Поларни медвед

Научна класификација поларног медведа

Краљевство
Анималиа
Врста
Цхордата
Класа
Маммалиа
Наручи
Царнивора
Породица
Урсидае
Род
Урсус
Научно име
бели медвед

Статус заштите белог медведа:

Рањива

Локација белог медведа:

Евроазија
Европа
Северна Америка
Оцеан

Забавна чињеница о белом медведу:

Могло би да изумре у наредних 30 година!

Чињенице о белом медведу

Плијен
Туљан, Морж, Морске птице
Име Јанга
жутокљунац
Групно понашање
  • Самотан
Забава чињеница
Могло би да изумре у наредних 30 година!
Процењена величина становништва
20.000 - 25.000
Највећа пријетња
Глобално загревање
Најизразитија карактеристика
Чисто не бело крзно и црна кожа
Друга имена)
Нануук
Период трудноће
6 - 9 месеци
Тип воде
Слана вода
Станиште
Приморска ледена поља и плутајући лед
Дијета
Месојед
Просечна величина легла
2
Начин живота
  • Дневни
Уобичајено име
Поларни медвед
Број врста
1
Локација
Северни Ледени океан
Слоган
Могло би да изумре у наредних 30 година!
Група
Сисар

Физичке карактеристике белог медведа

Боја
  • Жута
  • бео
Тип коже
Крзно
Максимална брзина
25 мпх
Животни век
20 - 30 година
Тежина
150кг - 600кг (330лбс - 1,322лбс)
Дужина
2м - 2,5м (6,5 фт - 8,3фт)
Старост полне зрелости
3 - 5 година
Доба одвикавања
2 - 3 године

Класификација и еволуција поларних медведа

Поларни медвед је велика врста медведа која се налази насељавајући ледена поља у Северном леденом океану. То је највећа врста медведа на свету (са изузетком смеђих медведа Кодиак пронађених на Аљасци који могу достићи сличне величине), а мужјаци често теже око 600 кг. Сматрало се да је уско повезано са смеђим медведом, име поларних медведа заправо значи „морски медвед“, јер је познато да не само да проводе много времена близу обале, већ су и снажни и способни пливачи који су примећени до 100 миља од најближег леда или копна. Међутим, глобално загревање их разарајуће погађа јер лед на који се толико ослањају брзо нестаје и довео је до тога да је Бели медвед постао снажан симбол ефеката климатских промена. Популације белог медведа такође су пале преко Северног леденог океана због лова, загађења и бушења нафте и гаса, што је довело до тога да су наведене као угрожене врсте.



Анатомија и изглед белог медведа

Одрасли поларни медведи обично имају дужину већу од два метра и тежину око пола тоне. Жене су ипак много лакше од својих мушких колега које су готово двоструко веће од њихове тежине. Поларни медведи су један од ретких великих сисара који су пронађени у тако непријатељским условима и добро су се прилагодили свом животу на леду. Њихово крзно је густо и густо, а састоји се од топлог поддлаке са дужим заштитним длакама на врху, које су бистре, шупље цеви које заузимају топлину од сунца и преносе је директно доле на њихову црну кожу, која затим упија добродошлу топлоту. Поларни медвед има снажно и мишићаво тело са широким предњим шапама које помажу приликом веслања у води и крзном на дну стопала које не само да им помаже да се загреју, већ и поларном медведу пружа додатни стисак приликом кретања лед. Имају веома дуге вратове у поређењу са осталим врстама медведа, што омогућава да им глава остане изнад воде током пливања. Такође имају више издужених њушки и мање уши од својих рођака.



Распрострањеност и станиште белог медведа

Поларни медведи налазе се на леденим обалама које окружују Северни пол и чак јужно до залива Худсон. Око 60% поларних медведа може се наћи у северној Канади, док су преостале јединке распоређене по Гренланду, Аљасци, Свалбарду и Русији, где их се обично може наћи релативно близу океана, лутајући огромним удаљеностима преко леденог поља. Популације белог медведа драстично су пале у читавом њиховом природном домету, а највећа претња овом огромном месождеру је глобално загревање. Иако су поларни медведи навикли на сезонске промене у арктичком кругу, летње отапање леда догађа се раније и све жешће из године у годину, што значи да поларни медведи имају мање времена за лов на леду пре него што нестане. Њихова несигурна станишта такође су озбиљно погођена људским задирањем у облике лова, растућих насеља и испуштања хемијских загађивача у воду.

Понашање и животни стил белог медведа

Поларни медвед је усамљена животиња која не може трчати само брзином до 25 миља на сат, већ га снажна способност пливања брзином од 6 миља чини заиста врхунским предатором у свом окружењу. Ови полуводни сисари могу ловити и на леду и у води, а познато је да препливају велике даљине преко отвореног океана у потрази за храном. Поларни медведи могу ронити под водом како би ухватили свој плен што чине држећи отворене очи и задржавајући дах до два минута. На копну имају тенденцију да лове две главне технике: или вребају, а затим прогоне свој плен, или седе чекајући поред рупе за дисање и до много сати, пре него што заседају печат док се појављује. Једење туљана је од виталног значаја за опстанак Поларног медведа јер су у могућности да му обезбеде високоенергетски оброк. Током кратког арктичког лета, поларни медведи су приморани даље на север док се лед повлачи када морају да се хране другим животињама даље у унутрашњости.



Репродукција белог медведа и животни циклуси

Поларни медведи имају тенденцију да се размножавају у пролеће између априла и маја, а период трудноће тада знатно варира (у зависности од здравља женке) због периода одложене имплантације. После 9 месеци касније женка рађа између 1 и 4 младунца у брлогу које је ископала у снег или земљу. Младунци су тешки нешто више од пола килограма када су новорођени, без длаке су и не виде. Женке улазе у јазбине крајем јесени и не излазе са младунцима док се сурови зимски услови не претворе у пролеће. Иако младунци белог медведа почињу да једу чврсту храну кад напуне око 5 месеци, не одбијају се од детета између две и три године. Познато је да се младунци често играју са другим младунцима, што укључује хрвање и јурњаву, заједно с показивањем зуба, па чак и грижењем, али без наношења штете. Ове игре су кључне за младунце Белог медведа да науче како се борити и стога се успешно бране када напусте мајку и живе самостално.

Дијета и плен белог медведа

Поларни медвед је највећи месождер сисар на копну и мора редовно ловити како би се осигурао да је добро храњен и одржава изолациони слој масти како би се загревао. Кожа и масноћа прстенастих туљана чине главнину исхране поларних медведа, јер често остављају преостало месо које пружа важне изворе хране за друге животиње као што су арктичке лисице. Иако су фоке њихов примарни извор хране, поларни медведи такође једу птице, бобице, рибу и собове (нарочито током штиханијих летњих месеци), заједно са повременим моржем. Трупови великих морских сисара, укључујући туљане, моржеве, па чак и китове, такође представљају редован извор хране за поларне медведе за које се тврди да имају тако добар осећај мириса да могу да их нањуше са знатне удаљености. Поларни медведи су такође познати како проваљују у подземне јазбине туљана како би ловили младунце у себи.

Предатори и претње поларних медведа

Због чињенице да је Бели медвед огроман и свиреп грабежљивац, у њиховом окружењу нема животиња које их плене. Они имају највише проблема са другим поларним медведима, а женке ће жестоко заштитити младунче од мужјака који можда покушавају да им наштете. Људи су, међутим, далеко највећа пријетња све мањем броју популације Поларног медвједа јер су их похлепно ловили од њиховог доласка у Арктички океан 1600-их па све до средине 1970-их када су уведене међународне забране лова. Заједно са све мањим леденим пољима која су пресудна за опстанак Поларног медведа изазвана климатским променама, на њих такође утичу бушење нафте и гаса, повећана бродска активност и пораст нивоа индустријских хемикалија које загађују воду. Поларни медвед се релативно споро размножава, што значи да се популације не само брзо смањују, већ и не расту довољно брзо да би се одржале. Неки стручњаци тврде да би Поларни медвед могао да изумре из дивљине у наредних 30 година.



Занимљиве чињенице и карактеристике белог медведа

Пре него што су оштри зимски услови у потпуности стигли, женке поларних медведа ископају јазбину у снегу где хибернирају током ових непријатељских месеци (и где рађају младунче) и излазе тек на пролеће. Познато је да су ове брлоге и до четрдесет степени топлије од спољашњих, али изгледа да мушкарци више воле да буду активни током целе године. Поларни медведи имају слој масти испод коже који може бити дебео и до 4 инча и помаже им да се загреју. Они су у ствари толико добро изоловани, да се поларни медведи већину времена морају полако кретати како се не би прегрејали. Поларни медведи лети су крзно, што значи да почетком јесени изгледају најбељи. Међутим, до пролећа се чини да су њихови капути више жуте боје, што је делимично последица уља која се налазе у кожама фока.

Поларни медвед са људима

Пре 1600-их, када су европски, руски и амерички ловци стигли у срце арктичког круга, само су домаћи људи заиста знали нешто о њима. Поларни медведи су се немилосрдно ловили до 1973. године када је међународним споразумом тачка неконтролисаног лова престала. И данас је домаћим људима још увек дозвољено да лове Белог медведа за традиционалне сврхе, али највећа претња Белим медведима је брзо отапање леденог поља. Сматра се да га глобално загревање узроковано људима у ствари тако брзо смањује, да неки кажу да њихова јужна граница залива Худсон до 2080. године уопште неће имати леда. Познато је да су поларни медведи агресивни према људима са пријављеним нападима, укључујући најновији и најпознатији инцидент на Свалбарду, када је један број тинејџера и вође њихових експедиција нападнут од Поларног медведа у њиховом кампу.

Статус очувања и живот данашњег белог медведа

Данас је поларни медвед уврштен на Црвену листу ИУЦН-а као врста која је рањива у свом природном окружењу. Иако су међународне забране лова спречиле тако висок ниво лова, напори за очување унутар Арктичког круга показују се тешким с оном једном што Поларни медвед заправо треба да преживи, нестајући сваке године. Повећани нивои индустријске активности у њиховом природном окружењу такође узрокују пад квалитета њихових преосталих станишта. Процењује се да је између 20.000 - 25.000 поларних медведа остало да лута у близини Северног пола, а већина их је пронађена у северној Канади.

Прикажи свих 38 животиње које почињу са П.

Хов то саи Поларни медвјед ин ...
БугарскиБели медвед
ЧешкиБели медвед
ДанскиПоларни медвед
НемачкиИцебеар
енглески језикПоларни медвед
ЕсперантоПразно урсо
ШпанскиПоларни медвед
ЕстонскиПоларни медвед
ФранцускиБели медвед
ФинскиПоларни медвед
Хебрејскиполарни медвед
ХрватскиПоларни медвед
ИндонежанскиПоларни медвед
ИталијанПоларни медвед
КинескиПоларни медвед
МалајскиПоларни медвед
ХоландскиПоларни медвед
енглески језикПоларни медвед
Пољскиполарни медвед
ПортугалскиПоларни медвед
енглески језикУрс полар
ШведскиПоларни медвед
ТурскиКутуп лед
ЈапанскиМедвед Хоккио
МађарскиПоларни медвед
Извори
  1. Давид Бурние, Дорлинг Киндерслеи (2011) Животиња, коначни визуелни водич кроз дивље животиње света
  2. Том Јацксон, Лоренз Боокс (2007) Светска енциклопедија животиња
  3. Давид Бурние, Кингфисхер (2011) Тхе Кингфисхер Анимал Енцицлопедиа
  4. Рицхард Мацкаи, Университи оф Цалифорниа Пресс (2009) Атлас угрожених врста
  5. Давид Бурние, Дорлинг Киндерслеи (2008) Илустрована енциклопедија животиња
  6. Дорлинг Киндерслеи (2006) Дорлинг Киндерслеи Енциклопедија животиња
  7. Давид В. Мацдоналд, Окфорд Университи Пресс (2010) Енциклопедија сисара
  8. Информације о поларном медведу, доступне овде: хттп://ввв.фвс.гов/хоме/феатуре/2008/поларбеар012308/поларбеарспромо.хтмл
  9. Чињенице о поларном медведу, доступно овде: хттп://анималс.натионалгеограпхиц.цом/анималс/маммалс/полар-беар/
  10. Претње поларним медведима, доступно овде: хттп://ввв.иуцнредлист.орг/аппс/редлист/детаилс/22823/0

Занимљиви Чланци