, vlasnika Uskoković Dejana iz Jajčića. Drugo mesto je osvojio srpski gonič Lila, vlasnika Pavlović Marka iz Kozelja, a treći je bio posavski gonič Alabaj, vlasnika Pavlović Nemanje iz Cvetanovaca.

Počasni članovi

Bila je ovo svečana prilika da se proglase počasni lovci LU "Rajac" Ljig. Za počasne lovce proglašeni su Kovačević Slavko iz Cvetanovaca i Kojić Aca iz Brančića, koji neprekidno love preko pola veka, koliko su dugo i članovi ovog lovačkog udruženja. Lovački savez Srbije je dobio zahvalnicu za saradnju koja u kontinuitetu traje čitavih 80 godina.

Reč predsednika

- Zahvaljujem se svim lovcima koji su došli na našu manifestaciju. Druženje je osnovni motiv koji lovce pokreće, tako da se nadam da ćemo svi biti pod jednom kapom, lovačkom. Ovakvi skupovi oslikavaju slogu lovaca koji dolaze iz raznih krajeva Srbije, gde god da su članovi, jer je lovac uspešan onoliko koliko ima lovačkih prijatelja, rekao je predsednik Lovačkog udruženja "Rajac" u Ljigu, Branko Milovanović.

Druženje

Posle lova održan je svečani ručak u domu kulture u Slavkovici, gde su lovci uz veselje, muziku i dobitke na lutriji još neko vreme sabirali utiske proteklog lovnog dana.

LSS PRess
foto Stojan Vijatov

© 2004 Lovački savez Srbije
Lovački savez Srbije
ul. Alekse Nenadovića br. 19-23/II
11000 Beograd
tel.: (011) 3442- 467
fax: (011) 3442- 477

 

 

 

 

 

Lovački savez Srbije

Sabori lovaca