Источна низијска горила

Научна класификација гориле источне низије

Краљевство
Анималиа
Врста
Цхордата
Класа
Маммалиа
Наручи
Примати
Породица
Хоминидае
Род
Горила
Научно име
Горила Беренгеи Грауери

Статус очувања гориле источне низије:

Угрожени

Источна низијска горила Локација:

Африка

Чињенице о источној низијској горили

Главни плен
Лишће, семе, биље
Станиште
Тропска шума и џунгле у планинским пределима
Предаторс
Човек, Леопард
Дијета
Свејед
Просечна величина легла
1
Начин живота
  • Друштвени
Омиљена храна
Оставља
Тип
Сисар
Слоган
У природи мање од 5000!

Физичке карактеристике гориле источне низије

Боја
  • Браон
  • Греи
  • Црн
Тип коже
Коса
Максимална брзина
25 мпх
Животни век
35 - 50 година
Тежина
204кг - 227кг (450лбс - 500лбс)
Висина
1,5м - 1,8м (5фт - 6фт)

„Највећи примати на свету.“



Једна од највећих подврста великих мајмуна, источна низијска горила једна је од две врсте горила које живе у Африци. Они су угрожене врсте , према недавним проценама, броји око 5.000 јединки које су остале у дивљини. Ове гориле су подложне криволову и постају жртве грађанских немира на њиховој територији.



Чињенице о источној низијској горили

  • Источне низијске гориле сунајвећи примати на свету.
  • Такође су познати каоСива гориланакон научника који их је открио.
  • Они су један однајинтелигентнија врста примата.
  • Они судруга најугроженија подврстагориле.
  • Група источних низијских горила назива се трупа, а предводи их А.крупан одрасли мужјак познат као сребрна горила.

Научно име гориле источне низије

Источне низијске гориле познате су и као Грауерова горила, по аустријском научнику Рудолпху Грауеру који их је открио почетком 1900-их. Грауер је место где је друга половина научног имена ове подврсте,Горила Беренгеи Грауери, долази из.Беренгеизначи планина Киву, па њихово научно име значи „Грауерова горила планине Киву“. Они су у стануЦхордатаа такође се сматрају приматима. Чланови врсте Цхордата су позванихордати, а овај Фил укључује све кичмењаке.

Изглед гориле источне низије

Ове гориле су масивне, јер су највећа врста примата на земљи. Мужјаци су обично већи од женки, а врста досеже око 450-500 лбс. То значи да источне низијске гориле теже мало мање од аутомата. Ове гориле могу бити високе 5-6 стопа. Имају велике главе у поређењу са остатком тела, као и јаке вилице и зубе. Као и друге гориле, они имају густ слој тамног крзна, осим лица и руку. Више воле да ходају около на зглобовима прстију.



За додатну заштиту и топлину, гориле имају дебели слој дермиса и епидермиса или унутрашњи и спољни слој коже. Такође на телу имају значајну количину масти.

Понашање гориле источне низије

Гориле су друштвене животиње, а источна низијска горила није изузетак. Дистрибуција горила је у чврсто повезаним породичним групама које се називају трупе или бендови. Ове трупе заједно путују, хране и одгајају своје младунце. Трупе предводи велика мушка горила, звана сребрњак. Такође садрже две или три женске гориле и њихове младунце, а такође могу укључити и неколико потчињених мушких горила. Иако су трупе обично мале, истраживачи су забележили групе до 30 појединаца. Ретко су у групи два вође сребрењака.

Гориле већину дана проводе једући и, супротно популарном веровању, нису агресивна или територијална бића. Иако сребрњаци имају доминантну лидерску позицију, која укључује парење са женама и упозоравање на претње, они су такође задужени за практичне одлуке. То укључује одлучивање о томе где се група храни, путује и спава.



Ови мајмуни су обично тихи, али су способни да вокализирају на много различитих начина. Снимљено је преко 25 различитих вокализација. Источне низијске гориле комуницирају користећи хуке, режање, лајање, вриштање и смех. Свака од њих има различито значење. Гориле су једна од најинтелигентнијих врста примата - чак их се може научити знаковном језику и познато је да користе алате за бољи приступ храни.

Станиште гориле источне низије

Ова врста гориле живи у источном делу Демократске Републике Република Конго (ДРЦ). Успевају у тропским низијама и прашуме . Њихов домет се драстично смањио у последњих неколико деценија. Распрострањеност горила је такође много ређа због фрагментације станишта. Некада су насељавали подручје од око 8.100 квадратних миља, величине државе Массацхусеттс. Сада насељавају око 4.600 квадратних километара. Многи национални паркови покривају источна низијска станишта горила, попут Национални парк Кахузи-Биега и Национални парк Маико . Постоји и неколико резервата за дивље животиње посвећене очувању станишта горила.

Дијета горила из источне низије

Источне низијске гориле су свеједи, уживају и у биљној и у инсектној исхрани. Они углавном једу воће, али такође једу бобице, лишће и орашасте плодове. Што се тиче инсеката, више воли источна низијска горила термити и мрави . Повремено ове гориле нападају мале глодаре или гуштери . Познато је да путују велике даљине у потрази за храном.

Њихове моћне чељусти омогућавају им да једу влакнасту и жилаву вегетацију. Такође ретко пију воду директно, јер већина воде коју конзумира потиче из биљака које једу. Одрасле гориле треба да поједу око 18 кг хране дневно.

Предаторс и претње источне низијске гориле

Потпуно одрасла горила одрасла се суочава са неколико претњи предатора. Само веће животиње, као нпр леопарди и крокодили , представљају претњу за одрасле источне низијске гориле.

Људи су далеко највећа претња овој животињи. Губитак станишта услед рударства и грађанских немира у ДРК утицао је на ову врсту. Они такође постају жртве криволова, чак и у националним парковима чији је циљ да их заштите. Побуњеници и криволовци нападају ова подручја да би ловили гориле. Организације попут Светског фонда за дивље животиње интервенисале су да помогну парку да поврати контролу над земљиштем, али континуирани грађански немири на том подручју отежавају очување. Источна низијска горила сматра се угрожен врста према Црвеној листи Међународне уније за заштиту природе.

Репродукција гориле источне низије, бебе и животни век

Једном када постану довољно стари, око половине свих мушких горила напустиће своју родну групу када достигну полну зрелост, око 15 до 20 година. Путују са другим мушким горилама, или понекад путују сами, све док не успоставе харем жена. Као и друге врсте горила, и мужјак сребрноребрне источне низијске гориле рутински се пари са женкама у трупи и једини је мушкарац коме је то дозвољено. Они стварају јаке везе са женским члановима, тако да је мање вероватноћа да ће жене напустити. Сребрни мужјаци обично остају са истом групом женки током живота, осим ако их не претекне конкурентски мужјак. Борбе између мушких горила за владавину харемом су интензивне и могу се завршити смрћу. Источне и западне сорте низијске гориле не могу се међусобно парити.

Младе гориле називају се бебама. Период трудноће женки је око 8,5 месеци. Бебе ће прве три године свог живота спавати у истом гнезду као и њихова мајка и настављају да остану у групи док не достигну полну зрелост. Синови мужјака сребрњака понекад могу да преузму групу касније у свом животу. Женке често рађају само по једног младунца, а стопа смртности новорођенчади међу младим горилама је веома висока. Бебе могу самостално пузати око себе када напуне 9 недеља, а ходати када имају 35 недеља.

У дивљини, источне низијске гориле могу достићи 30-40 година. У заточеништву гориле могу да доживе и 60 година.

Становништво источне низијске гориле

Током последњих 30 година, популација источних низијских горила опала је за преко 50%. Процењује се да у природи остаје само око 5.000 јединки. Тачно бројање становништва је тешко постићи због грађанског рата у ДР Конгу.

Источне низијске гориле у зоолошком врту

Већина горила које се налазе у зоолошким вртовима су западне низијске гориле, које нису толико угрожене као њихови источни рођаци. Неки зоолошки вртови, попут Зоолошки врт у Сан Дијегу , имају програме очувања у централној Африци који помажу у заштити свих врста горила. Зоолошки врт у Сан Дијегу такође води програм рециклирања мобилних телефона који садрже метале који се ваде на територији источне низијске гориле. Овај програм помаже у спречавању копања нових метала, што смањује губитак станишта и лов на врсте.

У заточеништву су само две источне низијске гориле, обе су жене. Они живе у Зоолошки врт у Антверпену у Белгији и носе имена Вицториа и Амахоро.

Прикажи све 22 животиње које почињу са Е.

Занимљиви Чланци