хтмл Пиед Тамарин (Сагуинус бицолор) | Невероватне чињенице | Еколсс - Животиње

Нога тамаринда



Научна класификација Пиед Тамарин

Краљевство
Анималиа
Ред
Цхордата
Класа
сисари
Ред
Приматес
Породица
Цаллитрицхидае
Пол
Сагуинус
Научно име
Сагуинус бицолор

Статус резервата тамарина у мору:

Критично угрожено

Пиед Тамарин Локација:

Јужна Америка

Чињенице о питомом тамарину

Главни плен
Воће, инсекти, глодари
Карактеристична карактеристика
Мала величина тела и дугачак танак реп
Станиште
Низијска тропска шума
Предаторс
Јастребови, змије, дивље мачке
Дијета
Свејед
Просечна величина легла
2
Лифестиле
  • трупе
Омиљена храна
Воће
Момак
А сисар
Слоган
Налази се само у једној области Бразила!

Физичке карактеристике тамноцрвеног тамарина

Боја
  • Браон
  • Нет
  • Црно
  • Бела
  • Тако је
Тип коже
Крзно
Највећа брзина
24 мпх
Животни вијек
8 - 15 година
Тежина
220г - 900г (7,7оз - 32оз)
Дужина
18 цм - 30 цм (7 ин - 12 ин)

'Један од 25 најугроженијих примата'



Измењени тамарини су угрожени примати у северозападном Бразилу. Врсте које изгледају Јода, које уживају јаке друштвене везе, такође иду уз бразилске тамарине голог лица.



Примати у опасности укључује тамарине у песку као један од 25 најугроженијих примата. Штавише, према Међународној унији за очување природе, популација ове врсте се смањила за више од 80 процената током три генерације, што ове тамарине чини критично угроженим.

Урбано и рурално ширење су изузетно деструктивне за врсту, а многе групе за очување раде на обезбеђивању опстанка тамарина.



Невероватне чињенице о питомом тамарину!

  • Модификовани тамарини живе само на тргу ограничене прашуме у Бразилу. Међутим, заштитници природе брину да би законодавци могли да жртвују заштићена подручја у корист проширења.
  • Измерени тамарини су Нови свет мајмуни - таксономска група од пет породица примата пронађених у тропским регионима Централне Америке, Јужне Америке и Мексика.
  • Највећа претња бразилским тамаринима голих лица је уништавање станишта повезано са Манаусом, ужурбаном метрополом у срцу амазонске прашуме.
  • Шупљи тамарини су једна од врста у свом роду са бездлаким лицима.

Научно име Пиед Тамарин

Сагуинус бицолорје научни назив за ове тамарине. Сагуинус је португалска реч 'сагуи', што се преводи као 'мали мајмун', и латинског суфикса 'инус', што значи 'од или који се односи на'. Бицолор се односи на двоструко крзно животиње.

Колоквијално, пиед значи 'који има две или више боја', а тамарин описује врсте из породице мармозета - мали мајмун. Већина има карактеристичне чуперке крзна око рамена и врата - поред длакавих лица. Међутим, тамарине за пиће разликују се од чоколадних мармозета по чашама без длаке.



Пиед Тамарин изглед и понашање

Изглед

Са 7 до 11 центиметара и само око 430 грама - што је мало за килограм - ови тамарини су мали у поређењу са другим приматима. Међутим, они су једна од већих врста тамарина - и имају пропорционално велике канџе!

Одабрани вратови и рамена тамарина су прекривени чупавим белим крзном. Али од струка наниже носе мантиле боје бадема.

Тамарина црна тамна лица без длаке, велике бистре уши и округле очи чине изглед веома 'јодиног'.

Говорећи о очима, женке ове врсте могу да виде више боја од мужјака, јер први уживају у трихроматском виду, док други имају само дихроматски вид.

Што се осталих карактеристика тиче, ови тамарини имају равне носове са бочним ноздрвама и имају 32 зуба. Поред тога, уместо ноктију, канџе су се пружале из набораних тамаринских прстију - осим великог прста.

Пиед Тамарин (Сагуинус Бицолор) - скаче са гране дрвета
Питајте тамарин или Сагуинус бицолор који скаче на грани

Понашање

Ови тамарини су друштвене животиње које живе у малим кооперативним групама до 15 јединки, али већина има између пет и седам чланова.

Матријархалне, полиандречне врсте, препуне чопоре тамарина предводе алфа женке које су једине даме у племену које се паре и рађају. Друге жене у групи показују репродуктивне инстинкте, али само-потискују нагоне.

Измењени тамарини су веома територијалне животиње које користе говор тела и високе тонове да би упозориле пријатеље и уплашиле непријатеље. Једном је описао новинар окупљен са истраживачима у Амазону мајмун Ћаскање звучи као 'прокључао чајник који ради Морзеову азбуку'.

Дневне, дрвене и четвороножне, бразилски гололики тамарини проводе дане хранећи се дрвећем користећи сва четири крака за кретање.

Поред тога, као и већина примата, ови тамарини користе вишеструки комуникациони систем који укључује трагове мириса, говор тела и низ звиждука и цвркута. Нега је најважнија за њихове животе и игра главну улогу у одржавању друштвене равнотеже.

Тамарин станиште изгубљено

Измењени тамарини живе само у једном бразилском региону у Манаусу и око њега, Амазонас. Права Ваканда у Јужној Америци, Манаус је град високе технологије у процвату усред амазонске прашуме.

Реке Амазон, Цуиеирас, Негро и Урубу оцртавају историјски распон ове врсте. Врста се може наћи 27 км северно од Манауса и до 62 миље источно.

Голо лице мајмуни они више воле равничарске прашуме и обично висе на висинама између 32 и 40 стопа. Тренутно, различите иницијативе за очување штите станишта тамарина. Међутим, заштитници природе брину да ће политичари укинути тренутну заштиту и, сходно томе, уклонити угрожене врсте.

Пиед Тамарин Дијета

Ови тамарини су сваштоједи који уживају у смоквама, цвећу, воћу, инсекти , пауци , жабе , гуштери , и птица јаја. Међутим, они више воле да се хране биљкама и воћем.

Научници који су радили са овим тамаринима у заточеништву имали су потешкоћа да развију идеалну исхрану за своје субјекте. Као резултат тога, многи од малих мајмуни који живе у зоолошким вртовима и лабораторијама се боре са узгојем и репродукцијом. Међутим, што више учимо о исхрани, то више напредују истраживачи.

Пиед Тамарин Предаторс анд Тхреатс

Мале дивље мачке, птице грабљивице и змије они су природни предатори тамарина. Пси и мачке које су људи унели у регион и напали мале примате.

Конкуренција у храни је још једна велика главобоља за печене тамарине. Црвеноруки и златоруки тамарини такође заузимају исто подручје, једу исту храну и можда истискују тамарине који су нагомилани.

Али на крају, уништавање станишта је главна претња врсте. Манаус, град у историјском региону девастираних тамарина, се шири, као и околно пољопривредно земљиште - а истовремена изградња пута и чишћење поља уништавају природне домове мајмуна. У порасту је и струјни удар.

Тамарин репродуктивна репродукција, бебе и животни век

Репродукција

У овим групама тамарина размножавају се само алфа женке, а паре се са неколико мужјака. Трудноћа траје између 140 и 170 дана, 80 одсто порођаја рађа близанце, а највећи део бриге о новорођенчади обавља отац. Мајке се јављају када беба треба да доји, али отац и остали чланови групе брину о свему осталом.

Бебе

Бебе тамаринке нису самосталне и остају са родитељима око 21 дан. Новорођенчад се углавном држи очева, осим када је време за јело, а предају се мајкама. Поред тога, остали чланови путујућег чопора ће се смењивати у бризи о бебама.

Како се зову тамарини са оброком за бебе? Лике људи , потпуно нов мајмуни зову се 'дојенчад'.

Када бебе имају месец дана, почињу мало да истражују, али и даље проводе шест до седам недеља везане за неког другог.

Женке достижу репродуктивну зрелост са 18 месеци; за мушкарце је потребно 20 месеци.

Животни вијек

У дивљини, ови тамарини обично живе 10 година. У заточеништву, многи преживе до око 19 година.

Популација тамаринског песка

Иако заштитници природе не рачунају чврсто на број преосталих тамарина са плочицама, стручњаци сматрају да је животиња критично угрожена јер је њихова популација опала за најмање 80 одсто у последње три генерације.

Приматолози се сада углавном слажу да ови тамарини имају три подврсте:С.б. двобојни, С.б. оцхрацеус и С.б. мартини.Сви имају мало различите боје, али живе у истом региону.

Пиед Тамаринс у зоолошким вртовима САД

У зоолошким вртовима широм света тренутно живи 170 тамарина. У Сједињеним Америчким Државама:

Ово није потпуна листа. Да бисте пронашли зоолошки врт у вашој близини са овим тамаринима, консултујте претраживач.

Погледајте свих 38 животиња које почињу са П

Интерестинг Артицлес