биво

Научна класификација Буффало

Краљевство
Анималиа
Врста
Цхордата
Класа
Маммалиа
Наручи
Артиодацтила
Породица
Бовидае
Род
Синцерус
Научно име
Синцерус Цаффер

Статус очувања бивола:

Најмање брига

Буффало Локација:

Африка

Чињенице о биволу

Главни плен
Трава, грмље, лишће
Специфичност
Грба рамена и велики, закривљени рогови
Станиште
Шумски и травнати пашњаци
Предаторс
Човек, лав, крокодил
Дијета
Биљојед
Просечна величина легла
1
Начин живота
  • Стадо
Омиљена храна
Трава
Тип
Сисар
Слоган
Нема правих природних предатора!

Физичке карактеристике бивола

Боја
  • Браон
  • Греи
  • Црн
Тип коже
Коса
Максимална брзина
22 мпх
Животни век
15 - 22 године
Тежина
600кг - 907кг (1.323лбс - 2.000лбс)
Дужина
1,7м - 1,8м (67ин - 71ин)

Све више угрожен људским развојем




Оно што овом гломазном афричком говеду недостаје у стилу, надокнађује у суштини. Да се ​​не би збунио са америчким бизонима, афрички бивол се може прилагодити широком спектру станишта, трчи до 37 миља на сат и буквално се не може укротити. Током свог отприлике две деценије живота, мотају се по крдима која „гласају“, док пасу на земљиштима која су све више угрожена људским развојем.



Најважније чињенице о биволима

  • Ниједан нежни див: Биволова природа украса и максимална брзина отприлике 35 миља на сат доводи до бројних повреда и смртних случајева сваке године, што му је донело надимак „црна смрт“.
  • Ко је шеф?: База јединствених, закривљених рогова мужјака бивола израста у сусрет на врху главе, формирајући неку врсту кациге која се назива „шеф“.
  • Менталитет стада: Стада бивола користе неку врсту „гласа“ да би одлучили у ком правцу ће се даље кретати!
  • Далека породица: Иако сви чланови породицебовинае, „Биволи“ су само из Африке и не треба их мешати са америчким бизонима или воденим „биволима!“

Научно име бизона

Научни назив за афрички бивол јеСинцероус Цаффер. „Синцероус“ је грчки, што значи „врх заједно“, референца на велике основе рогова на мушком биволу које се чине спојене на врху главе. „Цаффер“ потиче од латинске „Цоунтри оф Каффирс“, референце на Африку у целини.

Изглед и понашање бивола

Сви афрички биволи су велики и слични говеду, мада не деле блиску генетску везу са говедом. Мушкарци у просеку имају 1.600 килограма као одрасли - отприлике колико и четвороточкаш! Такође стоје око пет стопа висока у рамену и досежу чак седам стопа од носа до репа. Упркос својој величини, биволи који се пуне могу достићи и 37 миља на сат.

Афрички биволи такође имају страшну репутацију као украс. Процене се разликују, али смртоносни напади рта бивола стекли су му надимак „црна смрт“. У једном неславном случају, бивола је убио искусног ловачког водича са седиштем у Јужној Африци - члан истог стада као и бивол који је лично водич управо пуцао. Из овог разлога, ловци на трофеје су навели Афрички бивол као једно од пет најопаснијих (и, према томе, цењених) бића за лов.

Упркос овој репутацији, истраживања су такође открила да су стада афричких бивола донекле демократска и алтруистична. На пример, покрети стада пролазе кроз својеврсно „гласање“ где женке леже у смеру у којем желе да се крећу, а најпопуларнији правац постаје онај који следе стада. Стада ће се такође удружити како би заштитила телад од напада. Пазиће чак и на друге одрасле особе у стаду.

Афрички биволи долазе у четири врсте. Ту спадају рт, западноафричка савана, средњоафричка савана и шумски биволи, а највише их одликују облик рога и релативна величина. Најчешћи су биволи Цапе, који имају тамносмеђу превлаку од кратког, грубог крзна и великих, препознатљивих рогова који се увијају надоле, а затим враћају нагоре, слично овну. Саванна биволи слични су бивовима Цапе, али са нешто краћим роговима и широким спектром крзна у распону од светло смеђе до виртуелне црне боје. Шумски биволи су углавном мањи од осталих, имају светлије смеђе (или чак црвенкасто) крзно и краће рогове. Млађи бивони саване понекад имају и светло смеђе крзно, али већина шумских бивола задржава своје у одраслој доби.

Биволи се окупљају у великим стадима, а свако стадо има од 50 до 500 чланова. Понекад ће се стада придружити да би створила привремена супер-стада која се броје у хиљадама, како би спречила лавове и друге предаторе да лако издвоје појединачне чланове за напад. Свако стадо обично чине женке и њихова телади.

Мушкарци ће повремено формирају „момачке групе“, мања стада само одраслих мужјака. Чак ће се и ова стада раздвојити на млађе и старије мушкарце. Најстарији мушкарци више воле самоћу.



Однос са другим „биволима“

Упркос сличним именима, афрички биволи нису исто што и „биволи“ у другим деловима света. Ту спадају водени биво у Азији и на Амерички бизони , често називан „биволом“. Потребно је само изблиза погледати колико се бизони разликују од бивола - амерички бизони имају мање рогове различитог облика, дебље крзно (често са „брадом!“), Грбу на раменима и потпуно другачији облик главе.

Водени биволи у међувремену деле низ других карактеристика, али имају неке велике разлике. За разлику од својих афричких рођака, водени биволи су углавном припитомљени. То значи да се користе, посебно у целој Кини и Индији, слично као што се краве и волови користе у другим деловима света. Иако се афрички биволи понекад лове због меса, њихов непредвидив став спречио их је да икада буду укроћени. Готово сви водени биволи на свету су укроћени, а готово сви афрички биволи су дивљи.

Станиште бивола

Афрички биволи могу преживети готово свуда где има воде. То укључује мочваре, полусушну чистину и шуме. Живе широм афричког континента, посебно централне и јужне Африке. Међу земљама су Сијера Леоне, Гана, Камерун, Кенија, Централноафричка Република, Јужна Африка, Боцвана и још много тога.

Буффало дијета

Упркос својој понекад насилној природи, биволи не једу месо. Попут многих копитара, проводе будне тренутке пасући биљке. Иако имају само врло далеку еволуциону везу са кравама и осталим говедима, биволи ће жвакати балирку попут краве. То значи да ће пљувати траву од раније да би поново жвакали и извлачили више хранљивих састојака.

За разлику од осталих животиња на испаши, афрички биволи пасу углавном ноћу. Чини се да то чине делом и зато што биволи тешко падају регулишући њихову телесну температуру.



Биволи грабежљивци и претње

Иако се биволи у природи суочавају са бројним предаторима, највећа претња су им људи и извори хране. Биволи већи део дана проводе на испаши, чинећи их подложним глади током суше. У међувремену, њихов цењени статус од стране ловаца значи да не недостаје сафарија за велику дивљач који их циљају. Афрички природни ловци - посебно лавови и чопори дивљих паса - представљају сталну опасност за биволе који се одвоје од стада.

Међутим, највећа претња афричким биволима је неодговоран људски развој. Развој, попут урезивања ратарских површина или крчења поља за становање и ширење града, смањује станишта бивола, отежавајући проналазак хране. Будући да биволи већи део дана проводе једући, то може брзо утицати на популације. Такође може довести људе у опасност од бивола, као биволи цепају усеве, обарају ограде и шире болест на стоку.

Размножавање бивола, бебе и животни век

Афрички бивол рађа приближно једно теле на сваких неколико година. Мајке остају трудне чак годину дана - дуже него људи! Након порођаја, теле ће остати зависно од мајке још годину дана. Иако мушки биволи неће имати директну улогу у васпитању, телади испуштају специфичан поклич који ће све чланове стада довести у спас.

Након рођења, теладима треба још четири до пет година да достигну зрелост. Након сазревања, женке ће обично остати уз стадо у којем су рођене, док ће мужјаци отићи у једно од „нежења“ стада. Жене ће обично почети да имају потомство отприлике у то време.

У дивљини биволи обично живе 10-22 године, док готово 30 година живе у заточеништву.

Популација бивола

Биволи уживају здраву популацију широм Африке, али њихов број опада. У последњој деценији, Међународна унија за заштиту животиња (ИУЦН) променила је статус бивола из 'Најмање брига' до 'Скоро угрожени.' Овај пад приписује се пољопривредним праксама које уништавају њихова пашњака, као и претњама ловаца на награде и криволоваца меса.

Погледајте свих 74 животиње које почињу са Б.

Занимљиви Чланци