UZDIN
18. maj, 2013. godine

LOVAČKA RIZNICA NARODNOG BLAGA

Čuvanje kulturne baštine za mlađe generacije

Uzdinsko jutro

Krenuli smo iz Beograda, prolazimo Pančevo, Crepaju i Kovačicu i ostaje nam još desetak kilometara ka severu. Pitomu banatsku ravnicu natkriljuje toranj pravoslavne crkve iz 1856. godine, posvećene Svetom Georgiju, koju je živopisao Konstantin Danilo. Na trgu, u glavnoj uzdinskoj ulici Todora Vladimireskua, nekolicina meštana ispija jutarnju kafu. Starinska berbernica, kakva se u današnje vreme ne viđa -radi punom parom, u susedstvu. Preko puta je dom kulture „Doina“, odnosno galerija rumunske naivne umetnosti, sa preko stotinu umetničkih radova.

Dan čuvara prirode

Na ulazu u dom kulture okupili su se đaci osnovne škole „Sveti Georgije“. Specifičnost škole je multietničnost. Uskoro će početi prva ekološko - lovačka radionica, posvećena lovačkom podmlatku u organizaciji Lovačkog saveza Srbije i Lovačkog društva „Zec“. Školarci razgovaraju na rumunskom jeziku. Razdragani su i mi se ponadasmo da ih očekivano predavanje neće previše uozbiljiti. Ono o čemu ćemo pričati, ne mogu čuti u školi. Nastavni plan i program ne obuhvata lovstvo, a sve manje i priče o traganju za ljubavlju i istinom.

Lajtmotiv Mali Princ

Upravo tako počesmo predavanje. Čuvenim delom francuskog pisca Antoana de Sent-Egziperija i susretom sa njegovim junakom sa sićušne planete. Poželesmo podmlatku da se pripreme da uđu u svet novih pojmova i da osvoje ono što se ne može kupiti - znanje koje oplemenjuje. Lovački podmladak je naša budućnost i od toga kako danas podržavamo i usmeravamo podmladak, zavisi kako će sutra izgledati naše lovstvo.

Globalna perspektiva

Mladima treba govoriti istinu. Nepromišljenim delovanjem čoveka ugrožena je čitava biosfera. Ako pojedinačni politički, ekonomski i nacionalni interesi nadjačavaju zajednički interes svih ljudi na planeti Zemlji -da se priroda sačuva mudrim korišćenjem, onda je naša odgovornost još veća. Mladi naraštaji treba da upoznaju prirodu i da se kroz aktivnosti u prirodi nauče harmoničnim odnosima.

Pogled u sopstveno dvorište

Zašto da se ne pohvalimo? Lokalna optika nam daje za pravo da čoveka-lovca proglasimo ekološki svesnim, probuđenim bićem. Poboljšavanjem uslova staništa, osnivanjem remiza, livada, pošumljavanjem goleti, priroda se obnavlja, divljači se pruža mir, zaklon i izvor hrane, čime lovci daju svoj doprinos na opštu korist svih i tako dobrovoljnim akcijama pomažu društvu. Primerima dobre prakse u očuvanju prirode, podstičemo zdrave navike, razvoj znanja, veština i odgovorniji odnos mladih prema životnoj sredini.

Oglašavanje divljači

Pokazna vežba oglašavanje divljači, izmamila je osmehe školaraca i oni opuštenije sačekaše svoju priliku da postavljaju pitanja. Napokon, ovo je njihov dan, posvećen budućim, obrazovanim lovačkim kadrovima i njihovoj blagovremenoj upućenosti u zdrave stilove života. Bili su sjajni i ostali su zagledani u nagoveštene prilike koje ih čekaju i svoje članske karte, uručene na kraju prvog dela zajedničkog druženja. Poklanjamo im kućice za ptice i ne govorimo im svoja očekivanja. Ipak, sigurni smo, da će na njima oživeti oslikane krilate ptice, zrelo žito ili dobroćudna bića, pre nego što nekoj ptici postanu zimsko utočište.

Dan rumunske narodne nošnje

Uputili smo se u lovački dom, gde se održava manifestacija „Lepa je rumunska nošnja“, društveni događaj, čiji su domaćini ovdašnje udruženje žena „Bakice“ i Lovačko društvo „Zec“. Raznolikost folklornih motiva na rumunskim nošnjama koje govore mustrama i bojama otkrivaju odakle je devojka koja ih nosi (Alibunar, Uzdin, Zrenjanin, Ovča, Padina, Vladimirovci...) Izloženi ćilimi, razboj, nakit, slike sa motivima narodnog života, preslice i naćve. Žene vredne, nasmejane i razgovorljive, poslužile su kulinarske đakonije, kolače, torte i štrudlu sa makom.

Devedeset lovačkih godina

Lovačko društvo „Zec“ u Uzdinu je početkom aprila proslavilo jubilej, devedest godina rada i postojanja. U duhu negovanja lovačke tradicije i stvaralaštva, oni snaže i povezuju lovačke, sa drugim vrednostima, u jedinstvenu kulturnu baštinu. Zahvaljujemo se na gostoprimstvu predsedniku, Risti dr Gabrielu, gdinu Todoru Bojeru sekretaru, Borka Emanuelu, Balan Todoru, dermopreparatoru Stoji Viorelu, Ramjanc Mariusu, lovcima i članicama udruženja žena. Društvo starih prijatelja je učinilo da se osećamo prijatno, kao kod svoje kuće.

 


Sofija Filipović

foto: Stojan Vijatov

© 2004 Lovački savez Srbije
Lovački savez Srbije
ul. Alekse Nenadovića br. 19-23/II
11000 Beograd
tel.: (011) 3442- 467
fax: (011) 3442- 477

 

 

 

 

 

Lovački savez Srbije

Čuvanje prirodnog bogatstva za mlađe generacije