Афрички дивљи пас



Научна класификација афричких дивљих паса

Краљевство
Анималиа
Врста
Цхордата
Класа
Маммалиа
Наручи
Царнивора
Породица
Цанидае
Род
Лицаон
Научно име
Лицаон Пицтус

Статус заштите афричких дивљих паса:

Угрожени

Афрички дивљи пас Локација:

Африка

Забавна чињеница о афричком дивљем псу:

Познат и као осликани пас!

Чињенице о афричким дивљим псима

Плијен
Антилопа, Вартхог, Глодари
Име Јанга
Пуп
Групно понашање
  • Паковање
Забава чињеница
Познат и као осликани пас!
Процењена величина становништва
Мање од 5.000
Највећа пријетња
Губитак станишта
Најизразитија карактеристика
Четири прста на свакој нози, а не пет
Друга имена)
Ловачки пас, сликани пас, сликани вук
Период трудноће
70 дана
Станиште
Отворене равнице и савана
Предаторс
Лавови, Хијене, Људи
Дијета
Месојед
Просечна величина легла
8
Начин живота
  • Сумрак
Уобичајено име
Афрички дивљи пас
Број врста
1
Локација
Подсахарска Африка
Слоган
Познат и као осликани пас!
Група
Сисари

Физичке карактеристике афричког дивљег пса

Боја
  • Браон
  • Греи
  • Нето
  • Црн
  • бео
  • Злато
  • Тако
Тип коже
Крзно
Максимална брзина
45 мпх
Животни век
10 - 13 година
Тежина
17кг - 36кг (39лбс - 79лбс)
Дужина
75цм - 110цм (29ин - 43ин)
Старост полне зрелости
12 - 18 месеци
Доба одвикавања
3 месеца

Класификација и еволуција афричких дивљих паса

Афрички дивљи пас (познат и као Обојени пас и Пас за лов на рте) је врста паса средње величине која се налази широм субсахарске Африке. Афричког дивљег пса најлакше је препознати и од домаћих и од других дивљих паса по јарко ишараном крзну, с одговарајућим именом на латинскомнасликани вук. За афричког дивљег пса каже се да је најдруштвенији од свих очњака, који живи у чопорима од око 30 јединки. Нажалост, ова изузетно интелигентна и друштвена животиња озбиљно је угрожена у великом делу свог природног станишта, пре свега због губитка станишта и због тога што су је људи ловили.



Анатомија и изглед афричког дивљег пса

Најизразитија карактеристика афричког дивљег пса је његово лепо ишарано крзно због чега је овај пас врло лако препознати. Крзно афричког дивљег пса је црвене, црне, беле, смеђе и жуте боје, а случајни узорак боја јединствен је за сваког појединца. Такође се сматра да делује као врста камуфлаже, помажући афричком дивљем псу да се уклопи у своје окружење. Афрички дивљи пас такође има велике уши, дугачку њушку и дуге ноге, са по четири прста на сваком стопалу. Ово је једна од највећих разлика између афричког дивљег пса и осталих псећих врста, јер их има пет. Такође имају велики стомак и дуго, дебело црево што им помаже у ефикаснијем упијању влаге из њихове хране.



Дистрибуција и станиште афричких дивљих паса

Афрички дивљи пси налазе се у природном лутању пустињама, отвореним равницама и сушним саванама подсахарске Африке, где се домет афричког дивљег пса брзо смањио. Сматра се да је афрички дивљи пас једном пронађен у скоро 40 различитих афричких земаља, али тај је број данас много мањи, између 10 и 25. Сада је већина популација афричких дивљих паса првенствено ограничена на националне паркове широм јужне Африке, са највишим популације пронађене у Боцвани и Зимбабвеу. Афрички дивљи пси захтевају велике територије да подржавају чопор, а величине чопора су се у ствари смањиле са смањеним дометом.

Афричко понашање дивљих паса и животни стил

Афрички дивљи пси су високо друштвене животиње које се окупљају у чопорима између 10 и 30 јединки. Постоји строг систем рангирања унутар чопора који предводи доминантни узгојни пар. Они су најдруштвенији пси на свету и раде све у групи, од лова и дељења хране до помоћи болесним члановима и помоћи у одгоју младих. Афрички дивљи пси међусобно комуницирају додиром, покретом и звуком. Чланови чопора су невероватно блиски, окупљају се пре лова на нос и лизање, док машу реповима и испуштају јаке звукове. Афрички дивљи пси воде крепускуларни начин живота што значи да су најактивнији током зоре и сумрака.



Репродукција афричких дивљих паса и животни циклуси

У чопорима афричких дивљих паса обично постоји само један приплодни пар, који су доминантни мушки и женски чланови. Након периода гестације од око 70 дана, женка афричког дивљег пса рађа између 2 и 20 младунаца у брлогу, у којима остаје првих неколико недеља са својим младунцима, ослањајући се на остале чланове чопора који ће јој пружити храну . Младунци афричког дивљег пса напуштају јазбину између 2 и 3 месеца, а цело чопор их храни и брине о њима док не постану довољно стари да постану независни и углавном одлазе да би се придружили или започели још један пакет афричких дивљих паса. Сматра се да што су младићи више пажљиви, веће су шансе за њихов опстанак.

Афричка дијета и плен дивљих паса

Афрички дивљи пас је месождер и опортунистички предатор, лови веће животиње на афричким равницама у великим групама. Афрички дивљи пси првенствено лове велике сисаре попут Вартхогса и бројних врста антилопа, допуњавајући своју исхрану глодарима, гуштерима, птицама и инсектима. Чак су познати и да лове много веће биљоједе који су због болести или повреда постали рањиви, као што је гну. Иако је плен афричког дивљег пса често много бржи, потјера може трајати километрима, а издржљивост и истрајност овог пса чине их толико успешним, заједно са способношћу да одржавају брзину. Лов у пакету такође значи да афрички дивљи пси лако могу да ухвате свој плен.

Афрички предатори дивљих паса и претње

Због релативно велике величине и доминантне природе афричког дивљег пса и њиховог чопора, они имају мало природних предатора унутар својих родних станишта. Лавови и хијене су повремено познати како пленеју појединце афричког дивљег пса који су одвојени од остатка групе. Једна од највећих пријетњи афричком дивљем псу су фармери који лове и убијају афричког дивљег пса у страху да плијени своју стоку. Драстичан пад њихових природних станишта такође је гурнуо преостале популације афричких дивљих паса у мале џепове својих родних региона, а сада се најчешће налазе у националним парковима.



Занимљиве чињенице и карактеристике афричког дивљег пса

Дуго дебело црево афричког дивљег пса значи да имају врло ефикасан систем за упијање што више влаге из своје хране. То овим очњацима даје предност у тако сушним климатским условима, јер им није потребан редовни довод воде. Афрички дивљи пси стога могу да иду дужи временски период без потребе за пићем. За разлику од многих других месоједа, афрички дивљи пси убијају свој плен почињући да га гризу док је још увек жив. Иако ово може звучати окрутно, животиња заправо умире брже и мање болно него да је убијена на опште преферирани начин.

Афрички однос дивљих паса са људима

Популације афричких дивљих паса брзо се смањују у земљама јужне Африке, углавном због губитка већег дела њиховог природног станишта и чињенице да их пољопривредници често лове. Помало дивља природа афричког дивљег пса довела је до великог сујеверја у вези с тим, јер су локално становништво готово уништило читаву популацију у одређеним областима. Губитак њихових историјских подручја углавном због растућих људских насеља такође је довео до драстичног смањења популације у већем делу њиховог окружења. Иако је већина популације афричких дивљих паса данас ограничена на националне паркове, они имају потребу за много већим територијама и долазе у сукоб са људима када напусте ова заштићена подручја.

Статус очувања афричких дивљих паса и живот данас

Данас је афрички дивљи пас наведен као угрожена врста, јер број популација афричких дивљих паса брзо опада, посебно последњих година. Сматра се да је данас мање од 5.000 људи напустило лутајућу подсахарску Африку, а њихов број и даље опада. Лов, губитак станишта и чињеница да су посебно рањиви на ширење болести стоке, главни су узроци губитка афричког дивљег пса на континенту.

Прикажи свих 57 животиње које почињу са А.

Хов то саи Афрички дивљи пас ин ...
БугарскиПас хијена
КаталонскиАфрички дивљи пас
ЧешкиПас хијена
ДанскиПас хијена
НемачкиАфрички дивљи пас
енглески језикАфрички дивљи пас
ШпанскиЛицаон Пицтус
ФинскиПас хијена
ФранцускиЛицаон (сисар)
ГалицијскиЛицаон Пицтус
ХебрејскиКрпљени вук
ХрватскиАфрички дивљи пас
МађарскиАфрички дивљи пас
ИталијанЛицаон Пицтус
ЈапанскиРикаон
ХоландскиАфрички дивљи пас
енглески језикАфрички дивљи пас
ПољскиЛикаон (пита)
ПортугалскиМабецо
ШведскиАфрички дивљи пас
ТурскиАфрички дивљи пас
КинескиПас који није Суно
Извори
  1. Давид Бурние, Дорлинг Киндерслеи (2011) Животиња, коначни визуелни водич кроз дивље животиње света
  2. Том Јацксон, Лоренз Боокс (2007) Светска енциклопедија животиња
  3. Давид Бурние, Кингфисхер (2011) Тхе Кингфисхер Анимал Енцицлопедиа
  4. Рицхард Мацкаи, Университи оф Цалифорниа Пресс (2009) Атлас угрожених врста
  5. Давид Бурние, Дорлинг Киндерслеи (2008) Илустрована енциклопедија животиња
  6. Дорлинг Киндерслеи (2006) Дорлинг Киндерслеи Енциклопедија животиња
  7. Давид В. Мацдоналд, Окфорд Университи Пресс (2010) Енциклопедија сисара
  8. Понашање афричких дивљих паса, доступно овде: хттп://анималс.натионалгеограпхиц.цом/анималс/маммалс/африцан-хунтинг-дог/
  9. Станишта афричких дивљих паса, доступно овде: хттп://ввв.предаторцонсерватион.цом/вилд%20дог.хтм
  10. О афричким дивљим псима, доступно овде: хттп://ввв.хонолулузоо.орг/африцан_хунтинг_дог.хтм
  11. Чопори афричких дивљих паса, доступни овде: хттп://ввв.оуттоафрица.нл/анималс/енгафрицанвилддог.хтмл?зенден=2&субсоорт_ид=4&бестемминг_ид=1

Занимљиви Чланци