Гроусе

Научна класификација Гроусе

Краљевство
Анималиа
Врста
Цхордата
Класа
Птице
Наручи
Галиформе
Породица
Пхасианидае
Род
Тетраонинае
Научно име
Тетраонинае

Статус очувања тетреба:

Најмање брига

Локација гроусе:

Европа

Чињенице о гроусеу

Главни плен
Инсекти, ораси, семе, бобице
Специфичност
Дуго репно перо и пернате ноге и прсти
Распон крила
45цм - 101цм (22ин - 40ин)
Станиште
Шума, шипражје и травнате равнице
Предаторс
Фок, Линк, птице грабљивице
Дијета
Свејед
Начин живота
  • Стадо
Омиљена храна
Инсекти
Тип
Бирд
Просечна величина квачила
8
Слоган
Пернате ноге и прсти!

Физичке карактеристике тетреба

Боја
  • Браон
  • Жута
  • Нето
  • Плави
  • Црн
  • бео
  • Зелена
Тип коже
Перје
Максимална брзина
6 мпх
Животни век
1 - 10 година
Тежина
0,3 кг - 6,5 кг (0,6 лбс - 14 лбс)
Дужина
31цм - 95цм (12ин - 37ин)

Птичја врста са перјем на ноздрвама, ногама и стопалима!



Груби су средње велике здепасте птице које живе на северној хемисфери. Њихово перје подсећа на њихово станиште. Ово перје им обезбеђује камуфлажу и помаже им да преживе. Гроусе су уско повезани са пилићима, ћуркама и фазанима. Око осам милиона ових птица с планинске дивљачи сваке године се лови за храну или спорт у својим травнатим и шумовитим стаништима.



Најважније чињенице о гроусеу

  • Груда има перје на ноздрвама, ногама и стопалима
  • Женка кокоши тежи отприлике упола мање од мужјака
  • Сваке године у легалним ловима убије се око осам милиона тетреба

Гроусе научно име

Терени су део реда галиформи и породице Пхасианидае. Научно име птице је Тетраонинае. Ово име потиче од латинске речи тетрао-, што значи „врста ловне птице“ и -идае, од старогрчког израза „изглед“.

У САД-у и Канади постоји око 10 врста тетреба. Ту спадају плави тетреб, смреков тетреб, грубави тетреб, оштрорепи и жалфије. Такође су обухваћени већи и мањи преријски пилићи, врба, камена и белорепа.

Изглед и понашање тетреба

Груби су пунашне птице које првенствено успевају на земљи, где се гнезде у високим травама и другом покривачу тла. Они могу клизити у ваздуху на кратким удаљеностима када су узнемирени и да побегну од предатора. Смеђе, сиво и црвено перје штите птице од временских неприлика и маскирају их у њиховој околини. Перје им расте преко ноздрва, ногу и прстију како би им помогло да се загреју и путују преко снега. Птице такође имају дебеле вратове, дуге ноге и кратке, заквачене кљунове.

Већина тетреба нарасте само до чак 30 центиметара висине. Али дрвени тетреб у Европи и Азији може нарасти и до 100 центиметара. Највећи северноамерички тетреб је жалфије, често нарасте на 62 до 70 центиметара. Ово је мање од гусака и приближно исте величине као пилетина. Мужјаци су обично дупло већи од женки у одраслој доби.

Шумски тетријеб живи углавном сам и са својим пилићима. Кокошје гнездо јаја или група пилића назива се квачило. Преријски гроусе су више друштвени и не смета им међусобно упознавање у њиховом станишту. У јесен и зими, арктички и тундри који живе у јатама формирају јата до 100 птица. Већина мужјака се пари са више женки, осим врба тетријеба који узима само једног партнера истовремено.



Станиште тетријеба

Једна или више врста тетреба живи у већини типова станишта у Северној Америци. У Сједињеним Државама настањују се свуда, од субарктичких региона Аљаске до тексашких прерија. Гроусе живе у тундри, пустињи, травњацима, умереним шумама и бореалним шумама. Неке врсте тетреба такође живе у Европи и Азији. Ову породицу птица називају и брдским птицама, јер не бораве у воденим стаништима мочварних дивљачи, као што су патке и гуске.

У зависности од тога где живе, тетреби се обично гнезде у високим травама или на поду шума. Гроусе који живе у снежним крајевима роне и рове се под снегом да би живели. Њихова телесна топлота помаже им да створе лепо упаковано склониште налик иглуу које остаје топлије од спољног ваздуха.

Мушки тетреб обично одржава територију између 10 и 50 хектара. Не желе друге мушкарце у близини. Женке тетреба лутају на око 100 хектара. Женкама не сметају друге тетребе на истом земљишту.

Гроусе су углавном неселивке. То значи да живе у једном станишту током целе године. Али грумен или снежни тетреб мигрира у северозападне државе или ниже узвишења током зиме из свог арктичког станишта у топлој сезони.

Гроусе се широко лови због меса. У Северној Америци и Европи уобичајена је пракса да ловачке групе узгајају тетребе дајући птицама земљиште да успијевају. Ова полузаштићена станишта пружају простор ловцима да прате и „испиру“ поједине зреле птице током лова.

Дијета од тетријеба

Груби су свеједи. Они једу углавном вегетацију, али понекад се хране инсектима, пауцима, црвима, гуштерима, змијама, јајима, пужевима или малим глодарима. Њихова омиљена храна су траве, воће, бобичасто воће, ораси, изданци, цвеће и семе које се накупљају са шумског дна или другог станишта. Такође воле зимско грожђе, зимницу, јабуке и детелину.

Неке врсте тетреба уживају да једу иглице зимзеленог дрвећа. Многе шуме дају им бескрајне залихе ових игала које друга створења игноришу. Мудрични тетреб зимски јеловци једе само зими и склоништа испод њега. У топлим месецима жалфија је такође главни део њихове прехране.

Гроусе намјерно једу пијесак или неку другу ситну храну. То им помаже да пробаве неке од грубих биљака које једу.

Груби грабљивци и претње

Ругови успевају у суровим зимама где многе друге птице не. Такође имају пунашна, месната тела која чине одличан оброк за људе и животиње. То птице чини привлачним многим четвороножним предаторима. Ту спадају лисице, вукови, дивље мачке и рис. Велике птице грабљивице такође једу тетребе, а змије њихова јаја.

Људи сваке године лове само осам милиона тетреба у Америци. Срећом, многи од ових лова се одвијају на земљама где фармери излежу тетребе како би повећали број становништва. У дивљини, тетреб има велике канџе, што значи много јаја и пилића свакој мајци. Ово помаже да се ловцима не спречи да птице нестану.

Глобално загревање и губитак станишта највеће су претње за тетребе. Глобално загревање изазива промене температуре које погађају ове птице. Рано пролећно време, екстремне врућине и јака киша могу да убију младунце и целу популацију. Рано пролеће узрокује проблеме са биљним циклусом, што доводи до тога да им залихе хране рано понестане.

Губитак станишта се дешава када људи граде градове у којима су некада постојале шуме, прерије или травната земљишта. То гура птице из њихових природних крајева на мање погодна места на којима не могу напредовати. Пољопривредни и шумски пожари такође им одузимају станиште.

Научници раде на начинима како да тетреби задрже станиште. Један од највећих начина да им се помогне је како чувамо шуме и обнављамо дрвеће.



Репродукција тетреба, бебе и животни век

Мужјаци тетријеба свих врста, осим једног парења са више женки одједном. Једино врба тетријеб има једног партнера у сезони. Да би се такмичили за своје парњаке, мужјаци тетоважа изводе удварања у зору и сумрак сваког пролећа. Плешу и шепуре се, пухају по перју и бубњају крилима по обореним балванима. Пилићи мужјака жалфије и прерије надувају ваздушну врећу јарких боја како би се показали и женкама. Понекад се мушкарци боре да се такмиче за жене.

Женке граде гнезда у земљи. Проналазе природно умакање на површини тла заклоњено покривачем тла попут трава или шумара. Ово гнездо постављају биљним материјалом, попут лишћа и гранчица.

Отприлике недељу дана након парења, женке тетреба почињу да полажу јаја која изгледају као мања пилећа јаја. За сваки дан или два положи само један. Изгубљена или сломљена јаја може заменити новим. Кад заврши, има квачило између пет до 12 јаја. Ако све буде у реду, сваки од ових излази 21 до 28 дана касније.

Пилићи напусте гнездо одмах након излегања. Мајка тетреба чува своје легло. Мајка штити младе од предатора и других претњи. Води их на добра места за исхрану, где пилићи морају пронаћи храну за биљке или инсекте. Мужјаци врбових тетреба помажу својим пријатељима да заштите своје бебе. Али за друге врсте, мужјаци не брину о младима.

Када пилићи напуне две недеље, имају крила и могу да лете у малим рафалима. Али они остају у гнезду и око мајке док на јесен не достигну величину и тежину одрасле особе. То је око 12 недеља старости.

Гроусе се могу прво парити када напуне неколико година. Већина северноамеричких тетреба живи седам или осам година у дивљини. Неки живе чак 11 година. Али хладно време и болести могу да убију чак три на сваке четири младе тетребе сваке године.

Популација тетреба

Из сезоне у сезону и из године у годину, број тетреба који живе у свету варира у великој мери. Оштре зиме, неповољна годишња доба или болести могу довести до смањења броја становника за хиљаде. После сваке сезоне лова, има на милионе птица мање него само претходних месеци. Али тетреб се добро враћа. Имају мноштво јајашаца и могу се други пут угнездити у сезони парења, ако се изгуби први сет јајашаца.

У Северној Америци има око 15 тетреба по миљи земље. Ружа жалфије је најосетљивија на губитак станишта у Америци. Данас у САД има само осам милиона жалфије. Иако није наведен као угрожен, жалфија је „ скоро угрожени ”Врста. Наредба Трампове администрације отворила је 2019. године станиште жалфије на западу Сједињених Држава за бушење нафте. Ова акција угрожава станиште милиона тетреба жалфије, а многи научници очекују да ће бушење узроковати одлазак жалфије жалфије изумрли .

Погледајте свих 46 животиње које почињу са Г.

Занимљиви Чланци