S L A N O   K O P O V O
22. mart 2008. godine


LOVAČKA PUSTOLOVINA FOTO KAMEROM

 

Lovstvo i umetnost

Na svetski dan voda, 22. marta, slučajno ili ne, sastali su se oni koji vole prirodu, ljubitelji divljih životinja, posebno ptica, zaljubljenici u fotografiju, od amatera sve do velikih imena iz sveta fotografije i lovci koji brinu i održavaju zaštićena dobra i među prvima nose odgovornost za očuvanje ove baštine. Time je ova akcija koja nosi naziv "Objektivom u lov" bila i podrška naporima lovaca. Osim takmičarskog akcija je imala i simboličan karakter, oličen pre svega u negovanju ideje zaštite prirode. Popularizacija divljih životinja i razvoja posebnog žanra umetničke fotografije i fotolova, već danas u svetu, a sve više i kod nas, igra značajnu ulogu u ovladavanju niza znanja, objektivnih i naučnih istina o svetu divljine i svrsishodnog odnosa ukupne ljudske zajednice prema prirodi i njenim stanovnicima, sa samo jednim ciljem:"Očuvati prirodno bogatstvo za naredne generacije".

Lovac sa foto aparatom

Akcija "Objektivom u lov" će se nastaviti i ubuduće. Fotolov je oblast lovstva kojoj tek predstoji razvoj. Posebno je značajno angažovanje mladih i onih najmlađih, lovačkog podmlatka. Početna iskustva ohrabruju. Postoji veliki interes i volja da foto aparat postane nezaobilazna oprema svakog lovca. Brojne izložbe umetničkih fotografija sa temom lova koje su održane u našoj zemlji stekle su puno pobornika i u široj javnosti, a posebno radovi doajena lovačke umetničke fotografije, Jaroslava Papa.

Poštujmo prirodu

Akcija "Objektivom u lov" protekla je u dobrom raspoloženju učesnika. Jako skromna i simbolična po svom učinku u jednom danu, ipak je predstavljala jedno malo zrnce doprinosa prirodi. Oslobođena je velika količina pozitivne energije. Posebna zahvalnost svim učesnicima, naročito onima koji su veliki znalci fotografije, a koji su svoja znanja, iskustva i tajne nesebično prenosili ostalima. Upravo zato, Lovački savez Srbije će nastojati da što više prizora iz prirode, putem fotografija ili kratkog dokumentarnog filma prezentuje širokoj javnosti i tako indirektno pomogne divljoj fauni, naročito vrstama koje su ukupnim delovanjem civilizacije najugroženije. U vazduhu se posebno osećala podrška i privrženost ovoj ideji, "zaštitarskom" pristupu i poštovanju prirode. Nadamo se da će medijski i objektivom, objektivno biti prikazano sve ono čime se lovci bave, uključujući tu nastojanja, želje i buduće planove.

LSS PRess

© 2004 Lovački savez Srbije
Lovački savez Srbije
ul. Alekse Nenadovića br. 19-23/II
11000 Beograd
tel.: (011) 3442- 467
fax: (011) 3442- 477

 

 

 

 

 

 

Lovački savez Srbije

Fotolov