Гривасти Вук

Научна класификација Манед Волф

Краљевство
Анималиа
Врста
Цхордата
Класа
Маммалиа
Наручи
Царнивора
Породица
Цанидае
Род
Цхрисоцион
Научно име
Цхирсоцион брацхиурус

Статус заштите гриваног вука:

Скоро угрожени

Манед Волф Локација:

Јужна Америка

Забавна чињеница о гривом вуку:

Упркос свом имену, гриви вук заправо није вук.

Чињенице о гривом вуку

Плијен
Мале до средње животиње, укључујући глодаре, птице, рибе и зечеве; биљне материје, укључујући кртоле, воће и шећерну трску
Име Јанга
Пуп
Групно понашање
  • Самотан
Забава чињеница
Упркос свом имену, гриви вук заправо није вук.
Процењена величина становништва
23.600
Највећа пријетња
Уништавање станишта
Најизразитија карактеристика
Црвенкасто смеђе или златно наранџасто крзно са црном гривом
Период трудноће
60 до 65 дана
Величина легла
2 до 6 младунаца
Станиште
Полуотворена станишта као што су травњаци, шуме и прерије за шипражје
Предаторс
Јагуари и пуме
Дијета
Свејед
Начин живота
  • Ноцтурнал
  • Сумрак
Уобичајено име
Гривасти Вук
Број врста
1
Локација
Централна и источна Јужна Америка
Група
Сисари

Физичке карактеристике гривог вука

Боја
  • Браон
  • Црн
  • Наранџаста
Тип коже
Крзно
Максимална брзина
47 мпх
Животни век
12 до 15 година
Тежина
51 килограма
Висина
35 инча
Дужина
39 инча (додатних 18 инча, укључујући реп)
Старост полне зрелости
1 година
Доба одвикавања
4 месеца

'Највећи канид у Јужној Америци.'



Гривасти вук се налази у Аргентини, Бразилу, Парагвају и другим земљама источне и централне Јужне Америке. Имају веома дуге и мршаве ноге, што их чини највећим псима у Јужној Америци. Због дугих ногу изгледају попут лисице на штулама. Поред ових изразитих ногу, гриви вукови имају и врло лако препознатљиву црну гриву. Њихово крзно је црвенкасто-смеђе или златно наранџасте боје.



Ови каниди су усамљене животиње. Не лове у чопорима, за разлику од многих других очњака. Могу се наћи у травњацима, саванама, мочварама, шумама и мочварама.

Невероватне чињенице о гривом вуку

• Гривасти вук није вук или лисица. Уместо тога, то је једина врста у роду Цхрисоцион.
• Ове животиње комуницирају обележавањем своје територије урином или гласним лајањем.
• Поред лова на мале животиње, једу воће и поврће.
• Вукови с гривом живе у просеку 12 до 15 година.
• Губитак станишта је највећа претња са којом се ове животиње суочавају.



Научно име Манед Волф

Научно име Манед Волф је Цхирсоцион брацхиурус. Цхирсоцион, што значи златни пас, род је којем животиња припада. То је једина врста у роду. Брацхиурус се односи на реп Манед Волф. Они су део класе Маммалиа и породице Цанидае.

Изглед и понашање гривог вука

Крзно ових канида је златно наранџасте до црвене / црвенкасто-смеђе боје. Као што им само име говори, имају и црну гриву због које их је лако препознати. Гривасти вукови такође имају врло дуге црне ноге. Верује се да су ове дуге ноге понекад називане штулама, прилагођавање врло високим травњацима у њиховом станишту. Заправо, ове животиње су највише од свих дивљих канида.

Одрасли теже око 51 килограм, што је приближно тежина велике вреће псеће хране. Њихово тело је дугачко око 39 центиметара од главе до позади. Њихов реп додаје још 18 инча или тако нешто њиховој укупној дужини. Гривасти вукови су високи око 35 центиметара. Поред тога, то су врло велике уши дуге око 7 инча.



Док сиви вукови, афрички ловачки пси и већина других врста канида чине чопоре, гриви вук је усамљено биће. Најчешће ће ловити сами. Они су крепускуларне животиње, што значи да су најактивнији током сумрака (између 8:00 и 10:00 и 20:00 и 22:00).

Ови каниди комуницирају помоћу урина. Користе га за обележавање места на којима је сахрањена њихова лепота и њихове ловне стазе. Мирис њиховог урина је врло препознатљив и лако га је препознати; многи људи верују да мирише слично канабису.

Вук с гривом (Цхрисоцион брацхиурус) у шетњи травом
Вук с гривом (Цхрисоцион брацхиурус) у шетњи травом

Станиште гривог вука

Ове животиње се налазе у централној и источној Јужној Америци. Неке од земаља које насељавају укључују Бразил, Парагвај, Аргентину, Уругвај, Перу и Боливију. Вукови с гривом живе у церраду, што је највећи биом пронађен у Јужној Америци. Овај биом чине травњаци, шуме (мокре и суве), мочваре, мочваре и саване. Такође је могуће пронаћи ове каниде у лову на пашњацима око пољопривредног земљишта, мада неће ловити сточну стоку.

Дијета о гриваном вуку

Вукови с гривом су свеједи, што значи да једу и биљке и животиње. Биљке могу да чине 50% или више њихове прехране. Неке од вегетација које уживају једу укључују воће, поврће, шећерну трску и кртоле. Једна од њихових омиљених намирница је лобеира. Лобериа значи „воће света“ и мала је бобица која подсећа на парадајз.

Такође лове како би уловили мале и средње животиње. Неке од животиња које лове укључују зечеви , мишеви и других глодара, пампас јелена, армадиллос , и џиновски мравоједи . У лову на храну, својим великим ушима пажљиво ослушкују звукове животиња. Закретаће уши како би боље чули. Кад нешто чују, ногама тапкају по земљи како би извукли свој плен.

Начин који користе за хватање плена може се разликовати, у зависности од тога коју врсту животиње лове. На пример, насрћу на мање животиње које можда беже, копају како би пратили плен или скачу горе да ухвате инсекте или птице. Њихове дуге ноге помажу им да се брзо крећу како би успешно ухватили свој плен.

Манед Волф грабљивци и претње

Вукови с гривом суочавају се са неколико претњи, како од њихових природних предатора, тако и од људи. Велике мачке их плене. Тхе Јагуар је њихов највећи предатор, али Пумас а друге мачке такође су познате у лову на гриве вукове.

Вукови с гривом такође оболевају од парвовируса, вируса беснила, вируса куге и аденовируса паса. Ове болести су резултат њиховог дељења територије са домаћим псима. Животиње могу убити и гигантски бубрежни црви. Овај паразит је округла глиста која напада бубреге животиње.

Људи такође представљају претњу гривљеним вуковима. Ловили су их у различитим деловима Бразила због делова тела. Њихове очи су, посебно, требале бити привјесци за срећу. Иако су сада заштићени законима који забрањују лов, неки људи и даље покушавају да убију ове животиње.

Друга велика опасност за ове животиње је губитак станишта. Људи који развијају земље у којима гриви вук живи и лови резултирају мање простором за живот за њих и смањеним животињама које могу плијенити у неким областима. Убијају их и судари аутомобила.

Иако се гриви вукови не сматрају угроженима, постоји забринутост да се њихов број смањује. Међународна унија за заштиту природе (ИУЦН) класификовала је вукове гриве као скоро угрожени .

Репродукција гривог вука, бебе и животни век

Сезона парења ових канида је између новембра и априла. Женке улазе у еструс само једном годишње. Еструс је скуп физиолошких промена у женском телу које се јављају због присуства репродуктивних хормона.

Током удварања, мушкарци прилазе женама и укључују се у аногениталну истрагу. Период еструса женке траје четири дана. Током овог периода долази до копулације. На крају четири дана, мушкарац и жена ће се укључити у 15 минута односа. За разлику од неких других животиња, мужјаци гривастих вукова такође производе сперму само током сезоне парења.

Период трудноће траје између 60 и 65 дана. У сваком леглу ће се родити два до шест штенаца. Кад су први пут рођени, штенад је врло мали; тешки су само око 1 килограма. Првих 10 недеља или тако некако, штенад ће имати црно крзно. После овог времена постаће црвена. Очи им се неће отворити док не напуне око 9 дана.

Штенад зависе од родитеља у храни током прве године. Доје се до навршених 4 месеца старости. Након што напуне 3 недеље, штенад такође добијају повраћену храну од родитеља. Иако мужјаци могу пружити одређену помоћ у бризи за младе, женке су првенствено одговорне за овај задатак.

Иако тачан животни век дивљих гривастих вукова није познат, научници процењују да имају просечан животни век између 12 и 15 година. Једна Манед Волф у зоолошком врту у Сао Паулу наводи се да је живео 22 године.

Популација гривог вука

Нажалост, претње са којима се суочавају ове животиње узрокују смањење њихове популације. Процењује се да је у природи остало око 23.600 гриваних вукова. Имају статус заштите скоро угрожени .

Погледајте свих 40 животиње које почињу са М.

Честа питања о Манед Волфу (најчешћа питања)

Да ли су гривасти вукови месождери, биљоједи или свеједи?

Гривасти вукови су свеједи. Осим што лове мале и средње животиње, једу и биљке.

Шта је гривасти вук?

Манед Волф је највећи пас пронађен у Јужној Америци. Гривасти вукови изгледају слично лисицама. Међутим, они нису у истом роду као лисице или вукови. Имају црвени / црвенкасто-смеђи или златно наранџасти капут, дуге црне ноге и црну гриву. Они су усамљена животиња која се може наћи на травњацима, мочварама, мочварама, шумама и саванама.

Колико је висок гриви вук?

Вукови с гривом могу бити високи и до 35 центиметара. Имају веома дуге ноге и упоређивани су са лисицом на штулама.

Где живе гриве вукови?

Вукови с гривом живе у централној и источној Јужној Америци. Могу се наћи у Бразилу, Парагвају, Аргентини, Боливији и Перуу. Унутар ових земаља живе у мочварама, мочварама, шумама, саванама и травњацима.

Шта једе гриви вук?

Као свеједи, гривасти вукови једу и биљке и животиње. Једу лобеиру, бобицу сличну парадајзу, остало воће и поврће. Они лове мале и средње животиње, укључујући зечеве, глодаре, птице, рибе и инсекте.

Да ли је гривасти вук угрожен?

Гривасти вукови се тренутно не сматрају угроженима. Међутим, њихова популација се смањује и многи су забринути за своју будућност. Тренутно су на листи Међународне уније за заштиту природе (ИУЦН) као готово угрожене.

Колико штенаца имају гривасти вукови?

Легло гривастих вукова обично има између 2 и 6 штенаца.

Да ли гривасти вукови нападају људе?

Осим ако се не осете угроженим, гриви вук неће нападати људе. Они су стидљиви и у већини случајева ће трчати кад виде човека.

Извори
  1. ЕОЛ, доступно овде: хттпс://еол.орг/пагес/328686
  2. Википедиа, Доступно овде: хттпс://ен.википедиа.орг/вики/Манед_волф#Хунтинг_анд_территориалити
  3. Смитхсониан'с Натионал Зоо & Цонсерватион Биологи Институте, Доступно овде: хттпс://натионалзоо.си.еду/анималс/манед-волф#:~:тект=Тхе%20тотал%20популатион%20ис%20белиевед,маин%20тхреат%20то%20манед% 20 вукова.
  4. Ворлд Ланд Труст, доступно овде: хттпс://ввв.ворлдландтруст.орг/специес/маммалс/манедволф/
  5. Роаринг Еартх, доступно овде: хттпс://роаринг.еартх/неитхер-фок-нор-волф/

Занимљиви Чланци