Лутајући Албатрос

Лутајућа научна класификација Албатрос

Краљевство
Анималиа
Врста
Цхордата
Класа
Птице
Наручи
ПРОЦЕЛЛАРИИФОРМЕС
Породица
Диомедеидае
Род
Диомедеја
Научно име
Диомедеа екуланс

Лутајући резерват Албатрос:

Рањива

Лутајући Албатрос Локација:

Оцеан

Лутајућа Албатрос забавна чињеница:

Истакнуто у „Риме оф тхе Анциент Маринер“

Лутајуће чињенице о Албатросу

Плијен
Главоношци, ракови, рибе
Име Јанга
пиле
Групно понашање
  • Самота / Парови
Забава чињеница
Истакнуто у „Риме оф тхе Анциент Маринер“
Процењена величина становништва
25.500
Највећа пријетња
Парангалски риболов
Најизразитија карактеристика
Огроман распон крила
Друга имена)
Гооние, снежни албатрос, белокрили албатрос, сјајни албатрос
Распон крила
3-4 метра (10 до 12 стопа)
Период инкубације
11 недеља
Доба независности
7-8 месеци
Величина легла
1
Предаторс
Млади - скуа, шкољка, мачка, коза, свиња; одрасли - ниједан
Дијета
Месојед
Тип
Бирд
Уобичајено име
Албатрос
Број врста
1
Локација
Јужни океани

Лутајуће албатросне физичке карактеристике

Боја
  • Црн
  • бео
  • Пинк
Тип коже
Перје
Максимална брзина
67 мпх
Животни век
Преко 50 година
Тежина
5,9-12,7 килограма (13-28 фунти)
Дужина
107-135 центиметара (3 стопе 6 инча-4 стопе 5 инча)
Старост полне зрелости
11-15 година

„Лутајући Албатрос има најшири распон крила од било које живе птице“



Лутајући албатрос живи углавном на крилу изнад јужних светских мора. Као једна од највећих живих птица, била је предмет бројних студија. Као резултат, истраживачи су саставили опширан списак чињеница о врсти. Иако је просечни распон крила лутајућег албатроса око 10 стопа од врха до врха крила, непроверени извештаји извештавају о мерењима до 5 стопа.



5 невероватних лутајућих чињеница о албатросу!

  • Има највећи распон крила од свих птица на земљи и може се винути сатима не машући крилима.
  • Млади имају смеђе перје, које се сазревањем мења у бело.
  • Лутајући албатрос има слану жлезду одмах изнад рачуна, што му помаже да баци део морске соли коју узима.
  • Ова велика птица проводи већину свог лета у летењу и слеће само за узгој и јело.
  • Лутајући албатрос годишње прелети приближно 120.000 километара (75.000 миља).

Лутајући научни назив Албатрос

Тхе научно име ове морске птице је Диомедеа екуланс. Реч „диомедиа“ описује род великих албатроса. „Екуланс“ потиче од латинског корена „екул“, што значи изгнанство. Тако је лутајући албатрос углавном усамљена птица, која се придружује другима те врсте да би се парила и јела.

Таксономија за лутајућег албатроса је следећа:



• Фил: Цхордата
• Разред: Птице
• Редослед: Процелариформе
• Породица: Диомедеидае
• Род: Диомедеја
• Врсте: Д. екуланс

Лутајући албатрос једна је од неколико врста из рода Диомедеа, која такође укључује:

• Диомедеа антиподенсис, или Антиподејски албатрос
• Диомедеа амстердаменсис, или амстердамски албатрос
• Диомедеа даббенеа, или Тристан албатрос
• Диомедеа санфорди, или северни краљевски албатрос
• Диомедеа епоморпхора, или јужни краљевски албатрос



Лутајући изглед Албатроса

Један од начина за разликовање лутајућег албатроса од других врста албатрос је његово перје. Све је белији. Ова разлика инспирисала је алтернативна имена снежни албатрос и белокрили албатрос за ову светлу птицу. Има белу главу, врат и тело са мало црне боје дуж крила. Мужјаци су белији од женки.

Реп је обликован као троугао. Ова птица има велику ружичасту новчаницу која се на крају савија до куке надоле. Стопала су такође ружичаста. Често ће снежни албатрос на врату имати ружичасто-жуте мрље од високо сланих секрета који теку из његове слане жлезде. Млади лутајући албатроси имају тамније перје, које се сазревањем бели.

Просечан мужјак је око 4 метра од кљуна до репа. Женке имају тенденцију да буду мање, просечно дуге 3,5 стопе. Типично су ове птице тешке између 14 и 26 килограма, мада неки мужјаци могу достићи тежину и до 28 килограма.

Њихов распон крила је најизразитија карактеристика изгледа лутајућег албатроса. Шири је од било које друге птице. У просеку се креће од 2,5 до 3,5 метра (8 стопа 3 инча до 9 стопа 20 инча). Највећи потврђени распон крила забележен за ову врсту је 3,7 метара (12 стопа 2 инча).

Пар лутајућих албатроса на гнезду, дружећи се на острву Јужна Џорџија, Антарктик
Пар лутајућих албатроса на гнезду, острво Јужна Џорџија, Антарктик

Лутајуће понашање албатроса

У лову на храну, ове снежне птице могу плитко заронити да би скупиле свој плен, иако више воле површински риболов. Такође ће се хранити плутајућим отпадом и пратиће бродове да би јели смеће бачено преко брода.

Иако тихо бебе у лету, белокрили албатроси вокализирају на неколико различитих начина када се удварају својим пријатељима. Они реско трубе, стењају, звецкају, звижде и куцкају. Потапају рачуне једни против других и испуштају заморне звукове. Током двогодишњег ритуала парења, они такође могу раширити крила и ткати главе напред-назад.

Једино када се ове гуске повезују са другим албатросима је да се хране отпадом из рибарских бродова. Затим формирају јато и такмиче се за плен.

Лутајуће станиште Албатрос

Лутајући албатрос назива бесконачно небо својим стаништем, а већи део свог педесетогодишњег живота проводи летећи изнад мора и острва јужне хемисфере. Станиште укључује воде око Новог Зеланда и Аустралије, Антарктика и Африке. Северноатлантски океан је једино море где лутајући албатрос не досеже.

Једном када снежни младићи албатроса напусте гнездо, остају на мору и до 10 година пре него што се врате на своју родну траву да би се размножавали. Ове велике птице се размножавају на острвима на јужном мору као што су Јужна Џорџија у јужном Атлантику, острва Црозет у Индијском океану, Илес Кергуелен близу Антарктика, острво Мацкуарие јужно од Аустралије и новозеландска острва Цампбелл и Снарес.

Лутајућа дијета Албатрос

Гоониес углавном егзистирају на дијети од риба , главоножаца и ракова. Ови укључују лигње и шкампи . Снежне птице лове у дубљим водама од осталих албатрос врста, даље према мору. Они ће јести и фитопланктоне, изнутрице, стрвину и смеће. Кад је могуће, гуске ће се прејести до те мере да не могу да полете, насукане неко време лебдећи на таласима.

Лутајући предатори Албатроса и претње

Јаја и пилићи албатроса су највише изложени ризику од крилатих предатора скуас и шкољке. Увезене домаће животиње попут свиње , козе и мачке такође јести јаја и пилиће.

Одрасли лутајући албатрос нема природних предатора. Људске активности су створиле врсту рањива са становишта конзервације, међутим. Комерцијални риболов парангалом годишње убије велики број ових белокрилих птица. Загађење и прекомерни риболов смањују њихову залиху хране.

Лутајућа репродукција албатроса и животни циклус

Лутајући албатроси паре се сваке две године између децембра и фебруара, почевши од 11 до 15 година. Задржат ће истог супружника до краја живота.

Сваки пар за размножавање пари се на сувом, на једном од острва у свом домету. Женка полаже једно пегасто бело јаје, које је око 10 центиметара (нешто мање од 4 инча). Оба родитеља наизменично седе на гнезду. Јаје се излеже за отприлике 11 недеља. Родитељи ће се вратити у гнездо да нахране своју пилетину уљима из њихове сварене хране.

Како беба наврши 4 до 5 недеља старости, родитељи се враћају све ређе, све док у 7-8 месеци пиле није спремно да напусти гнездо. Неће се вратити на место гнежђења неколико година док не буде спремно за парење.

Лутајући албатрос су дуговечне птице. Животни век им је до 50 година. Једна истражена птица била је знатно старија од те старости када је последњи пут виђена.

Лутајуће становништво Албатроса

Од 2007. године, лутајућа популација албатроса процењивала се на 25.500, од ​​чега се нешто више од 8.000 састојало од гнездећих парова. Од тада се њихов број смањује због комерцијалних риболовних активности. Тренутно је остало само око 20 000 ових птица-гунија. Као резултат, лутајући албатрос налази се на листи рањивих врста.

Прикажи све 33 животиње које почињу са В.

Занимљиви Чланци