Дарвинова жаба

Научна класификација жабе Дарвина

Краљевство
Анималиа
Врста
Цхордата
Класа
Ампхибиа
Наручи
Анура
Породица
Рхинодерматидае
Род
Ринодерма
Научно име
Рхинодерма Дарвинии

Дарвин-ов статус заштите жаба:

Рањива

Место Дарвинове жабе:

Јужна Америка

Чињенице о Дарвиновој жаби

Главни плен
Инсекти, црви, пужеви
Специфичност
Мале величине тела и изгледа попут лишћа
Станиште
Букове шуме и поља
Предаторс
Глодари, змије, птице
Дијета
Месојед
Начин живота
  • Самотан
Омиљена храна
Инсекти
Тип
Водоземци
Просечна величина квачила
30
Слоган
Камуфлира се као мртви лист!

Дарвинове жабље физичке карактеристике

Боја
  • Браон
  • Греи
  • Црн
  • Тако
  • Зелена
Тип коже
Пропусна
Максимална брзина
5 мпх
Животни век
10 - 15 година
Тежина
2г - 5г (0,07оз - 0,17оз)
Дужина
2,5 цм - 3,5 цм (0,9 ин - 1,4 ин)

Јединствена месождерка Дарвинова жаба носи пуноглавце у својој вокалној врећици и до 70 дана!

Дарвинова жаба је пореклом из потока и шума Чилеа и Аргентине. Ова мајушна врста жаба добила је име по истраживачу Цхарлесу Дарвину. Открио је жабу током свог чувеног „Путовања Бигла“ од фебруара 1832. до септембра 1835. Дарвинова жаба је у стању да камуфлажа сама на шумском дну, захваљујући томе што је еволуирала и изгледала као сасушени лист.



5 Чињенице о Дарвиновој жаби

  • Мужјаци Дарвинових жаба носе пуноглавце у својој вокалној врећици око 50 до 70 дана.
  • Дарвинове жабе су месождери , једе мало инсекти , пужеви , црви и пауци.
  • И једно и друго људи а гљивице су криве за пад жаба ка изумирању.
  • Ове ситне жабе нарасту само до 1,4 инча у дужину.
  • Упркос томе што су мале, Дарвинове жабе путују брзином до пет миља на сат.

Научно име Дарвинова жаба

Ове мајушне водоземце из класе Ампхибиа, уобичајено назване Дарвинове жабе, носе научно имеРхинодерма дарвинии. Припадају породициРхинодерматидае.



Постоје две врсте Дарвинових жаба. Један потиче из северног Чилеа, док други живи у јужном Чилеу и Аргентини. Нажалост, научници верују да је северна дарвинова жаба изумрла од смртоносног избијања гљива. Али остаје нада да ове северне врсте још увек постоје негде у шумама северног Чилеа.

Од њиховог научног имена, „ринодерма“ значи носорог. Али заједничко име добијају по истраживачу који је открио и документовао њихово постојање, Цхарлес Р. Дарвин.



Дарвинова појава и понашање жаба

Кожа горњег дела тела Дарвинове жабе је смеђе или зелене боје са великим мрљама. Његова доња страна је обично црна или бела. Њихова кожа такође садржи многе брадавице.

Сићушна жаба се ослања на своју боју и текстуру коже да би се камуфлирала на шумском тлу и у потоцима, изгледајући попут осушеног листа. Отисци и боје тела сваке поједине жабе делују слично отисцима прстију код људи. Ниједна две жабе немају потпуно исти изглед узорка.

Тело жабе је заобљено, али глава је у облику троугла са шиљастом њушком. Његове танке ноге врло добро функционишу за скакање по шумском дну брзином до пет миља на сат. Само задње ноге имају ремење између прстију, идеално за пливање. Ово омогућава предњим ногама да боље ухвате земљу.



Ова мала жаба је по величини слична шивању напрстка. Просечно је дугачак од 0,9 до 1,2 инча.

Дарвинова жаба је дневно створење, што значи да спава ноћу и углавном је активна дању. Кад је угрозе предатори, жаба се игра мртва. Лежи врло мирно на шумском дну или плутајући у потоку. Његова боја и обрасци коже чине га попут мртвог листа, савршено га мешајући са шумским остацима.

Дарвиново станиште жаба

Дарвинове жабе живе на пропланцима и шумама Чилеа и Аргентине. Жабе више воле живот у шумама, мочварама и на ивицама успорених потока или мочвара. Али они живе на надморским висинама до 3.600 стопа изнад средњег нивоа мора. Свеукупно, њихово станиште укључује травњаке, шумовите остатке шумских подова, маховине, младо дрвеће, младо грмље и другде у изворним шумама.

Дарвинове жабе су најпогодније за места са кратком вегетацијом, која одржавају тло влажно и на хладнијој температури. Будући да се њихова обојеност подудара са стаништима у којима живе, они такође проналазе боља места за скривање од предатора.

Током дана и када спавају, Дарвинове жабе склањају се под балване или маховину. Такође уживају да се сунчају на сунцу када у близини нема предатора.

Дарвинова дијета за жабе

Попут многих његових водоземаца и жаба рођаци, Дарвинова жаба је месојед. Да би ухватио свој плен, месождер жаба једноставно седи мирно и чека пролазне инсекте, пауке, пужеви , и црви. Када се плен приближи, жаба га брзо и тихо заседа својим дугачким лепљивим језиком.

Дарвинови жабљи предатори и претње

Највеће претње за Дарвинове жабе су гљива цхитрид, која узрокује заразну болест звану цхитридиомицосис. Ова гљивична инфекција способна је да убије више жаба, брже од својих природних предатора или људи . Научници не знају порекло бактерија одговорних за ову гљивичну инфекцију. Али верује се да је избрисала целокупно становништво северне Дарвинове врсте жаба на северу Чилеа. То значи да је само јужно становништво Дарвинових жаба остало у јужном Чилеу и Аргентини.

Жабе јужног Дарвина такође се суочавају са сталним претњама предатора животиња. Ту спадају глодари, змије , и птице .

Када је предатор близу, Дарвинова жаба користи своје боје како би се сакрила од животиње. Полажући се врло мирно на шумско тло, жаба се стапа са околином. Предатори виде само оно што изгледа као још један мртви лист на земљи. Жабе такође падају или скачу у поток и плутају попут листа низ реку.

Људи угрожавају станиште Дарвинове жабе урбанизацијом. Крчење шума и градови који захватају одузимају станиште жабама за људску употребу. Остале пријетње су резултат климатских промјена: промјена температуре и повећана изложеност сунчевим зрацима могу убити жабе.

Верује се да је северна дарвинова жаба изумрли . Његов јужни рођак јужног Чилеа и Аргентине је рањива до изумирања. Ризик за њихово изумирање првенствено је последица крчења шума људи, климатских промена и претње гљивичним инфекцијама.

Размножавање жаба Дарвина, бебе и животни век

Да би се размножавали, мужјаци Дарвинових жаба гласно дозивају женке током ноћи и током сваког дана. Овај позив је брзи образац звукова „пииип“. Када мужјак пронађе женку са којом ће се парити, води је у склониште за узгој. Ово склониште је обично маховина или други делимични покривач.

Дарвинова жаба је врло необична у начину на који се брине о својим младима. Свака сезона парења идеално резултира до 40 бистрих јајашаца у квачило. Женка одлаже гомилу јаја у лиснате остатке на шумском тлу. Мужјак оплоди јајашца, а затим остаје у близини јер његов посао није завршен. Чека око три недеље у близини квачила док ларве не буду способне да се измигоље у својим јајима. Затим сакупља сва јаја у вокалну врећу грла. Тамо проведу око три дана пре него што се излегну у пуноглавце.

Пуноглавци остају у вокалној врећици мужјака још 50 до 70 дана. За то време, очева жаба обезбеђује храну из течности унутар врећице. Пуноглавци се такође нахрањују жуманцем из јаја.

На крају својих 50 до 70 дана у гласној врећици, ситне жабице се усељавају у уста свог оца. Чини се да мужјак жабе испљуне мале жабе. Овај процес се обично одвија на потоку.

Дарвинове жабе могу да живе 10 до 15 година у дивљини.

Дарвинова популација жаба

Тхе Међународна унија за заштиту природе (ИУЦН) наводи Дарвинове жабе (Рхинодерма дарвинии) на њиховој Црвеној листи угрожених врста као угрожен због смањења броја становника.

Наведене претње очувањем укључују:

  • Урбани развој
  • Пољопривреда и крчење шума
  • Ватра и управљање ватром
  • Инвазивне болести
  • Загађење
  • Вулкани
  • Суше

Прикажи све 26 животиње које почињу са Д.

Занимљиви Чланци