BEOGRAD
13. decembar 2009. godine


SLOVAČKA I SRBIJA

 

 

 

 

 

Ambasador u ulozi domaćina

Sporazum o saradnji u oblasti lovstva, u prisustvu lovačkih delegacija Slovačke i Srbije, velikog broja zvanica, diplomatskog kora u Srbiji i domaćina, Ambasade Republike Slovačke u Beogradu, potpisali su prof. dr Zoran Popović i g-din Tibor Lebocky. Predsednici dva Saveza su sporazumom predvideli sve elemente bilateralne saradnje čiji je zajednički interes unapređenje lovstva i položaja lovaca obe države.

 

 

 

 

 

Lovačka sila

- Pogledajte, naglasio je ambasador Slovačke, Igor Furdik, Srbija ima 85.000 lovaca, Slovačka ima 55.000 i to su najjače organizovane društvene strukture u našim zemljama. Lovački Savezi su najjače NVO organizacije koje postoje, pa prema tome, svaka država je dužna da se prema njima odnosi sa posebnim uvažavanjem.

 

 

Prof. dr. Zoran Popović:" Ovo je važan dan za nas. Zadovoljni smo potpisanim sporazumom i želimo da učimo na iskustvima Austrije, koja je ušla u Evropsku uniju 1995. godine. "

 

 

 

 

Zajedno u Savezu

Slovačka ima drugačiji način organizovanja od Srbije. Članovi njihovog Saveza su i organizacije koje ne gazduju lovištima, kao sokolari, fotografi prirode, ljubitelji ptica, muzičari koji koriste duvačke instrumente od rogova, udruženja podmlatkara i drugi.

 

 

Prof. dr. Zoran Popović:" Ovo je važan dan za nas. Zadovoljni smo potpisanim sporazumom i želimo da učimo na iskustvima Austrije, koja je ušla u Evropsku uniju 1995. godine. "

 

 

 

 

Lovački zakoni

- U Slovačkoj je ustanovljeno 1830 lovišta, što je produkt tranzicije. Sa 120 revira gazduje država, u 320 su zakupci poljuprivredni subjekti, zadruge ili vlasnici zemlje, dok LU gazduju sa 1400 lovišta. Ta slika će se promeniti sa novim zakonom koji predviđa stvaranje lovačke komore. Ona će preuzeti mnoge ingerencije Saveza. Očekujemo da će se pojaviti novi korisnici lovišta. Lovačka komora će izdavati legitimacije i ustanovljavati lovišta. Dobro gazdovanje, jake stručne službe, programi o uzgoju i održivom razvoju će biti kriterijumi za dodelu novih lovišta, naglasio je Lebocky.

 

 

LSS PRess

© 2004 Lovački savez Srbije
Lovački savez Srbije
ul. Alekse Nenadovića br. 19-23/II
11000 Beograd
tel.: (011) 3442- 467
fax: (011) 3442- 477

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lovački savez Srbije

Međunarodna saradnja