хтмл Албатрос | Невероватне чињенице, слике | Еколсс - Животиње

Албатрос



Научна класификација Албатрос

Краљевство
Анималиа
Ред
Цхордата
Класа
Птице
Ред
Процелларииформес
Породица
Диомедеидае
Научно име
Диомедеидае

Заштитни статус албатроса:

Близу претње

Локација Албатроса:

Африка
Северна Америка
океан
Океанија
Јужна Америка

Забавна чињеница о албатросу:

Највећи распон крила од било које птице на свету!

Албатросс Фацтс

Преи
Лигње, крил и риба
Име Иоунг
Пилићи
Групно понашање
  • Колонијално гнежђење
Забавна чињеница
Највећи распон крила од било које птице на свету!
Процењена величина популације
Разликује се по врсти
Највећа претња
Исцрпљивање плена прекомерним изловом
Најизразитија карактеристика
Велике величине
друга имена)
Моллимавк или гњецава птица
Период трудноће
Неколико месеци
Распон крила
До 3,3 м
Старост младунаца
3 до 10 месеци
Величина легла
1
Станиште
Отворена мора и океани
Предаторс
Људи, ајкуле, мачке и пацови
Дијета
Месождер
Момак
Птица
Уобичајено име
Албатрос
Место
Јужна хемисфера и северни Пацифик

Физичке карактеристике албатроса

Боја
  • Браон
  • Греи
  • Жута боја
  • Нет
  • Црно
  • Бела
Тип коже
Перје
Највећа брзина
50 мпх
Животни вијек
До 50 година
Тежина
До 48 кг (22 лбс)
Дужина
До 1,2 м
Доба полне зрелости
5 до 10 година

Албатроси грациозно лебде изнад океана, а крила су им укочена и чврста против јаких налета ветра.



Поглед на ову чувену морску птицу и њен масивни распон крила која лети високо изнад воде заокупља људску машту и инспирише митове и фолклор широм света током многих векова. То је прави преживели са свим врстама јединствених адаптација да се носи са стресним наплатама дугих периода на мору. Али конкуренција људи за храну довела је до брзог пада броја.



5 невероватних чињеница о албатросу!

  • Према старом миту о једрењу, албатрос садржи душу мртвог морнара убијеног на мору. Ово би могло представљати добар или лош знак, у зависности од тога ко је веровао, али ово прилично свечано веровање није нужно спречило људе да их убију или поједу. Ово је био главни заплет у песми Семјуела Тејлора Колриџа из 1798. године „Риме оф тхе Анциент Маринер“. Након што главни лик приче убије албатроса, његов брод посећује низ несрећа, а његови колеге морнари га приморавају да носи мртву птицу око главе у знак одмазде. Одатле потиче израз 'албатрос око врата'.
  • Реч албатрос долази од арапске речи ал-кадус или ал-гаттас што буквално значи 'ронилац'. Португалци су га затим прилагодили речи алкатраз (као у модерном америчком затвору). Касније је био апсорбован у енглески као албатрос.
  • Осим сезоне парења, албатрос је скоро стално у покрету. Типичан појединац може путовати хиљаде километара сваке године.
  • Алтернативно име за албатроса је птица гооние због комичног начина на који слеће на земљу, клонући се напред.
  • Посматрање птица је популарно прошло време широм света. Колоније северних краљевских албатроса на Новом Зеланду привлаче око 40.000 људи годишње.

Научно име Албатрос

Научно име албатроса је Диомедеидае. Ово потиче од старогрчког хероја Диомеда, за кога се каже да је учествовао у Тројанском рату. Према једној легенди, албатроси су певали након његове смрти. Пошто је класификација албатроса контроверзна, постоји негде између 13 и 24 врсте, у зависности од тога ко броји. На пример, таксономисти још увек расправљају о томе да ли је краљевски албатрос једна врста или две северне и јужне врсте. Албатрос припада породици Процелларииформес, заједно са буревицама, ждраловима и другим морским птицама. Последњи заједнички предак ове породице вероватно је био жив пре више од 30 милиона година.

Појава албатроса

Албатрос је робусна птица великог тела са неким варијацијама у белој, црној или сивој боји (неке врсте су једнобојне: јужни краљевски албатрос је скоро потпуно бео). Дугачак наранџасти или жути кљун је кукаст на крају и садржи много рогових плоча. Такође има бочне цеви које му омогућавају да мери брзину у лету.



Најупечатљивија физичка карактеристика је сама величина распона крила. Судећи по величини њихових крила, велики албатрос (а посебно лутајућа врста албатроса) је највећа жива група птица на свету, која се протеже 11 метара од врха до врха. Такође је тежак до 22 килограма или отприлике исте величине као лабуда . Чак и мање врсте имају распон крила од око 6,5 метара, дуже од већине птица.

Крила су укочена и закривљена, јер их албатрос ретко замахује. Уместо тога, птица клизи по океанским ветровима током дугог временског периода уз минимално кретање тела. Ово је неопходно прилагођавање, јер имају велику тежину за ношење. То такође значи да не могу добро да лете у одсуству ветра. Али с друге стране, албатрос не троши скоро никакву енергију у лету.



Лаисан Албатросс, Пхоебастриа иммутабилис лети изнад океана
Лаисан Албатросс лети изнад океана

Понашање албатроса

Албатрос је веома добро прилагођен за дуге периоде на мору. Комбинују способност да се вину у ваздух (уз минималан напор) и способност да лебде дуж воде. Иако је осетљивији на воду, албатрос мора повремено да се спусти да се нахрани и пије из океана. Има специјализовани орган који излучује вишак соли коју унесе док пије. Иако погодан за живот на мору, албатрос се понекад зауставља на удаљеним острвима да се одмори. Такође се враћају на земљу у сезони парења и окупљају се у велике колоније које варирају у густини по врстама. Чини се да су инстинктивно вучени назад у колонију свог рођења.

Станиште албатроса

Албатрос је аутохтони становник јужне хемисфере око Антарктика, Јужне Америке, Јужне Африке и Аустралије. У прошлости, некада је била распрострањена у већем делу северне хемисфере, али сада само неколико врста насељава севернопацифичку област између Аљаске, Калифорније, Хаваја и Јапана. Пошто може да једе морску храну и пије слану воду, албатрос има мало проблема да пређе отворене океане. Једино што јој је заиста потребан је јак ветар за опстанак. Има потешкоћа да путује до подручја где постоје празнине у ветру.

Албатрос дијета

Исхрана албатроса се састоји од лигње , крил , школе у риба а много ређе зоопланктон (микроскопске морске животиње). Ова морска птица такође се не стиди чишћења. Они ће се кретати иза бродова да би конзумирали своје смеће или се наслађивали мртвом стрвином која плута на површини воде. Тачна природа његове исхране варира од врсте до врсте. За разлику од других распрострањених морских птица као нпр пингвини, већина врста (попут лутајућег албатроса) има способност да зарони само неколико метара под водом, што отежава добијање потребне хране за самохрањење. Ако види плен из ваздуха, неке врсте могу брзо заронити у воду да га зграбе.

Предатори и претње албатроса

Пошто проводи толико времена плутајући у океану (где не живе велики месождери), албатрос има мало предатора, иако понекад лови малолетне јединке тиграсте ајкуле , а уведене врсте као нпр мачке и пацова понекад ће се почастити јајима албатроса.

Једини други значајан предатор је човечанство . Неки људи са Арктика могли су га ловити као важан извор хране на неплодном северу. Његово перје је такође било драгоцено у стварању луксузних шешира. Међутим, највећа претња његовом опстанку може бити смањење залиха хране као резултат прекомерног излова. Албатрос се суочава са сталном конкуренцијом људи за оскудне ресурсе у отвореном океану. Још једна претња је загађење мора које се акумулира у животној средини и полако се пење уз ланац исхране. Споро тровање може довести до абнормалног развоја, репродукције и евентуалне смрти.

Репродукција албатроса, бебе и животни век

Након дугих месеци на мору, албатрос ће мигрирати на удаљена острва и приобална подручја да би се размножавао. Албатрос је прилично избирљив у избору партнера. Пошто се многе врсте паре доживотно, не могу себи приуштити да изаберу погрешног партнера. Они изводе (у људском смислу) сложену песму и плес како би саопштили своју сексуалну доступност. Ово је праћено чувањем, буљењем, контактирањем налога, позивањем и приказивањем. Код младих птица овај ритуал мора бити усавршен и усавршен кроз године покушаја и грешака. На крају, сужава потенцијалне партнере на изабраног. Цео овај компликовани поступак је саставни део њиховог опстанка.

Након упаривања са партнером, албатрос се обично поставља за живот. Чак и ако пар има потешкоћа са зачећем, ретко ће раскинути. Пошто је веза прилично јака, они имају велико поверење једно у друго. Заједно инкубирају јаје, подижу младе и граде велико гнездо од траве, земље, жбуња, па чак и перја. Обично бирају место у високом делу са више углова приступа.

Након парења, оне производе само једно јаје по сезони парења и обично прескачу годину дана пре поновног размножавања. Млада кокошка се неколико месеци касније вади из јајета неразвијена и скоро све зависи од родитеља. У првим фазама свог живота родитељи смењују дужности заштите и путовања по храну. Пилићи се хране мешавином крила, рибе, лигњи и масти која се производи у стомаку од другог пробављеног плена.

Као резултат оскудног снабдевања поплавама, развој је спор и тежак. Проћи ће неколико недеља пре него што пиле буде довољно старо да се брани. Потребно је још три до 10 месеци пре него што се потпуно извија (што значи да стекне способност да лети) и почне да се лови. Тада млади албатрос проведе наредних пет до 10 година на мору и враћа се раси тек када достигне полну зрелост. Очекивани животни век албатроса је до 50 година, али је примећено неколико примерака са дужим животом. Многи албатроси не преживљавају стадијум малолетника.

Популација албатроса

Деценијама људског занемаривања албатрос је остао у лошем стању. Од свих врста које је навео ИУЦН Црвена листа, скоро сваки појединац је у неком својству угрожен. Лаисан албатрос, чији природни распон обухвата цео Тихи океан, је скоро угрожена врста са око 1,6 милиона зрелих јединки које још увек остају у дивљини. На другом крају спектра, критично угрожени албатрос Махали и Тристан албатрос имају само неколико хиљада чланова. Већина врста постоји негде између та два екстрема, са 10.000 до 100.000 преосталих зрелих јединки. На пример, џиновски лутајући албатрос је рањив са преосталих 20.000.

Стручњаци за животну средину верују да ће бити потребно боље управљање постојећим рибљим фондом да би се обновио број албатроса. Обнова станишта и забрана неких хемијских загађивача такође ће помоћи у том погледу. Није довољно да Сједињене Државе или било која појединачна држава делују. Пошто албатроси лутају по тако великим територијама (и зато што промене у једном делу океана могу пореметити друге делове), успех ће захтевати међународни напор.

Погледајте свих 57 животиња које почињу са А

Интерестинг Артицлес