Гиант Панда Беар

Научна класификација медведа џиновских панди

Краљевство
Анималиа
Врста
Цхордата
Класа
Маммалиа
Наручи
Царнивора
Породица
Урсидае
Род
Аилуропода
Научно име
Аилуропода меланолеуца

Статус заштите дивљег медведа панде:

Рањива

Гиант Панда Беар Локација:

Азија

Забавна чињеница о гигантском панди:

Бамбус чини 99 посто њихове прехране!

Чињенице о џиновском панди

Плијен
Бамбус, воће, глодари
Име Јанга
жутокљунац
Групно понашање
  • Самотан
Забава чињеница
Бамбус чини 99 посто њихове прехране!
Процењена величина становништва
2.000
Највећа пријетња
Губитак станишта
Најизразитија карактеристика
Продужетак зглобне кости делује као палац
Друга имена)
Дивовски медвед, мачка од бамбуса
Период трудноће
5 месеци
Станиште
Висока, влажна шума бамбуса
Предаторс
Људи, леопарди, птице грабљивице
Дијета
Свејед
Просечна величина легла
1
Начин живота
  • Дневно / Ноћно
Уобичајено име
Гиант Панда, Гиант Панда Беар
Број врста
1
Локација
Планине централне Кине
Слоган
Бамбус чини 99 посто њихове прехране!
Група
Сисари

Физичке карактеристике медведа џиновског панде

Боја
  • Браон
  • Црн
  • бео
Тип коже
Крзно
Максимална брзина
20 мпх
Животни век
20 - 35 година
Тежина
110кг - 250кг (242лбс - 551лбс)
Висина
1,5м - 1,8м (4,9фт - 6фт)
Старост полне зрелости
4 - 8 година
Доба одвикавања
12 - 15 месеци

Класификација и еволуција џиновских медведа панда

Џиновска панда је врста медведа која се налази у планинама централне и западне Кине. Једна од најпознатијих и лако препознатљивих животиња на свету, Џиновска панда је такође једна од најређих и под огромном је претњом у свом природном окружењу, пре свега због губитка станишта. Џиновска панда јединствена је међу медвједима јер не хибернирају, имају врло мале бебе при рођењу и преживљавају на дијети која је готово у потпуности вегетаријанска. Откако је француски природословац 1869. године гигантску панду први пут открио, постала је глобални симбол за очување код Светског фонда за дивље животиње који је користи као њихов логотип. Кинески народ такође види Диву Панду као симбол мира и учињени су бројни напори да се заштити преостала популација у њиховим родним стаништима.



Анатомија и изглед дивљег медведа панде

Џиновска панда је медвед средње до велике величине који попут осталих врста има велику главу, кратак реп и дугу њушку са великим носом, што им даје одличан њух. Густа крзна џиновске панде је кремасто беле боје са великим мрљама црне боје на удовима, раменима, ушима и носу и препознатљивим црним мрљама око њихових малих очију. Гиант Панда једе готово само бамбус, а има и бројне физичке адаптације које помажу у његовој потрошњи, укључујући продужетак њихове кости зглоба који делује помало попут палца, омогућавајући Гиант Панди да се ухвати за стабљике бамбуса. Такође имају велике чељусти са снажним виличним мишићима који заједно са равним моларима омогућавају Гиант Панди да дроби стабљике и лишће бамбуса како би извадио хранљиве састојке.



Распрострањеност и станиште дивовског медведа панде

Историјски гледано, Гиант Панда би била пронађена у низинама слива реке Иангтзе, али повећана људска активност у овим областима гурнула је Гиант Панде високо у планине. Удаљене популације и даље се налазе у шест различитих планинских ланаца у централној и западној Кини, где насељавају широколисне и четинарске шуме са дебелим бамбусовим поткровљем на надморским висинама између 5.000 и 13.000 стопа. Ове шуме на високим надморским висинама су прохладне, облачне и влажне и углавном су подвргнуте великом нивоу киша. Сматра се да им јединствена боја Дивовске панде може помоћи да се уклопе у ове магловите шуме када траже храну. Међутим, губитак ових станишта због крчења шума највећа је опасност за Гиант Панду данас, јер се за преживљавање ослањају готово искључиво на бамбус.

Понашање и животни стил дивовског медведа панде

Џиновска панда је осамљена животиња која заузима територију означену излучевинама мирисних жлезда и траговима огреботина на дрвећу. Куће лутајућих мушких дивовских панди крећу се више него двоструко у односу на женке, с тим што се његова територија преклапа са територијом неколико женских дивовских панди с којима има права на узгој. Како бамбус није нарочито хранљив, Гиант Панда мора свакодневно јести пуно бамбуса и може да поједе до 30 кг лишћа, изданака и стабљика бамбуса, што је око 40% његове телесне тежине. Дивовске панде зато посвећују између 12 и 15 сати дневно грицкању бамбуса, што чине седећи, омогућавајући предњим шапама да се ухвате за биљке. Иако изгледа да Гиант Панда по цео дан проводи или једући или спавајући, такође је познато да се добро пењу на дрвеће и могу чак и добро да пливају када је то потребно.



Репродукција дивљег медведа панде и животни циклуси

Дивовске панде се размножавају између марта и маја, када женка почиње да указује на то да жели да се пари, правећи низ стењања и блејања како би привукла мужјака. Након периода трудноће који траје око пет месеци, женка Дивовске панде рађа једног или два младунца у подножју шупљег дрвета или пећине. Младунци панде медведа су врло неразвијени при рођењу, имају само 15 цм и теже само 100 г, још су рањивији чињеницом да су такође слепи и без длаке и не почињу да пузе док немају скоро три месеца. Чак и ако женка роди близанце, она може да брине само за ону која се вози на њеним леђима све док не напуни 6 месеци и која тада несигурно каска поред ње. Младунци панде медведа одбијају се отприлике годину дана, али не напуштају мајку док не напуне 18 месеци. Нека младунци могу остати са мајком неколико година док она поново не затрудни и одлазе да успоставе сопствену територију.

Дијета и плен дивовског медведа панде

Иако је класификована као месождерка животиња (а да не помињемо врсту медведа), Гиант Панда једе готово искључиво бамбус у шуми која га окружује. Познато је да конзумира више од 30 различитих врста биљака бамбуса, џиновске панде се хране различитим деловима биљке у различито доба године како би извукле максимум. Способан да поједе до 30 кг бамбуса дневно, Гиант Панда користи своје снажне чељусти да сатре различите биљне делове у лакше сварљиву пасту. Проводећи више од половине свог дана у јелу, џиновске панде такође допуњују своју исхрану другим биљкама, укључујући траве и воће, као и глодаре и птице. Иако у само једном дану могу да поједу скоро половину своје телесне тежине у деловима бамбуса, Гиант Панда и даље треба да пије воду и то из планинских потока које снабдева топљени лед и снег више уз падине.

Гиант Панда Беар Предаторс анд Тхреатс

Због велике величине и јединственог станишта џиновске панде, одрасли немају природних предатора у свом хладном свету испуњеном бамбусом. Међутим, младунци су потпуно беспомоћни док не напуне најмање годину дана, а плијени их већи предатори попут Леопарда и птица грабљивица. Људи су, међутим, највећа претња џиновским пандама у кинеским планинама, јер су ове изузетне животиње ловили због њиховог јединственог крзна, скоро до истребљења у неким областима. Иако су оштре казне због криволова сада успориле лов, џиновске панде су под екстремном опасношћу због губитка станишта у виду крчења шума за дрво и уклањања земљишта за пољопривреду. Због тога су приморани у мале и изоловане џепове свог некада великог природног опсега и били су изложени озбиљном смањењу броја становништва.



Занимљиве чињенице и карактеристике медведа џиновске панде

Џиновска панда одувек је фасцинирала људе и стога се носи са бројним именима са својим научним именом које значи „мачја стопала црно-бело“, а њено кинеско име се у буквалном пријеводу преводи са „Гиант Беар Цат“, јер Гиант Панда има прорезе за ученике у њиховим очима слично мачки. Домаћи становници су их познавали и као Бамбусовог медведа због огромне количине коју конзумирају. Младунци дивовске панде су толико мали по рођењу да имају приближно исту тежину као просечни миш, а са 100 г отприлике 0,001% тежине њихове мајке. У планинама Кинлинг у кинеској провинцији Схаанки, постоји мала популација смеђих и белих џиновских панди које постоје међу стандардним црно-белим. Џиновске панде међусобно комуницирају помоћу низа позива, а идентификовано је 11 различитих звукова дивовских панди.

Великан медведа панде са људима

Дивовој панди људи су се дивили стотинама година, али више због прелепих црно-белих кожица у прошлости. Откако их је западни свет открио и када су схватили реткост у дивљини, џиновске панде постале су једна од најпознатијих великих светских животиња са повећаним бројним пројектима и напорима како би се спасиле од изумирања. Међутим, на њих је драстично утицала све већа људска активност у њиховим родним стаништима, што је на крају довело до великог смањења популације и изолације преостале популације. Упркос њиховом наизглед умиљатом изгледу, Џиновска панда је врста медведа и иако су напади на људе ретки, није нечувено да се нанесе штета људима (посебно онима који покушају да уђу у затворена ограде).

Статус очувања и живота данас џиновских панди

Деценијама је ИУЦН дивовску панду стављао на листу животињских врста које су биле угрожене у дивљини. Чврсто се веровало да се Гиант Панда у блиској будућности суочава са изумирањем ако се више не учини како би се заштитила. Кинеска влада створила је 33 резервата Гиант Панда и више од 50% њеног природног станишта сада је законом заштићено. Опсежна истраживања су такође усмерена на спречавање изумирања џиновске панде, али она једноставно не може преживети без својих јединствених бамбусових шума. Међутим, након 10 година повећања броја популације на око 2.000 одраслих јединки, Џиновска панда је сада уклоњена са листе угрожених врста и ИУЦН је уместо ње класификовао као угрожену, углавном захваљујући напорима кинеске владе да не само заштити своје природне станишта али и успешним програмима размножавања.

Погледајте свих 46 животиње које почињу са Г.

Хов то саи Гигант Панда Беар ин ...
БугарскиВелика панда
енглески језикПанда
КаталонскиЏиновска панда
ЧешкиВелика панда
ДанскиПанда
НемачкиВелика панда
енглески језикЏиновска панда
ЕсперантоГранда пандо
ШпанскиАилуропода меланолеуца
ЕстонскиЏиновска панда
ФинскиИсопанда
ФранцускиЏиновска панда
ХебрејскиДивовска панда
ХрватскиВелика панда
МађарскиЏиновска панда
ИндонежанскиПанда
ИталијанАилуропода меланолеуца
ЈапанскиЏиновска панда
ЛатинскиВелика Панда
МалајскиЏиновска панда
ХоландскиЏиновска панда
енглески језикПанда
ПољскиЏиновска панда
ПортугалскиЏиновска панда
енглески језикАилуропода меланолеуца
СловеначкиЏиновска панда
енглески језикПанда
ШведскиЏиновска панда
ТурскиДев панда
ВијетнамскиВелика панда
КинескиПанда
Извори
  1. Давид Бурние, Дорлинг Киндерслеи (2011) Животиња, коначни визуелни водич кроз дивље животиње света
  2. Том Јацксон, Лоренз Боокс (2007) Светска енциклопедија животиња
  3. Давид Бурние, Кингфисхер (2011) Тхе Кингфисхер Анимал Енцицлопедиа
  4. Рицхард Мацкаи, Университи оф Цалифорниа Пресс (2009) Атлас угрожених врста
  5. Давид Бурние, Дорлинг Киндерслеи (2008) Илустрована енциклопедија животиња
  6. Дорлинг Киндерслеи (2006) Дорлинг Киндерслеи Енциклопедија животиња
  7. Давид В. Мацдоналд, Окфорд Университи Пресс (2010) Енциклопедија сисара
  8. Чињенице о џиновским пандама, доступно овде: хттп://анималс.натионалгеограпхиц.цом/анималс/маммалс/гиант-панда/
  9. Информације о џиновским пандама, доступне овде: хттп://натионалзоо.си.еду/анималс/гиантпандас/пандафацтс/дефаулт.цфм

Занимљиви Чланци