UZDIN
28. januar, 2012. godine


UZDINSKE LOVAČKE UZDANICE

Banaćani u akciji

Lovačko društvo "Zec" u Uzdinu, organizovalo je četvrtu "Banatsku lisicu" i tom prilikom okupilo oko 300 lovaca, mahom iz ovog dela Banata i gostiju iz 25 mesta, Lazarevca, Zrenjanina, Pančeva, Beograda, Vršca, da ne nabrajamo. "Sve je počelo druženjem tokom redovnih akcija smanjenja broja predatora u lovištu, da bi danas preraslo u lovno turističku manifestaciju koja okuplja sve veći broj poklonika", kaže Todor Bojer, sekretar društva koje je u sastavu Lovačkog udruženja "Livade" u Kovačici.

Kako se lovilo

Iako pod naletima jake košave, lovci su savladali 1.500 ha lovišta, od čega je dobar deo terena pod trskom. Za protekla četiri meseca ovde je već odstreljeno 25 lisica.

Najuspešniji lisičar l

Kod trske, na putu ka Tovariševu, lisicu je odstrelio Davor Petrović iz Putnikova, koji je poželeo da u narednim godinama Uzdin okupi veći broj njegovih vršnjaka, mlađih lovaca.

Lovna sezona

- Gazdujemo sa 8.500 ha lovne površine i imamo 54 redovna člana. Fazana smo lovili osam, a zeca samo jednu nedelju. Odstreljeno je šest divljih svinja i četiri srne, dok srndaće ne lovimo, sumirao je ukratko lovnu sezonu Velimir Netković, predsednik društva.

Lovni optimizam

-Raduje saznanje da su pri kraju radovi na izgradnji novog lovačkog doma. Nije izostala ni podrška lokalne samouprave. Zainteresovanost lovaca da imaju svoj krov nad glavom dala je početne rezultate, ali je za konačno useljenje, uvođenje struje i uređenje prostora potrebna podrška, rekao je Todor Bojer.

stari lovački dom

lovci zbor

ispred starog lovačkog doma

polazak

polazak

velimir netković

uzdinska slikarska škola

etno soba

uzdinska slikarska škola

 

Uzdinska umetnost

Nemoguće je otići iz Uzdina, a ne potražiti u čemu je tajna ove južnobanatske varoši, čiji je neodoljivi šarm nadahnuo stvaranje čuvenih sportskih stonoteniskih imena predvođenih Ilijom Lupulesku, uzdinsku školu folklornog slikarstva, amatersko pozorište, muzički hor hrama rumunske pravoslavne crkve iz 1856. godine posvećene Svetom Georgiju koju je živopisao Konstantin Danilo, izvorno stvaralaštvo udruženja "Bakice", festival poezije i kulturu negovanja i izrade tradicionalne narodne nošnje. Otvorili smo Uzdinsku riznicu narodnog blaga i obogatili je lovačkom kulturnom baštinom koja se ovde ceni i poštuje, jednako kao vojvođanska ravnica.

prof. Sofija Filipović
foto: Stojan Vijatov

© 2004 Lovački savez Srbije
Lovački savez Srbije
ul. Alekse Nenadovića br. 19-23/II
11000 Beograd
tel.: (011) 3442- 467
fax: (011) 3442- 477

nek se vijore zastave

todor bojer

lovci na zbornom mestu

lovci zbor

lovci

lovci

uydinska slikarska škola

etno soba

uzdinska slikarska škola

 

 

 

 

 

 

 

Lovački savez Srbije

Susreti lovaca