MOSKVA
18.-21. februar, 2010. godine


RUSIJO MAJKO ZEMLJO

Utisci jednog lovca sa lovačkog simpozijuma

Ruska misao

Rusija, majka zemlja, živi u srcu svakog svog građanina, stanovnika rođenog na ruskom tlu, budi impresije i ljubav prema prirodi i svekolikom živom svetu. U ovakvom okruženju, sebično čuvaju, cene i generacijama neguju zdravu misao i bogatu životnu sredinu.

Više od reči

Kao što na češkom jeziku lovstvo ili kako oni kažu -myslivost, znači misliti, znati, tako i na ruskom jeziku lov -ohota, ohotno, znači rado, sa voljom, a lovac -ohotnik, znači i ljubitelj -onaj koji to radi sa voljom i iz ljubavi.

Moskvi s' ljubavlju

Tako je, iz ljubavi  prema lovstvu,  u Moskvi održana međunarodna izložba lova, ribolova, sporta i turizma -jedna od mnogih koje su najavljene na tlu Rusije u 2010 godini. Bila je to prava prilika da se održi međunarodni simpozijum na temu "Stanje životne sredine faune lovne divljači". Organizatori su bili "Sveruski lovno ribolovni savez", Ministarstva za poljoprivredu i ekologiju, državni Agrarni fakultet iz Moskve i Poljoprivredni fakultet za seoska gazdinstva iz Irkutska. Na konferenciji su, pored predavača iz Rusije, učestvovali i lovni stručnjaci -ekolozi iz Srbije, Belorusije, Ukrajine, Litve, Dagestana, Kazahstana i drugih država.

Najzapaženiji

Značajan rad, za nauku i praksu, izlagao je S. A. Plaksa iz Dagestana o afričkoj kugi kod divljih svinja, koja je zahvatila područje Kavkaza do Crnog mora. Na širenje ove bolesti se ne može uticati poznatim vakcinama, koje se primenjuju kod domaće svinjske kuge. Takođe, značajna istraživanja, proveli su prof. E. K. Eskov i V. M. Kirjakulov-predsednik Moskovske lovne oblasti u nalazu teških metala i olova kod barskih ptica -lovnih pataka i guski. Prof. A. N. Kudaktin, iz Ruske Akademije nauka i Instituta za ekologiju Kavkaza, govorio je o pitanjima bastardizacije vuka i psa u tom području. Ukupno je predstavljeno 48 naučnih radova koji su razmatrali teme biologije i ekologije ptica i životinja u različitim staništima.             

Lovni turizam

Sve se dešavalo u grandioznom zdanju sajamskog Krokus Ekspo centra. Da su lovstvo i ribolov, kroz turističku valorizaciju, značajna i komercijalizovana privredna grana, dokazuje i niz izložbi ove tematike koje su najavljene u svim lovnim oblastima, od Moskve do Vladivostoka. 

 

 

 

vasilije blaženi crkva

LJubiša Marinović

Ljubiša Marinović

ekspo centar u Moskvi

pogled Moskva

ekspo_centar

 

 

Za LSS PRess

Ljubiša Marinović

© 2004 Lovački savez Srbije
Lovački savez Srbije
ul. Alekse Nenadovića br. 19-23/II
11000 Beograd
tel.: (011) 3442- 467
fax: (011) 3442- 477

 

 

 

crveni trg

ekspo centar u Moskvi

Ljubiša Marinović

ekspo centar u Moskvi

Ljubiša Marinović

ekspo_cenatr

 

 

 

 

 

Lovački savez Srbije

Vesti sa sajmova