Планински лав

Научна класификација планинског лава

Краљевство
Анималиа
Врста
Цхордата
Класа
Маммалиа
Наручи
Царнивора
Породица
Фелидае
Род
Цоугар
Научно име
фелис ​​цонцолор

Статус заштите планинског лава:

Најмање брига

Моунтаин Лион Локација:

Централна Америка
Северна Америка
Јужна Америка

Чињенице о планинском лаву

Главни плен
Јелен, Елк, Даброви
Величина легла
3
Станиште
Шумски и планински крајеви
Предаторс
Човек, Гризли Медвед
Дијета
Месојед
Начин живота
  • Самотан
Омиљена храна
Јелен
Тип
Сисари
Порекло
3
Слоган
Нема правих природних предатора!

Физичке карактеристике планинског лава

Боја
  • Браон
  • Црн
  • Тако
Тип коже
Крзно
Максимална брзина
30 мпх
Животни век
10-20 година
Тежина
29-90 кг (64-198 фунти)

„Може да скочи до висине двоспратнице!“

Планински лав је велика, мачкасто обојена врста мачака пореклом из Северне Америке, Централне Америке и Јужне Америке. У Сједињеним Државама ове мачке живе првенствено у западним државама и на Флориди. Такође названи именом пума, пума, катамаунт и пантера, планински лавови успевају на многим стаништима. Они живе у више географских подручја од било ког другог сисара западне хемисфере, осим људи.



Најважније чињенице о планинском лаву

  • Плачи као кућне мачке:Планински лавови не ричу, већ користе изразити планински лав како вриште, реже, сикће, мијауче и мука.
  • Промена боје очију:Младунци се рађају са плавим очима које до 16 месеци прелазе у жуте
  • Усамљени живот:Ови лавови више воле да живе сами на око 30 квадратних километара територије
  • Брзи тркачи:Могу да трче брзином до 50 миља на сат

Планински лав научно име

Научно име планинског лава јеПума цонцолор, од шпанске речи пума латинског порекла. Име у преводу значи „планински лав“ на шпанском, француском, немачком и другим језицима заснованим на латинском. Врста велике мачке јеЦхордата, у класиМаммалиа, редЦарнивора, породицаФелидаеи родаЦоугар. Рани шпански истраживачи Америке називали су мачку „леон“, што значи лав и „гато монте“, што значи планинска мачка. Инке су је назвали „пума“, док су га рани јужноамерички Индијанци назвали „цугуацуарана“, од чега долази реч „цоугар“. Већина научника више воли да ове мачке назива „пумама“. Ове мачке имају око 40 имена на енглеском језику, укључујући пантер, пума, пума, катамаунт, сликар, врисак планине, црвени тигар, мексички лав и амерички лав. Шест подврста живи у Северној Америци, Централној Америци, источној Јужној Америци, северној Јужној Америци, централној Јужној Америци и јужној Јужној Америци.



Изглед и понашање планинског лава

Ови грабежљивци веома личе на велике кућне мачке кратке длаке. Имају мале главе кратких лица. Уши су заобљене и мале. Њихова тела су дугачка и углађена, са дугим вратовима и реповима. Пума ноге су моћне, прилагођене брзом повећању брзине и створене за набијање. Зуби мачака уграбе свој плен, цепају и режу месо.

Просечни планински лав се креће од око 3’3 ’дужине до око 5’5 ″. Али са реповима, неки мужјаци имају дужину од девет стопа, а жене до седам стопа. Мачке стоје између два метра и 2’6 ″ од земље до рамена. У одраслој доби, женке теже од 80 до 100 килограма, а мужјаци од 125 до 160 килограма. Боја планинског лава у Сједињеним Државама најчешће је препланула. Широм Америке њихова боја се креће од смеђе боје до плавкасто сиве. Њихови стомаци, унутрашње ноге и грла увек су светлије боје, а нос и реп имају црне или тамне ивице. Бебе се рађају са тачкама које их камуфлирају у дивљини. Та места бледе око шест месеци. Њихове плаве очи такође се мењају у жуте до 16. године живота.



Планински лавови су по природи усамљени. Понекад деле територију са једном другом пумом, али више воле подручје од 30 квадратних километара да би је назвали својом. Неки планински лавови одржавају територију до 125 квадратних миља. Живе у стаништима свих врста на западној хемисфери, од планинских предела до мочвара Флориде. Људи ретко виђају планинске лавове, јер ове животиње више воле да остану скривене. Али они су скривена створења која вребају свој плен. Пуме су врло интелигентне. Избегавају људе кад год је то могуће.

Планински лавови су на врху ланца исхране. Они одржавају популацију јелена у равнотежи и чак помажу у смањењу броја саобраћајних незгода у којима учествују јелени. Иако ће смеђи медведи убити и појести планинске лавове, понекад лавови побеђују у борбама против ових џиновских медведа. Људи и домаће животиње морају пазити на планинске лавове када пређемо у њихова станишта. Пума избегава људе кад год је то могуће. Али људи понекад прелазе своје стазе на планинарским стазама или у дивљини.

Станиште планинског лава

Планински лавови живе широм Америке, од канадског Јукона до субтропа Јужне Америке. Ниједан други амерички сисар, осим људи, не простире се на тако широком копну. Могу да живе у готово било којој врсти станишта, као што су планине, мочваре, шуме и пустиње, такође од подручја морског нивоа до највиших планинских врхова прекривених снегом. Иако више воле 14 западних држава Сједињених Држава, пума у ​​САД-у се такође налази у малом броју на Флориди. Ове мачке повремено лутају чак и до североисточних држава. Планински лавови живе у областима са густим грмљем, подрастом и другим биљним светом. Ако се осећају угрожено, напуштају то подручје. Просечни животни век дивљег планинског лава је око десет година. Али у зоолошким вртовима многи живе 20 или више година. Због спортског лова у неким регионима, мачке у тим областима живе тек око пет година.



Током свог живота, планински лавови више воле да живе сами. Само због парења и родитељства крше ово правило. Своју територију обележавају мокрењем на гомиле лишћа, борових иглица или траве и дрвећи канџама. Ово говори осталим лавовима да се клоне. Ако још један лав пређе на територију, њих двојица ће се борити до смрти ако је потребно. Боја длаке мачака варира од региона до региона. Тамо где живе одређује ову боју. Способношћу да се уклопе у своју околину, планински лавови лако плијене јелене и мале сисаре.

Једу којоте, ракуне, зечеве и дикобразе. Да би сачували свој убијени плен и заштитили га од смећа, сахрањују га и враћају се да би се од њега хранили неколико дана. Велике задње ноге планинских лавова имају већу мишићну масу од предњих ногу. То им омогућава да скоче до 18 стопа на дрво и 20 метара горе или низ брдо. Трче врло брзо, са флексибилном кичмом која им омогућава да промене смер и брзо се крећу око препрека. Велике шапе држе их стабилно, са оштрим канџама за одбрану и напад на плен. Оштар вид помаже им да пронађу свој плен.

Предатори и претње

Највеће претње планинским лавовима су људи. Ове мачке су главни грабежљивци, при врху ланца исхране. Понекад их убије смеђи медвед или као део територијалних борби са другим планинским лавовима. Планински лавови су некада живели од источне обале Америке до западне обале. Али људи су се плашили великих мачака и веровали су да су предатори стоке. Тако су до 1940-их многе државе плаћале благодати за убијање лавова. Свака кожица једном је донела награду од 25 до 35 долара. Ово је знатно смањило њихов број, ограничавајући популацију мачака углавном на западну обалу и мали број на Флориди. Упркос законима који су на снази у многим деловима САД, неки људи и даље илегално хватају, трују и пуцају у лавове из вида. Лов је у неким државама још увек легалан у многим државама, попут Јуте, Ајдаха, Вајоминга, Монтане, Колорада, Новог Мексика, Небраске, Северне Дакоте, Јужне Дакоте, Неваде, Аризоне, Тексаса, Вашингтона и Орегона.

Репродукција планинског лава, бебе и животни век

Женке планинских лавова могу се парити са неколико мужјака у једној репродуктивној сезони, која се назива еструс. Типично, женка више воли да се пари са мужјаком са преклапајуће територије. Три до 10 дана периода парења једини су пут када људи виде мужјаке и женке заједно. У супротном остају усамљене животиње и избегавају контакт. И код жена и код мушкараца, полна зрелост наступа са око једне до 2,5 године.

Женке не покушавају да се размножавају док не успоставе своју територију. Женке са младунцима се премештају са једног места на својој територији на друго сваких неколико недеља. То јој помаже у заштити младунаца од лутајућих мужјака и других предатора. Парење се дешава током целе године, када је женка у еструсу. Али већина легла роди се током топлих месеци лета, нарочито од јула до септембра. Женке у просеку произведу легло сваке 1,5 до две године. Али ако изгуби легло, брзо поново улази у еструс. Гестација, која се такође назива трудноћом, за планинског лава је око 90 дана. Трудноћа планинског лава је кратка у поређењу са осталим великим копненим животињама. Али се упоређује с другим лавовима и њиховим сићушним рођацима, домаћим кућним мачкама.

  • Људски: 270 дана
  • Смеђи медвед: 215 дана
  • Жирафа: 430 дана
  • Афрички лав: 110 дана
  • Кућна мачка: 58 до 67 дана
  • Планински лав: 90 дана

Већина легла укључује два до три пегава плавоока младунца, која се понекад називају и мачићи. Понекад се роди само један или чак четири. До шест месеци старости крзно се променило у бледо, неокаљано капут попут одраслих. Њихове плаве очи прелазе у жуте до 16. месеца живота. Мачићи доје три месеца. Месо почињу да једу са месец и по дана, а затим једу месо искључиво након одбића од млека. Како расту у одраслим капутима са шест месеци, почињу лов са мајком. О бебама се брине мајка до навршене једне до две године старости, када младунци морају сами да изврше штрајк. Тамо где се лови, попут америчких држава које дозвољавају лов на планинске лавове, просечни животни век једне од ових мачака је око пет година. Остављени да живе природним животним веком у дивљини, већина живи око 13 година. Просечан животни век ових великих мачака у зоолошким вртовима је око 19 година, иако неке живе и дуже од 20 година.

Становништво планинског лава

Од 2015. године, постојећа популација планинских лавова се смањује због смањења станишта, али је стабилна. Свеукупно, врста није угрожена. Ово је уз неколико изузетака, укључујући подврсту флоридских пантера и сада изумрлу источну пуму. Источна пума проглашена је званично изумрлом 2011. године од стране америчке Службе за рибу и дивље животиње. На Флориди је остало само 160 пантера. Један од највећих проблема у очувању планинских лавова је недостатак јасног броја лавова током протеклих деценија. Државе и друге земље сада раде на утврђивању јасних тачака, на пример у Калифорнији. Али познато је да хиљаде ових мачака постоје у САД-у, као и широм Централне Америке, Канаде и Јужне Америке. У Калифорнији је Лабораторија за истраживање дивљих животиња риба и дивљих животиња поставила циљ да до 2022. године зна тачан број планинских лавова широм државе.

Погледајте свих 40 животиње које почињу са М.

Занимљиви Чланци