Мрки медвед

Научна класификација мрког медведа

Краљевство
Анималиа
Врста
Цхордата
Класа
Маммалиа
Наручи
Царнивора
Породица
Урсидае
Род
Урсус
Научно име
Урсус арцтос

Статус заштите смеђег медведа:

Угрожени

Смеђи медвед Локација:

Азија
Евроазија
Европа
Северна Америка

Чињенице о мрком медведу

Главни плен
Риба, воће, инсекти
Специфичност
Моћне подлактице и зими хибернирају
Станиште
Шумски и планински крајеви
Предаторс
Човек, Вук, Пума
Дијета
Свејед
Просечна величина легла
3
Начин живота
  • Самотан
Омиљена храна
Рибе
Тип
Сисар
Слоган
Доминантни предатор у свом окружењу!

Физичке карактеристике мрког медведа

Боја
  • Браон
  • Црн
  • Тако
Тип коже
Крзно
Максимална брзина
35 мпх
Животни век
20 - 30 година
Тежина
136кг - 390кг (300лбс - 860лбс)
Висина
1,5м - 2,8м (5фт - 9,2фт)

„Смеђи медведи се често називају„ гризли медведи “.



Смеђи медведи се налазе у многим деловима Северне Америке и Евроазије, где медведи насељавају шумовита и планинска подручја. Смеђи медвед је такође национална животиња за бројне државе у Северној Америци, Европи и Азији.



4 невероватне чињенице о мрком медведу

  • Смеђи медвед је најраспрострањенији медвед на свету
  • Група смеђих медведа назива се лењивац или лутка
  • Пре зимског сна, мрки медвед може да поједе до 90 килограма хране дневно
  • Чини се да смеђи медведи имају индивидуалне личности и изузетно су интелигентни

Научно име мрког медведа

Смеђи медвед има имеУрсус арцтоси врста је сисара. Име Урсус изведено је из латинског, што значи „медвед“. И „урсус“ и „арцтос“ значе медведа, с тим што је „арцтос“ грчки израз за ову животињу.

Назив „Гризли медвед“ се називаУрсус.То је подврста смеђег медведа и добила је име зато што је медвед некако протумачен као „грозан или ужасан“, уместо да је израз за капут прошаран сивим пругама.

Изглед и понашање смеђег медведа

Смеђи медведи су изузетно велике животиње. Смеђи медведи могу нарасти до висине од пет до осам стопа и тежине отприлике 700 килограма. То значи да је тежина смеђег медведа око 75 процената тешка као арапски коњ, тежак 930 килограма. Иако неке могу бити и веће. Аљашки смеђи медвед може тежити чак 1500 килограма.

У пролеће након хибернације мрки медвед може имати много мање масе. Да би то надокнадио, медвед може појести чак 90 килограма хране дневно да би се удебљао за предстојећу зиму и хибернацију.

Они су обично усамљене животиње; женке и њихови младунци смеђег медведа окупљају се заједно, а понекад се зна да се окупљају, посебно на риболовним местима на Аљасци. Група медведа назива се лењивац или слеут, али смеђи медведи углавном живе сами.

Зими смеђи медведи копају јазбине за хибернацију, које се често налазе на падинама.

Смеђи медведи су врло брзи и познато је да постижу брзину од 30 до 40 миља на сат; чак 30% брже од највеће брзине најбржег човека Усаина Болта. Ако су изненађени или ако се човек увуче између мајке и младунаца, могу бити опасни. Смеђи медвед је такође познат као изузетан пливач.



Станиште мрког медведа

Смеђи медведи живе у шумама и планинама северних делова Северне Америке, Азије и Европе. У Европи их има углавном у шумским планинама. Сибирски смеђи медведи преферирају шуме, док у Северној Америци алпске ливаде и обале називају домом.

Где год да су, смеђи медвед преферира станиште са густим покривачем где се могу осећати сигурно и сигурно дању.

Дијета

Смеђи медведи су свеједи; они су такође предатори ланца хране. Једу друге животиње попут глодара или лоса. Велики део њихове прехране, међутим, чине ораси, бобице, воће, лишће и корење.

Такође уживају у риболову лососа и жуде за мастима које их могу провести кроз дугу зиму хибернације. Пре него што хибернира, медвед смеђег медведа поједе чак 90 килограма хране дневно.

Предатори и претње мрког медведа

Као један од највећих свеједи, смеђи медвед данас не мора да брине да ли ће га појести. Морају бринути о осталим смеђим медведима. Међутим, постоје и друге претње.

У прошлости су смеђим медведима претили ловци велике дивљачи, као трофеји, а користиле су се њихове коже и месо.

Криволов може бити проблем. У Азији неки мисле да жучна бешика медведа има медицинске користи, иако нема доказа да је то тачно.

Сјеча дрва, рударење и крчење шума, као и уништавање станишта пријете популацији смеђег медвједа. Сукоб људи и медведа био је проблем, јер медведи могу ометати скитњу стоке, залихе воде, воћњаке и канте за смеће.



Репродукција мрког медведа, бебе и животни век

Мужјаци се могу парити око женки приликом парења и чуваће женку једну до три недеље. Паре се од маја до јула.

Женке улазе у јазбину док су трудне; рађају се током зимског одмора и обично имају пар младунаца. Младунци смеђег медведа дојиће мајчино млеко до пролећа и одмрзавања. Тада ће остати с њом више од две године.

Женке се медведа размножавају само једном у три године, јер су заузете својим младунцима док мала младунца не буду сама. Младунци се рађају слепи и голи, али су ускоро на путу ка расту. До 6 месеци тежина смеђег медведа може бити 55 килограма или 25 килограма.

У дивљини смеђи медведи могу да живе и 20 до 30 година; међутим, многи смеђи медведи умиру раније.

Популација мрког медведа

Сматра се да је сада на свету остало приближно 200.000 смеђих медведа. Они су највећи живи месождери, иако се често о њима мисли да су свеједи, и имају висок приоритет на листи за заштиту.

Унутар Сједињених Држава у Националним парковима Глациер и Иелловстоне можете видети смеђе медведе. То су једина места у земљи у којима живе; међутим, настоји се кроз програме поновног увођења мрког медведа вратити овај медвед.

Русија има највећи број смеђих медведа, са преко 100.000 становника.

Карпатске планине имају велику популацију; земље укључују Словачку, Пољску, Украјину и Румунију. Друга места која имају популације мрког медведа укључују Палестину, источни Сибир и регион Хималаје. Такође су вероватно у планинама Атлас на северозападу Африке и на Хокаиду, острву на северу Јапана.

5 чињеница о шапи мрког медведа

  • Смеђи медвед има четири велике шапе, а свака од шапа смеђег медведа има пет прстију што резултира дугим канџама.
  • Две предње шапе смеђег медведа имају прсте који имају дуже канџе него на задњим, пошто смеђи медвед користи своје предње шапе за копање.
  • Две задње шапе смеђег медведа веће су од две предње шапе, пошто смеђи медвед често стоји на задњим ногама или да прегледа околину или да храну изнесе са виших места.
  • Смеђи медвед својим предњим шапама огромним канџама подера отворене трупце у којима су бубе, како би их могао појести.
  • Смеђи медвед користи своје посебно структуриране шапе и ноге како би му помогао да брзо трчи, пење се на дрвеће и добро плива.

5 чињеница о зубима смеђег медведа

  • Смеђи медведи обично не гризу свој плен, већ се мељу и хрскају својим огромним зубима како би у њих унели свој оброк.
  • Смеђи медвед има отприлике 42 зуба, укључујући велике предаторске зубе које смеђи медвед користи за уништавање меса и коже.
  • Смеђи медвед користи велике, снажне шапе и оштре зубе да ухвати и убије свој плен и угризће врат животиње или ће га превући огромним подлактицама.
  • Моларни зуби смеђег медведа повећавају се како иду даље у уста смеђег медведа, а смеђи медвед претежно користи свој највећи кутњак за млевење жилаве хране.
  • Величина зуба смеђег медведа зависи од величине самог медведа, па ће већи медведи имати веће зубе од мањих медведа.
Погледајте свих 74 животиње које почињу са Б.

Хов то саи смеђи медвјед ин ...
БугарскиМрки медвед
енглески језикМрки медвед
КаталонскиМрки медвед
ЧешкиМрки медвед
ДанскиМрки медвед
НемачкиМрки медвед
енглески језикМрки медвед
ЕсперантоМедвед Бруна
ШпанскиУрсус арцтос
ЕстонскиКару
ФинскиМедвед
ФранцускиМрки медвед
ХебрејскиМрки медвед
ХрватскиМрки медвед
МађарскиМрки медвед
ИндонежанскиМрки медвед
ИталијанУрсус арцтос
ЈапанскиМрки медвед
ЛатинскиУрсус арцтос
ХоландскиМрки медвед
енглески језикМрки медвед
ПољскиМрки медвед
ПортугалскиМрки медвед
енглески језикМрки медвед
СловеначкиМрки медвед
ШведскиМрки медвед
ТурскиГризли медвед
ВијетнамскиМрки медвед
КинескиМрки медвед
Извори
  1. Давид Бурние, Дорлинг Киндерслеи (2011) Животиња, коначни визуелни водич кроз дивље животиње света
  2. Том Јацксон, Лоренз Боокс (2007) Светска енциклопедија животиња
  3. Давид Бурние, Кингфисхер (2011) Тхе Кингфисхер Анимал Енцицлопедиа
  4. Рицхард Мацкаи, Университи оф Цалифорниа Пресс (2009) Атлас угрожених врста
  5. Давид Бурние, Дорлинг Киндерслеи (2008) Илустрована енциклопедија животиња
  6. Дорлинг Киндерслеи (2006) Дорлинг Киндерслеи Енциклопедија животиња
  7. Давид В. Мацдоналд, Окфорд Университи Пресс (2010) Енциклопедија сисара

Занимљиви Чланци