Дивовски афрички копнени пуж

Научна класификација дивовских афричких пужева

Краљевство
Анималиа
Врста
Мекушци
Класа
Гастропода
Наручи
Ацхатиноидеа
Породица
Ацхатинидае
Род
Ацхатина
Научно име
Ахатина Фулица

Статус очувања дивљих афричких копнених пужева:

Најмање брига

Дивовски афрички копнени пуж Локација:

Африка

Огромне чињенице о афричком копненом пужу

Главни плен
Лишће, поврће, воће, цвеће
Станиште
Влажна шумска подручја
Предаторс
Дивље мачке, птице, људи
Дијета
Биљојед
Просечна величина легла
200
Начин живота
  • Самотан
Омиљена храна
Оставља
Тип
Мекушац
Слоган
Највећа врста пужева на копну!

Физичке карактеристике дивовског афричког копненог пужа

Боја
  • Браон
  • Жута
  • Нето
Тип коже
Хард Оутер Схелл
Максимална брзина
0 мпх
Животни век
3-10 година
Тежина
250-450г (8,8-15,9оз)

Дивовски афрички копнени пуж је највећа врста пужева која се налази на копну и обично нарасте на око 20 цм дужине. Дивовски афрички копнени пуж пореклом је из шумских подручја Источне Африке, али је уведен у Азију, Карибе и на бројна острва у Тихом и Индијском океану.



Огромни афрички копнени пуж углавном се сматра штеточином, јер ће ови пужеви јести готово све вегетаријанске производе које могу наћи, а показали су се прилично разорним у окружењу усева и дивљег цвећа. Познато је и да огромни афрички копнени пужеви носе паразите и да их је илегално држати као кућне љубимце у неким земљама попут САД-а.



Дивовски афрички копнени пуж пореклом је из влажних шумских подручја, али се данас може наћи у пољопривредним подручјима, приобалном земљишту, природној шуми, засађеним шумама, грмљу, урбаним подручјима и мочварама. Сматра се да је гигантски афрички копнени пуж врло инвазивна врста и велике колоније копнених пужева могу се створити од само једне јединке.

Дивовски афрички копнени пужеви имају и мушке и женске репродуктивне органе. Иако се џиновски афрички копнени пужеви првенствено паре једни са другима, у изолиранијим регионима гигантски афрички копнени пуж је способан да се сам репродукује. Дивовски афрички копнени пуж сваке године одлаже око 6 квачила јаја, одлажући у просеку 200 јаја по кваци. Отприлике 90% излега пужева преживи, што значи да се подручје без пужева може брзо напасти.



Дивовски копнени пужеви активни су током ноћи и дневне сате проводе сигурно закопани под земљом. Дивовски афрички копнени пужеви достигну своју одраслу величину када напуне 6 месеци и иако се њихов раст у овом тренутку успорава, џиновски афрички копнени пужеви никада не престају да расту. Већина гигантских афричких копнених пужева достиже старост између 5 и 6 година, али познато је да су неки гигантски афрички копнени пужеви старији од 10 година.

Током периода екстремне суше, гигантски афрички копнени пуж прелази у аестивацију (летњи сан). Дивовски афрички копнени пуж затвара се унутар своје шкољке да би задржао воду, а џиновски афрички копнени пужеви то чине око 3 пута годишње, у зависности од подручја у којима насељавају.

Погледајте свих 46 животиње које почињу са Г.

Извори
  1. Давид Бурние, Дорлинг Киндерслеи (2011) Животиња, коначни визуелни водич кроз дивље животиње света
  2. Том Јацксон, Лоренз Боокс (2007) Светска енциклопедија животиња
  3. Давид Бурние, Кингфисхер (2011) Тхе Кингфисхер Анимал Енцицлопедиа
  4. Рицхард Мацкаи, Университи оф Цалифорниа Пресс (2009) Атлас угрожених врста
  5. Давид Бурние, Дорлинг Киндерслеи (2008) Илустрована енциклопедија животиња
  6. Дорлинг Киндерслеи (2006) Дорлинг Киндерслеи Енциклопедија животиња

Занимљиви Чланци