Ној

Научна класификација нојева

Краљевство
Анималиа
Врста
Цхордата
Класа
Птице
Наручи
Струтхиониформес
Породица
Струтхионидае
Род
Струтхио
Научно име
Струтхио Цамелус

Статус очувања нојева:

Најмање брига

Ној Локација:

Африка

Чињенице о нојевима

Главни плен
Трава, корење, семе, цвеће
Специфичност
Мала крила и дугачак врат и ноге
Распон крила
1,5 м - 2 м (4,9 фт - 6,5 фт)
Станиште
Области пустиње и саване
Предаторс
Хијена, Лав, Гепарди
Дијета
Свејед
Начин живота
  • Стадо
Омиљена храна
Трава
Тип
Бирд
Просечна величина квачила
1
Слоган
Највећа птица на свету!

Физичке карактеристике нојева

Боја
  • Браон
  • Греи
  • Црн
  • бео
  • Пинк
Тип коже
Перје
Максимална брзина
42 мпх
Животни век
50 - 70 година
Тежина
63кг - 130кг (140лбс - 290лбс)
Висина
1,8м - 2,7м (6фт - 9фт)

Ној је највећа птица на свету са мушким нојем који често нарасте више од 2 метра. Ној је такође најбржа птица на свету на земљи која може да трчи брзином до 50 мпх у кратким временским периодима.



Упркос чињеници да је ној птица, ној не може да лети, већ ће побећи када му прети. Ној је тежак више од 100 кг, што је главни разлог зашто ној није у стању да лети. Ној ће такође лежати равно на земљи како би се сакрио од предатора.



Ној углавном једе лишће и инсекте, који се често налазе у земљи. Ној је добро познат по томе што је главу ставио у земљу да би стјенице доспеле у земљу. Ној такође има тако снажан ударац да може бити кобан за већину сисара.

Ној се налази у Африци (а некада се налазио и на Блиском Истоку), али се ној узгаја због меса, коже и перја широм света.



Ној носи највећа јаја од било које врсте птица, а нојево јаје је обично више од 10 пута веће од просечног пилећег јајета. Због своје велике величине, нојево јаје се у многим људским културама сматра кулинарском посластицом.

Постоји пет различитих врста нојева које се углавном налазе око централне и источне Африке. Све различите врсте нојева су врло сличне, али се разликују у величини и боји у зависности од врсте нојева. Ној је у најближој вези са аустралијским емуом и новозеландским кивијем.

Ној је свејед и зато једе разне биљке и животиње. Исхрана нојева углавном се састоји од лишћа, траве, семена, корења, цвећа и бобица, заједно са инсектима и повремено малим сисарима и гмизавцима.



Због велике величине и неизмерне снаге ноја, ној у свом окружењу има мало природних предатора. Главни предат ноја су лавови и гепарди, а такође и хијене и крокодили ако су у стању да их ухвате. Људи су један од главних предатора ноја јер лове ноја због меса и перја.

Нојеви живе у крдима која обично укључују доминантног мужјака, његове кокоши (женске нојеве) и њихово младо потомство (нојеве бебе). Током сезоне парења, алфа мужјак ће савити заједничко гнездо широко око 3 метра у земљи да би његове женке нојева положиле јаја. У гнезду је често више од 20 јаја, али ретко је када више од неколико ова јаја се заправо излегу док их плене грабежљивци попут шакала и хијена. После периода инкубације од око 6 недеља, нојева пилића се излегу из њихових јајашаца. Алфа мушки ној брани нојеве пилиће од опасности и учи их да се хране.

Погледајте свих 10 животиње које почињу са О.

Извори
  1. Давид Бурние, Дорлинг Киндерслеи (2011) Животиња, коначни визуелни водич кроз дивље животиње света
  2. Том Јацксон, Лоренз Боокс (2007) Светска енциклопедија животиња
  3. Давид Бурние, Кингфисхер (2011) Тхе Кингфисхер Анимал Енцицлопедиа
  4. Рицхард Мацкаи, Университи оф Цалифорниа Пресс (2009) Атлас угрожених врста
  5. Давид Бурние, Дорлинг Киндерслеи (2008) Илустрована енциклопедија животиња
  6. Дорлинг Киндерслеи (2006) Дорлинг Киндерслеи Енциклопедија животиња
  7. Цхристопхер Перринс, Окфорд Университи Пресс (2009) Енциклопедија птица

Занимљиви Чланци