NATALINCI i NIŠ
18-21. oktobar, 2012. godine

VRHUNSKA ORGANIZACIJA ŠAMPIONATA

34 Svetsko prvenstvo pasa ptičara u praktičnom lovu i 34. Svetski šampionat u lovačko-kinološkom kupu St. Hubert

Učesnici

Niš i Natalinci su od 18. do 21.  oktobra bili domaćini  34. Svetskog prvenstva pasa ptičara u praktičnom lovu i 34.  Svetskog šampionata  u lovačko-kinološkom kupu, Kup Svetog Huberta. Učešće je uzelo preko 300 takmičara sa svojih 225 pasa iz 22 države. Učestvovali su: Austrija, Bugarska, Belgija, Češka Republika, Hrvatska, Danska, Francuska, Nemačka, Grčka, Mađarska, Italija, Crna Gora, Norveška, Portugal, Rusija, San Marino, Slovačka, Španija, Švedska, Švajcarska, Ukrajina i Srbija.

Prvi dan

Prvi dan takmičenja bio je rezervisan za takmičenje u prakičnom lovu. Trčalo se na terenima lovačkih udruženja iz Niša, Žitorađe, Doljevca i Merošine. Srbiju su u ovom takmičenju predstavljali kod engleskih ptičara: Milorad Srećković sa poenterom  K-Militom, Dragan Stojanović sa poentrom K- Adađo, Milorad Srećković sa poenterom K-Oskarom i selektor Duško Šormaz. Kod kontitentalnih ptičara nastupali su: Radomir Savić sa nemačkim kratkodlakim  ptičarom Govinco del Rade Savić, Peca Dragačevac sa nemačkim kratkodlakim  ptičarom Tango del Cakić,  Milan Srdanović sa nemačkim kratkodlakim  ptičarom Mamba del Grande Mimasic,  Slobodan Lukavac sa nemačkim kratkodlakim  ptičarom Cobra  i selektor Zoran Marković.

Sudije

Kod engleskih ptičara sudili su, u A bateriji, glavni sudija je Silvio Marelli (Italija) i sudije Andreas Rogger (Švajcarska) i Joaquin Bonilla (Španija). U B bateriji glavni sudija je bio Peter Bahlke (Holandija) i sudije Ronni Stelter (Nemačka) i Marko Mitrović (Srbija).Kod kontinetalnih ptičara sudili su, u A bateriji, glavni sudija Antonio Collantes Yllera (Španija) i sudije Nenad Vujanović (Hrvatska) i Anne Brigitte Du Fau Lavallaz (Brazil). U B bateriji glavni sudija je bio Peter Farber i sudije  Vlastimil Novotny (Češka Republika) i Ladislav Balogh (Slovačka).

Drugi dan
Drugog takmičarskog dana, ceremonija otvaranja 34. Svetskog šampionata  u lovačko-kinološkom kupu, Kup Svetog Huberta, održana je u Natalincima. Takičari su nastupali na terenima  lovačkih udruženja iz Natalinaca, Rače, Batočine, Lapova, Aranđelovca i Smederevske Palanke. Takmičenje je bilo podeljeno  u tri kategorije. Posebno su se takmičili muškarci u tri baterije, dame su se nadmetale u dve baterije, a vlasnici španijela u jednoj. Kod muškaraca  u A bateriji sudili su  kao glavni sudija Corrado Ottoviani (Italija), i sudija  Miroslav Nikolić (Srbija), u B bateriji  glavni sudija je bio Peter Farber i sudija Franz Wolfmayr (Austrija), dok je u C bateriji glavni sudija bio Andreas Rogger (Švajcarska) i sudija Ronni Stelter (Nemačka). Kod dama su u A bateriji sudili Fracisco Javier Sanmartin Catalan (Španija), kao glavni sudija i Kjeli Duedahal (Norveška), a u B bateriji, Luca Bartoli (Nemačka), kao glavni sudija i Valdemar Larsen (Danska). Rad španijela i njihovih vlasnika su ocenjivali Peter Bahlke (Holandija), kao glavni sudija i Klaus peter Farber (Nemačka).

Predstavnici Srbije -ekipa St. Hubert         
Srbija je na ovom takmičenju imala predstavnike u dve kategorije. Ekipu dama su predstavljale Jasmina Silaški, sa nemačkim kratkodlakim  ptičarom Venus i Biljana Azaševac, sa mađarskom vižlom Bis, dok je rezerva bila  Danica Kovač, sa epanjel bretonom Indios-Rex. U muškoj konkurencijiSrbiju su predstavljali Novica Spasojević, sa nemačkim kratkodlakim  ptičarom Deks of Bert-Haus i Goran Šestić sa nemačkim oštrodlakim  ptičarom Brik, a rezerva je bio Milomir Ranković sa epanjel bretonom  Dik. Selektor za ekipu svetog Huberta je bio dr Vladimir Videnović.

Treći dan       
Trećeg  dana, odnosno drugog takmičarskog dana za takmičare u praktičnom lovu za pse ptičare, održano je nadmetanje na terenima lovačkih udruženja iz Niša, Žitorađe, Doljevca i Merošine.

Prilike na terenu
Svo vreme održavanja svetskog šampionata vremenski uslovi su bili dobri, osim visoke temperature koja nije karakteristična za ovo doba godine. To je dodatno uticalo na  rad pasa i na ponašanje divljač. Teren je bio više nego dobar za ovaj vid takmičenja, sa dosta predmetne divljači, fazana i poljskih jarebica.

Utisak
Na kraju, ostaje utisak da smo možda mogli i više da postignemo, ali svakako i ovo su rezultati koji se moraju poštovati, jer je u njih uloženo mnogo truda. Organizacija  34. Svetskog prvenstvo pasa ptičara u praktičnom lovu i 34.  Svetskog šampionata  u lovačko-kinološkom kupu, Kup Svetog Huberta, je po rečima gotovo svih učesnika,  a pogotovo predsednika organizacionog komiteta, gdina Luce Bartolija, jedno od najboljih, (ako ne i najbolje organizovano), svetsko prvenstvo od  kad se održavaju svetska prvenstva ovakvog tipa, i to imajući u vidu sve elemente, od izbora terena,  do same organizacione šeme.
Svečano otvaranje lovačko kinološkog kupa, Kup Svetog Huberta, u organizaciji  Lovačkog udruženja “Jelen-Natalinci”, u Natalincima, kao i samo takmičenje, bilo je, po ocenama prisutnih, dovedeno do samog savršenstva. Sudeći po ovakvim utiscima, koje je organizator ostavio ne sve učesnike i organizacioni komitet šampionata, Srbija se uskoro može nadati poveravanju organizacije nekog od narednih šampionata. Sledeće godine organizator  35 Svetskog prvenstvo pasa ptičara u praktičnom lovu, 35. Svetskog šampionata u lovačko-kinološkom kupu, Kup Svetog Huberta i III otvorenog prvenstva Balkana u praktičnom lovu je Hrvatska.

Poeni na broju -izostao plasman
Izuzetnim nastupom svog psa Venusa i pokazanom lovačkom veštinom, naša takmičarka Jasmina Silaški je osvojila čak 60 bodova. Ipak, ostala je bez visokog plasmana zbog činjenice da je izostao odstrel. Tako je, u skladu sa pravilima, kao prvoplasirana u bateriji postala takmičarku sa osvojenih 59 bodova i zabeleženim odstrelom.    

Uslovi treniranja
Jedna takmičarka sa svojim psom trenira na terenima lovišta gde se u sezoni pusti 2000 fazana, čime je u startu nadmašila sve ostale takmičarke, još u pripremnom delu, ali joj to nije pomoglo da postigne  zapaženiji rezultat.   

Sportsko ponašanje -pre svega
Novica Spasojević je, nažalost, morao da povuče  svog psa sa takmičenja, zbog povrede koju je pas zadobio na balkanskom šampionatu u Bugarskoj,  a obnovio na treningu. Iako je pas mogao da trči, Nova nije hteo da rizikuje, da ga zbog nesportskog ponašanja eliminišu sa takmičenja i time umanje šanse srpskoj ekipi, a ujedno i da se pas ne povredi još više. Bravo!

Vodiči za pohvalu
Učesnici nisu krili zadovoljstvo terenima, mnoštvom pokrenute divljači i vodičima iz lovačkih udruženja Niša, Žitorađe, Doljevca, Merošine, Natalinaca, Rače, Batočine, Lapova, Aranđelovca i Smederevske Palanke, koji su još jednom položili ispit.

Čizme  za   svet
Da srpski prozvodi imaju vrhunski kvalitet potvrđuje i lovačka čizma proizvedena u „Tigru“ AD iz Pirota, koja je sigurno lider u proizvodnji gumene obuće u jugoistočnoj  Evropi.  Koliko su ove čizme dobre (i esteski i po kvalitetu), govori podatak, da je kompletna  reprezentacija  Španije i  nekolicina pojedinaca iz drugih zemalja, pazarila čizme sponzora srpske reprezentacije „Tigar“ AD iz Pirota.

ceremonija

reprezentacija

predsednik fci

italijani

predstavljanje

akcija

jamina i venus

lovac i pas

ceska

lovice

tereni

psi po propisu

jasmina i venus

sudije

ceska

silaski srbija

 

LSS PRess
foto Stojan Vijatov

© 2004 Lovački savez Srbije
Lovački savez Srbije
ul. Alekse Nenadovića br. 19-23/II
11000 Beograd
tel.: (011) 3442- 467
fax: (011) 3442- 477

topola

predsednik

gdin mahud al dagistai

san marino

rad na terenu

lovacki

silaski i venus

lovica

priznanja

rade savic

tabla

lovac i pas

pred sudijama

sudije

silaski srbija

 

Rezultati se nalaze na sledećem linku:
postignuti rezultati

 

 

 

 

 

Lovački savez Srbije

Međunarodna saradnja