ŽAGUBICA
10. - 15. jun 2008. godine
 
ŽAGUBICA LEPOG LICA

 

Oživeli stari zanati

Na sedmom narodnom saboru "Vrela Homolja" pred oko 10.000 posetilaca, predstavljena kulturna baština naroda ovog kraja. Bačvari -pintori doneli su kace, burad i buce za vodu, opančari, krojači, tkači i kovači zadivili svojom veštinom, specifičnom tehnologijom izrade, dizajnom, formom i bojama. Pet dana obeležili koncerti, dečji karneval, maskenbal, gastronomske čarolije i neprekidno smenjivanje kiše i sunca.

Šubare i šeširi

Lovci pokazali da verno čuvaju lovačke običaje i navike. Pored čuvenog Vlaškog gunja i među šubarama od jagnjećeg krzna, prošetali su se i zeleni šeširi i svečane lovačke nošnje. Izložba lovačkih trofeja izmamila je mnoštvo pitanja zainteresovanih posetilaca, koje su dočekali lovci iz LU "Jovan Šerbanović", raspoloženi za razgovor.

Smotra eko filma

U okviru "Lovačkih dana" prikazani su filmovi i proglašena najbolja ostvarenja: "Buđenje mnoštva" reditelja Srboljuba Božinovića, "Homolje" Jovana Pavličeka i "Priveg" Novice Savića, koji govori o Vlaškim običajima.

Međunarodna likovna kolonija

Umetnici su neumorno slikali, a posetioci uživali, poželevši da slikama inspirisanim Homoljskim motivima ukrase svoj životni prostor.

LSS PRess

© 2004 Lovački savez Srbije

 

 

 

 

 

 

Lovački savez Srbije

Etno susreti