Сокол
Научна класификација сокола
- Краљевство
- Анималиа
- Ред
- Цхордата
- Класа
- Птице
- Ред
- Фалцониформес
- Породица
- Фалцонидае
- Пол
- Сокол
- Научно име
- Фалцониформес
Статус очуваности сокола:
Близу претњеЛокација сокола:
АзијаЕвроазија
Европа
Северна Америка
Чињенице о соколу
- Главни плен
- Птице, зечеви, слепи мишеви
- Карактеристична карактеристика
- Оштар, шиљаст кљун и аеродинамичан облик тела
- Распон крила
- 51 цм - 110 цм (20 ин - 43 ин)
- Станиште
- Висока подручја као што су планине и литице
- Предаторс
- Човек, орлови, сове, вукови
- Дијета
- Месождер
- Лифестиле
- Лонели
- Омиљена храна
- Птице
- Момак
- Птица
- Просечна величина квачила
- 3
- Слоган
- Најбржа створења на планети!
Физичке карактеристике сокола
- Боја
- Браон
- Греи
- Жута боја
- Црно
- Бела
- Тип коже
- Перје
- Највећа брзина
- 200 мпх
- Животни вијек
- 12 - 18 година
- Тежина
- 0,7 кг - 1,2 кг (1,5 лбс - 2,6 лбс)
- Висина
- 22 цм - 40 цм (9 ин - 19 ин)
Соколи су птице грабљивице средње величине које се могу наћи широм света, иако соколови преферирају умереније регионе северне хемисфере. Соколови су најпознатији по својој немилосрдности и невероватним летачким способностима.
Соколови имају сужена крила која омогућавају соколу да веома брзо промени правац, посебно у поређењу са другим птицама. Забележено је да соколи роне брзином до 200 миља на сат, што их чини најбржим створењима на планети!
Постоји више од 40 различитих врста сокола који се могу наћи широм света, као што су сиви соко и сиви соко. Соколови варирају у величини од 25 цм до више од 60 цм, али висина сокола зависи од врсте. Сиви соко је најчешћа птица грабљивица на свету и налази се на свим континентима осим на Антарктику.
Соколи су птице грабљивице и стога су познати по својим невероватним ловачким вештинама и немилосрдном, доминантном грабежљивцу у свом окружењу. Соколови лове свој плен са неба изнад и спуштају се да би га ухватили након што уоче оброк својим невероватним видом. Соколи лове све врсте малих животиња као што су мишеви, жабе, рибе, а соколови ће чак ухватити и мале птице у ваздуху.
Због велике величине, брзине и будности сокола, соко има мало природних предатора, а још мање оних који су заправо у ваздуху. Људи и вукови су обично главни грабежљивци сокола на земљи, а орлови, па чак и велике сове ловили су мање врсте сокола (и наравно младе и неискусне соколове) у ваздуху. Јаја и пилићи сокола су посебно подложни једењу.
Соколи су се на много начина прилагодили да повећају своје шансе за преживљавање на небу. Соко има сужена крила која омогућавају соколу да буде окретнији; невероватно акутни вид који омогућава соколу да уочи плен на земљи далеко испод; аеродинамичан облик тела значи да соко лакше клизи кроз ваздух, а оштар зашиљени кљун помаже соколу да ефикасније ухвати и поједе плен.
Соколи се гнезде на високим тлима као што су планине и литице и на врховима високог дрвећа. То значи да су угрожена соколова јаја и пилићи на најбезбеднијем месту. Соколови почињу да се размножавају када напуне око годину дана. Женке сокола полажу у просеку 3 јаја по квачилу и чувају своје пилиће док не постану довољно велики и јаки да се сами брину.
Соколи су углавном усамљене птице и заиста се окупљају само ради парења. Иако је познато да соколови остају на једном месту, многе врсте соколова су птице селице и познато је да путују више од 15.000 миља годишње.
Погледајте свих 26 животиња које почињу са ФИзвори
- Давид Бурние, Дорлинг Киндерслеи (2011) Животиња, дефинитивни визуелни водич за светске дивље животиње
- Том Џексон, Лоренц Боокс (2007) Светска енциклопедија животиња
- Давид Бурние, Кингфисхер (2011) Кингфисхер Анимал Енцицлопедиа
- Рицхард Мацкаи, Университи оф Цалифорниа Пресс (2009) Атлас угрожених врста
- Давид Бурние, Дорлинг Киндерслеи (2008) Илустрована енциклопедија животиња
- Дорлинг Киндерслеи (2006) Енциклопедија животиња Дорлинг Киндерслеи
- Цхристопхер Перринс, Окфорд Университи Пресс (2009) Енцицлопедиа оф Бирдс












