VRANJE
9-10. februar, 2013. godine

VRANJSKI VUK

Sedmi sabor lovaca

Predavanje

Subota je bila dan predviđen za predavanja sa lovačkim temama. Rodoljub Hadži Cenić iz Lovačkog saveza Srbije, govorio je o stanju populacije vuka u Srbiji, o divljoj svinji kao biološkoj vrsti i o lovu divlje svinje. Mališa Marković, vrhunski strelac i bivši reprezentativac Srbije u streljaštvu, sa petodecenijskim stažom u bavljenju streljaštvom, govorio je o merama bezbednosti u lovu. U velikoj sali grada, koja je bila ispunjena do gotovo poslednjeg mesta, predavači su se zahvalili na pokazanom interesovanju i pažnji prisutnih, među kojima nisu bili samo lovci.

Sabor

U nedelju se okupilo oko pet stotina lovaca koji su pristigli iz cele Srbije. Dan je bio sunčan. Put Vranja, krenuli su lovci iz Čoke, Beograda, Smedereva, Jagodine, Niša, leskovca, Vučja, Vladičinog Hana, Surdulice, Pirota, Bosilegrada, Bujanovca, Preševa. Domaćin lova i organizator manifestacije, Lovačko udruženje „Fazan“ Vranje, za sve prisutne je obezbedio šator (za slučaj nevremena), a nije izostalo ni okrepljenje. Ujutru je serviran vruć čaj, a popodne pikantni lovački pasulj.

Viteško nadmetanje

Zborno mesto lovaca, gostiju, svih koji vole prirodu i aktivnosti pod otvorenim nebom, bilo je "Jezero-Goč“. Baš tu je održano viteško nadmetanje lovaca u disciplinama: nadvlačenje konopca, skok u dalj i bacanje kamena s ramena.
Vični varjači i mirođijama, ogledali su se u spremanju lovačkog gulaša, koje je takođe imalo takmičarski karakter.

Rezultat

- Organizovani lov je okončan bez ikakvih problema, na zadovoljsvo svih prisutnih, a posebno na zadovoljstvo domaćina, našeg lovačkog udruženja kao organizatora. Pored toga što su odstreljena četiri vuka i četiri lisice, istakao bih da je najznačajniji rezultat današnjeg lovnog dana to što je sve proteklo u redu, uz poštovanje discipline i mera bezbednosti u lovu. Ovaj sabor je pozivnica i za sve naredne, za koje se nadamo da će biti još posećeniji i sa još bogatijim sadržajima, rekao je Dragan Dodić, predsednik lovačkog udruženja "Fazan" Vranje.

Druženje

Nakon lova, priređen je zajednički ručak na kome su gosti i domaći uz muzičku podršku duvačkog orkestra iz Golemog Sela, nastavili druženje do večernjih časova.

Utisak

Ošti utisak je da su domaćini bili veoma vredni i da su uspešno organizovali lov, što se ogleda pre svega u velikoj pokrivenosti terena, koji su zaposeli lovci. Odstrel je još jedan dokaz dobre organizacije, izdašnosti prirode ovog kraja, ali i lovačke sreće.

 

LSS PRess
foto Dragan Dodić

© 2004 Lovački savez Srbije
Lovački savez Srbije
ul. Alekse Nenadovića br. 19-23/II
11000 Beograd
tel.: (011) 3442- 467
fax: (011) 3442- 477

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lovački savez Srbije

Sabori lovaca