Динго

Динго научна класификација

Краљевство
Анималиа
Врста
Цхордата
Класа
Маммалиа
Наручи
Царнивора
Породица
Цанидае
Род
Цанис
Научно име
Цанис Лупус Динго

Статус заштите Динго:

Скоро угрожени

Динго Локација:

Океанија

Динго чињенице

Главни плен
Зец, гуштери, глодари
Специфичност
Набодене уши и дугачак чупав реп
Станиште
Пустињске, влажне и суве шуме
Предаторс
Човек, велики гмизавци
Дијета
Месојед
Просечна величина легла
6
Начин живота
  • Паковање
Омиљена храна
Зец
Тип
Сисар
Слоган
Рођен на аустралијском континенту!

Динго Физичке карактеристике

Боја
  • Браон
  • Греи
  • Жута
  • Нето
  • Црн
  • Тако
Тип коже
Крзно
Максимална брзина
30 мпх
Животни век
7 - 15 година
Тежина
13кг - 20кг (28лбс - 44лбс)
Дужина
100цм - 125цм (39ин - 49ин)

Динго је једина пасја врста која је пореклом из Аустралије.



Доинг родитељи, али жестоки предатори, дингое су добро прилагођени суровој и разноликој клими Аустралије и пацифичког региона. Ова бића се сматрају дивљим типом паса и показују слично понашање чопора и стратегије лова као уско повезани вук. Од сличних очњака могу се разликовати по готово ватрено црвеној боји капута.



5 невероватних Динго чињеница!

  • Чини се да динго игра мању улогу у митолошким и верским веровањима неких аутохтоних Аустралијанаца.
  • Дингои су способни за крижање са припитомљеним псима, што је створило проблеме са очувањем дивље линије динга.
  • Чини се да Динго пакети имају строгу друштвену хијерархију. Одржавају их заједно вођство и лукавост алфа мужјака и алфа женки које остатак чопора мора поштовати и одлагати им се. Алфа такође имају ексклузивна права на узгој.
  • Дингое имају тенденцију да насељавају широк спектар паркова и резервата у најненасељенијим деловима острва.
  • Због упада људских насеља, неке популације могу живети у непосредној близини људи у неколико подручја.

Динго научно име

Научно име динга јеЦанис лупус динго. Лупус је, као што многи људи већ знају, латинска реч за вука, док је назив динго преузет из локалног језика Дхаруг аутохтоних Аустралијанаца смештених око подручја Сиднеја. Међутим, таксономска класификација динга је предмет жестоке расправе. Животиња је тренутно класификована као подврста врсте сиви вук , али неки таксономисти верују да постоји довољно физичких и генетских разлика да би се она уопште могла класификовати као потпуно одвојена врста. У сваком случају, динго је део рода Цанис, што га такође чини уско повезаним са којот , афрички златни вук и етиопски вук. Удаљеније је везано за лисице .

Најстарији фосил динго икада откривен стар је око 3.500 година, али студије сугеришу да је подврста вероватно стигла у Аустралију и пре тога. Доминантно гледиште је да су динге људи донели након припитомљавања паса, што би их могло учинити првим од многих сисара с плаценте који су намерно уведени у Аустралију. Међутим, нису сви стручњаци сагласни са овим ставом. Алтернативно гледиште је да су се дингои можда сами мигрирали хиљадама година раније када је ниво мора између острва и континента био много нижи.

Изглед и понашање динга

Својим витким изгледом, зашиљеним ушима, кратким крзном, чупавим репом и дугом њушком, животиња динго подсећа на средње велике пас у већини својих истакнутих карактеристика. Животиња мери око четири метра између главе и тела, док реп додаје још једно стопало својој дужини. Тежина је негде између 22 и 33 килограма. Боја длаке може се кретати између жутосмеђе, црвене или жуте боје. Појединци имају белу боју дуж стомака и унутрашњих ногу, али црни узорци су такође идентификовани у дивљини.

Динго је прилично сличан вук у свом веома разноврсном и замршеном друштвеном уређењу. Иако су млади мушкарци обично усамљена створења, најчешће друштвено уређење састоји се од чопора до 10 појединаца истовремено. Чопор обично садржи главни пар за парење, потомство, неку ширу породицу и можда потомство из претходне године. Мушкарци имају тенденцију да буду доминантни над женским члановима, а припадници вишег ранга покушаће да успоставе доминацију над ниже рангираним члановима чопора и жестоко чувају свој чин. Пакет нуди заштиту и сигурност сваком свом члану, без обзира на ранг. Заједно ће чланови сарађивати једни с другима како би сакупили храну, заштитили младе и преживели у дивљини.

Динго комуникација састоји се од различитих облика лавежа, завијања и режања. Њихово лајање се веома разликује од псеће коре и чини само мали део њиховог вербалног репертоара. Њихово режање има за циљ да одбаци потенцијалне опасности и претње, а користи се и као средство за наметање доминације над осталим члановима чопора. Поред тога, имају неколико различитих облика завијања, који се могу разликовати у звуку и интензитету у зависности од годишњег доба и доба дана, иако није потпуно јасно зашто завијају. Као и други очњаци, и дингои имају врхунски њух. Познато је да обележавају своје мирисе на разним предметима или местима како би пренели информације другим појединцима.

Дингои обично не путују далеко од почетног места свог рођења. Они ће живети, ловити и узгајати своју породицу на уској територији од само неколико миља одједном. Дингое су такође ноћна створења; већину будних сати проводе ноћу са врхунском активношћу око сумрака и зоре. Дингое имају кратке периоде активности праћене дужим периодима одмора.



динго (Цанис лупус динго) динго црвенкасте боје

Глупо станиште

Животиња динго је широко распрострањена широм аустралијске копнене масе, изузев одређених делова југоистока и острва Тасманије. Неке популације се такође налазе у југоисточној Азији и Тихом океану, укључујући земље Тајланда, Лаоса, Малезије, Индонезије, Борнеа, Филипина и Нове Гвинеје. Фаворизована станишта укључују шуме, равнице, планине и одређене пустиње које садрже рупе за воду. Они обично праве домове од пећина, трупаца или рупа.

Динго дијета

Дингое је најбоље описати као опортунистичке ноћне месоједе. Храниће се било којим бројем малих животиња, у зависности од доступности локалних дивљих животиња у то време. То могу укључивати зечеви , глодари, птице , гмизавци, риба , ракови , водоземци, инсекти , па чак и неке врсте семена и плодова. Преостали део исхране чине веће животиње, укључујући валлабиес , кенгуру , овце , стока, и опсуми . Ако им се пружи прилика, познато је и да се окупљају од остатака људског смећа и одбијају.

Иако су брзина и издржљивост главна имовина дингое-а као ловац, они ће такође морати да се ускладе у чопорима како би однели највећи плен, што може бити опасна ствар за појединце. Њихова тактика обично укључује јурњаву за пленом према осталим члановима чопора или исцрпљивање плена путем чисте издржљивости. Такође ће понекад узнемиравати болесне или повређене животиње које су одлутале далеко од својих стада или група. Динго ће обично убити плен угризајући врат и прекидајући грло и крвне судове. Познато је да грицкају зглобове и пете како би успорили и плен.

Динго предатори и претње

Као вршни предатор у аустралијском екосистему, одрасли динго има мало других природних предатора, посебно када га штити читав чопор. Међутим, велики предатори попут крокодили , шакали , а грабљивице могу и даље убијати најмлађе и незаштићене дингее када су рањиве на грабежљивост. Такође је познато да дингои умиру од уједа змија и напада бивола или стоке.

Људи представљају већу претњу за постојање динга. Слично као вукови у Северној Америци и Европи неки фармери дингое сматрају штеточинама јер ће нападати и убијати припитомљене животиње. Проведено је неколико мјера за контролу динга како би се спријечило даље уништавање стоке, укључујући велику ограду подигнуту око главних територија за држање оваца на југоистоку Аустралије. Ако динго залута у то подручје, тада може бити убијен за благодат. Отровање је још један потенцијални метод за спречавање динго напада. Срећом, с обзиром да дингои заузимају готово читав аустралијски регион (чак и места која су у великој мери негостољубива за људска насеља), већина становништва ретко је угрожена људским активностима.

Још један потенцијални извор опасности такође долази из неочекиваног угла. Познато је да се дингои узгајају и хибридизују са припитомљеним псима. Ово полако елиминише генетску разноликост динго популације. Верује се да се велике популације дингоа сада састоје од хибрида (посебно у близини великих људских насеља), па чак и дивље популације имају мале елементе генетске хибридизације у себи. Стручњаци расправљају о импликацијама овог губитка и о томе како га преокренути. Неки биолози кажу да је то резултат неизбежних генетских промена и да се уопште не може поништити.



Репродукција динга, бебе и животни век

Дингое имају строг и пуковски систем парења. Обично се размножавају само једном годишње у приближно исто време. Након периода трудноће од око два месеца, женка ће у просеку донети легло од око пет младунаца, али потенцијално до 10 одједном. Штенцима треба око два месеца да се потпуно одвикну. После овог времена уче се важним вештинама попут лова и комуникације које су саставни део њиховог опстанка. Младунци ће постићи пуну независност неколико месеци касније. Међутим, уместо да се сами повуку, младунци се могу задржати и помажу родитељима да узгајају легло младунаца.

Дингое постижу полну зрелост отприлике две године од свог живота. Тада се обично одлутају сами и живе усамљено. Једном када се мужјак и женка упарују, обично ће се међусобно парити доживотно и формирати ново паковање. Дингое могу да живе до 10 година у дивљини и потенцијално до 13 или 14 година у заточеништву.

Динго Становништво

Бројеве популације Динго је тешко проценити, али верује се да се популација чистих динго група смањује, вероватно због крижања са локалним псима. Тхе Међународна унија за заштиту природе (ИУЦН) Црвена листа, која води евиденцију о угроженом статусу различитих врста, претходно их је навела као потенцијално рањива , али је касније уклонио динге са списка због потешкоћа у њиховом дефинисању. Сматрало их је дивљим псом.

Динго је тренутно заштићен у великом делу националних паркова и резервата. Они имају мало правне заштите изван ових подручја, али неколико организација посвећено је заштити чистих динго линија.

Прикажи све 26 животиње које почињу са Д.

Занимљиви Чланци