VLADIMIROVAC
16. januar, 2010. godine


BANATSKA STEPSKA LISICA

Zajednička akcija

Lovačko udruženje "Srndać" u Alibunaru, lovačko društvo "Fazan" u Vladimirovcu, LSV i LSS, dobili su podršku u organizaciji tradicionalne osme "Banatske lisice", jer su uz njih bili predstavnici opštine Alibunar, koja je bila pokrovitelj manifestacije, predstavnici turističke organizacije opštine Alibunar i mnogobrojni sponzori. Lokalna uprava je shvatila spremnost i značaj angažovanja lovaca u rešavanju pitanja od važnosti za čitavu društvenu zajednicu. Tako su, suočeni sa pretnjom besnila, najavljene zajedničke aktivnosti i sa rumunskim lovcima, duž Srpsko-Rumunske granice.

Najuspešniji

Na terenima Seleuša, Dobrice, Kozjaka, Ilandže, Janošika, Lokve, Nikolinaca i Vladimirovca
organizovan je grupni lov, u kome je lovac Saša Vulićević iz Lazarevca, odstrelio jednu lisicu.

Reč predsednika

- Protekle godine smo imali 13 slučajeva besnih lisica, što je na osnovu dostavljenih uzoraka potvrdio Veterinarski institut u Novom Sadu. Danas smo uspeli da okupimo 300 lovaca iz 30 mesta u našoj zemlji, koji su pomogli u akciji smanjenja brojnosti lisica u lovištu, jer je besnilo proglašeno u lovištima Deliblatske peščare, rekao je dr Jonel Balan, predsednik LU "Srndać" u Alibunaru.

Lovni turizam

Opština Alibunar se nalazi u centralnom delu ravnice južnog Banata, u sedištu plodnih polja sa ritovima. Kroz opštinu prolazi međunarodni put E-94, Beograd-Vršac-Temišvar. Opštini Alibunar pripada severozapadni deo Deliblatske peščare obrasle glogovom, bagremovom i borovom šumom, raznovrsnim šibljem i bujnom prizemnom vegetacijom. Brojnost vrsta životinjskog sveta je velika, mnoštvo ptica i sisara, što omogućava razvoj lovnog turizma. Od sitne divljači, prisutni su zec i fazan, ali i krupna divljač, srna i divlja svinja. Lovišta pripadaju panonskom tipu i prostiru se na površini od 54.141 ha. U odnosu na ostale turističke grane u opštini Alibunar, lovni turizam je najrazvijeniji.

 

za LSS PRess, Stojan Vijatov

© 2004 Lovački savez Srbije
Lovački savez Srbije
ul. Alekse Nenadovića br. 19-23/II
11000 Beograd
tel.: (011) 3442- 467
fax: (011) 3442- 477

 

 

 

 

 

 

 

Lovački savez Srbije

Susreti lovaca